site

Adakah Apple akan mengambil keuntungan besar daripada bank?

Pada tahun 2019, selepas berbulan-bulan bekerja meletihkan, eksekutif di Apple dan Goldman Sachs bersiap sedia untuk memperkenalkan Apple Card, satu langkah penting bagi cita-cita pembuat iPhone yang semakin berkembang dalam perkhidmatan kewangan.

Apabila tarikh pelancaran menghampiri, rakan kongsi mencapai titik teguh. Apple, berminat untuk dilihat sebagai memberikan nilai unik untuk pelanggan dan dengan tabiat tuntutan pemasaran yang hebat, mahu menjaja produk itu sebagai “kad kredit paling selamat yang pernah ada”.

Apple mempunyai leverage. Goldman melihat Kad Apple sebagai produk penting untuk menunjukkan ia boleh memenuhi keperluan pelanggan Main Street. “Tawaran kepada Goldman ialah — ‘hei, anda tidak mempunyai produk pengguna dan rasa apa? Kami boleh memberikan anda akses kepada semua pelanggan Apple,’” kata seorang bekas eksekutif Apple. “Apple sedar jadi mereka memerah segala yang mereka mampu daripada rundingan itu.”

Tetapi dengan tuntutan pemasaran ini, Goldman terpaksa menolak. “Anda terbuka kepada tindakan undang-undang jika anda mengatakan ia adalah perkara yang ‘paling’,” kata seorang yang biasa dengan perbincangan itu.

Akhirnya mereka bersetuju dengan dakwaan yang lebih disenyapkan bahawa Apple Card “menyediakan tahap privasi dan keselamatan baharu”, dan ketiadaan nombor 16 digit atau kod keselamatan pada kad itu sendiri menjadikannya “lebih selamat daripada mana-mana fizikal lain. kad kredit”.

Papan tanda mengiklankan Kad Apple di New York. Seorang bekas eksekutif syarikat berkata kos untuk mendapatkan pelanggan baharu adalah ‘lebih rendah daripada setiap syarikat kad kredit lain’ kerana Apple mempunyai begitu banyak saluran pengedaran © Richard Levine/Alamy

Episod itu merupakan salah satu perdebatan terbesar antara Apple dan Goldman menjelang pelancaran, menurut orang yang biasa dengan perkara itu, dan membuktikan pengajaran awal untuk Apple dalam mengemudi birokrasi dalam perkhidmatan kewangan.

Kini, empat tahun kemudian, pembuat iPhone semakin selesa berada di angkasa dan meningkatkan usaha untuk mengembangkan lagi ke dalamnya. Dalam tiga minggu yang lalu sahaja Apple telah — dengan bantuan Goldman — melancarkan dua produk besar.

Apple Pay Later, produk “beli sekarang, bayar kemudian”, ialah contoh pertama Apple memberi pinjaman secara langsung kepada pengguna daripada kunci kira-kiranya sendiri. Simpanan, akaun simpanan hasil tinggi, menawarkan pelanggan AS kadar faedah 4.15 peratus, 10 kali ganda purata nasional. Deposit akan disimpan dengan Goldman, yang sebagai bank berlesen mempunyai akses kepada insurans yang disokong kerajaan AS.

Persoalan untuk bank dan penyedia perkhidmatan kewangan lain ialah betapa mereka bimbang tentang syarikat teknologi dengan 1.2 bilion pengguna iPhone, had pasaran $2.6tn dan sejarah inovasi yang mengganggu berpindah ke wilayah mereka.

Skala Apple menjadikan bank terbesar di dunia kelihatan sedikit. Bahagian perkhidmatannya sahaja, di mana ia memperoleh pendapatan pelanggan berulang dan pembayaran App Store, menjana keuntungan $55bn tahun lepas — lebih tinggi daripada gabungan JPMorgan dan Citi. Tetapi ia membentuk hanya satu perlima daripada jumlah pendapatannya.

Dan syarikat itu tidak segan silu tentang cita-citanya dalam ruang ini. Iklan pekerjaan semasa bercakap tentang “mengubah industri dalam pembayaran, transit dan identiti”. Dan Jennifer Bailey, ketua Apple Pay, berkata pada tahun 2016 bahawa Apple sedang dalam “perjalanan yang baik dan panjang, untuk kami menggantikan dompet”.

Bagi ketua eksekutif JPMorgan Chase, Jamie Dimon, risikonya cukup jelas untuk dia melabelkan Apple sebagai bank. “Ia mungkin tidak mempunyai deposit yang diinsuranskan, tetapi ia adalah sebuah bank,” katanya pada Jun tahun lepas. “Jika anda memindahkan wang, memegang wang, mengurus wang, meminjamkan wang – itu bank.”

Dimon sekali lagi memberi amaran kepada pelabur tentang ancaman yang menjulang bulan ini, mengatakan “syarikat teknologi besar” mempunyai “sumber yang besar dalam data dan sistem proprietari – semuanya memberi mereka kelebihan daya saing yang luar biasa”.

Stephen Squeri, ketua eksekutif American Express, mengakui kepada penganalisis pada hari Khamis bahawa dia juga “paranoid” tentang Apple dan Amazon, yang disebutnya sebagai syarikat “penomenal” yang mempunyai hubungan mendalam dengan pengguna.

“Kami tidak cukup naif untuk berfikir bahawa kami boleh teruskan . . . bersiar-siar di jalan di sini,” katanya. “Kami fikir semua orang akan mengejar kami.”

Akaun rancangan Apple dalam perkhidmatan kewangan ini adalah berdasarkan temu bual dengan lapan orang yang terlibat dalam strategi itu, yang meminta supaya tidak dikenali kerana mereka tidak dibenarkan bercakap secara terbuka. Apple dan Goldman enggan mengulas.

Kuasa glasier

Mengikut reka bentuk, Apple biasanya berkembang ke sektor baharu bukan melalui pemerolehan yang mencolok tetapi melalui langkah-langkah tambahan yang memberikan kelebihan yang mampan dari semasa ke semasa.

Dalam kewangan, hasil daripada strategi slow-burn Apple adalah paling jelas dengan Apple Pay, teknologi pembayaran tanpa wayarnya bertujuan untuk “mengubah pembayaran mudah alih” apabila ia pertama kali diumumkan bersama iPhone 6 pada 2014.

Ketua Eksekutif JPMorgan Chase Jamie Dimon berkata syarikat teknologi besar mempunyai ‘kelebihan daya saing yang luar biasa’ memandangkan sumber data mereka yang luas © Marco Bello/Bloomberg

Penggunaannya cukup perlahan sehingga Apple telah diejek pada tahun-tahun pertamanya beroperasi. Menjelang 2016 hanya satu daripada 10 pemilik iPhone global menggunakan Apple Pay. Tetapi pangkalan pengguna meningkat kepada 50 peratus menjelang 2020, menurut Pengurusan Aset Deepwater. Menjelang 2022, pengambilan anak angkat mencecah 75 peratus dan Suruhanjaya Eropah telah membuka penyiasatan antitrust.

“Mereka bergerak pada kelajuan dan kekuatan glasier,” kata Gene Munster, rakan kongsi pengurusan Deepwater. Mengulas mengenai langkah seterusnya Apple dalam perbankan, dia menambah: “Ini akan mengambil masa lima hingga 10 tahun, tetapi pada masa itu kita akan memikirkan Apple dalam nada yang sama seperti Citi, JPMorgan dan Wells Fargo.”

Pembuat iPhone sedang bermain lama dalam kewangan dan pembayaran, kata tiga bekas pekerja Apple, dan langkah semasanya meletakkan asas teknikal untuk mengambil bahagian yang lebih besar daripada pasaran.

Sebagai contoh, Apple menghabiskan masa bertahun-tahun untuk apa yang dikenali secara dalaman sebagai Project Muirfield — keupayaan untuk iPhone bukan sahaja menghantar pembayaran, tetapi menerimanya. Ciri ini telah diumumkan dengan tidak ramai pada Februari 2022: siaran akhbar Apple menyifatkan bahawa peniaga yang menggunakan iPhone dengan cip NFC ‘ketik dan pergi’ kini boleh menerima pembayaran daripada kad kredit dengan “tiada perkakasan tambahan atau terminal pembayaran diperlukan”. Perkhidmatan ini berfungsi dengan penyedia perkhidmatan pembayaran termasuk Stripe, Adyen dan Square.

Orang yang biasa dengan teknologi ini mengatakan implikasinya jauh lebih luas: jika pembeli dan pedagang sama-sama menggunakan iPhone atau iPad untuk memproses pembayaran, itu memberikan Apple keupayaan untuk mencipta litar tertutup yang tidak memerlukan rakan kongsi perbankan atau rangkaian yang dikendalikan oleh Visa dan Mastercard.

“Pada masa ini, mereka tidak boleh mengganggu bank, dan mereka tidak boleh memisahkan rakan kongsi rangkaian — ia terlalu penting untuk diedarkan pada mulanya,” kata bekas pekerja Apple. “Tetapi anda boleh bayangkan bahawa bandul berayun: semakin ramai orang menggunakan Apple Pay . . . kemudian leverage bergerak ke dalam kem Apple dan mereka boleh membuat permainan lain yang tidak begitu bergantung kepada bank.”

Munster menambah bahawa Apple mempunyai sejarah panjang untuk bekerjasama dengan orang lain sehingga ia adalah untuk kelebihan mereka untuk melakukannya sendiri, dan dia mengesyaki itu adalah permainan akhir dalam kewangan juga. “Senarai itu adalah panjang bagi bekas rakan kongsi Apple yang telah menjadi usang,” katanya.

Sam Shawki, ketua eksekutif MagicCube, yang menawarkan teknologi serupa untuk peranti Android, berkata keupayaan pedagang untuk menerima pembayaran dengan selamat melalui telefon pintar dan tablet boleh menyebabkan keseluruhan pasaran peranti pembayaran – sektor $48 bilion yang diketuai oleh Verifone dan Ingenico – ketinggalan zaman.

“Ini adalah mesin faks pada zaman di mana anda boleh mempunyai e-mel,” katanya mengenai peranti sekali guna. “Mengambil gigitan daripada [payments company] Sekat bukanlah apa-apa, tetapi mengambil gigitan Ingenico dan Verifone adalah sesuatu, dan mengambil gigitan dari Visa dan PayPal adalah matlamat jangka panjang.

$48bn

Saiz pasaran peranti pembayaran, diketuai oleh Verifone dan Ingenico

Michel Léger, ketua inovasi di Ingenico, mengakui bahawa penyelesaian titik jualan berasaskan perisian telah membawa “era baharu penerimaan pembayaran”, tetapi beliau berpendapat tawaran Apple akan melengkapkan terminal fizikal dan bukannya menggantikannya. Adalah “tidak praktikal untuk membayangkan kumpulan telefon pintar mahal di pasar raya berbilang lorong”, katanya.

Orang lain dalam industri tidak melihat Apple sebagai ancaman wujud. Eva Wang, bekas eksekutif American Express yang kini mengetuai perkongsian di Firework, penyelesaian perdagangan beli-belah video, berkata minat Apple dalam pembayaran dan perbankan kebanyakannya adalah mengenai meluaskan capaian iPhone — untuk menambah kemudahan tetapi juga untuk memastikan pengguna “terkunci ” kepada ekosistem Apple.

“Jika saya menggunakan semua bahan ini daripada Apple, kemungkinan kecil saya akan berpaling (ke Android),” katanya. “Apa yang mereka ambil berat adalah sesuatu yang sangat berbeza daripada bank.”

Penyandang besar pastinya perlu “sedar” tentang apa yang Apple lakukan, kata Boe Hartman, bekas ketua teknologi bahagian runcit Goldman yang membina infrastruktur untuk Apple Card. Tetapi dia tidak menjangkakan untuk melihat Apple melancarkan Bank of Cupertino dalam masa terdekat.

“Bank berakar umbi dalam peraturan yang berterusan, dan anda perlu membuktikan bahawa anda mematuhi peraturan itu setiap hari,” katanya. “Seseorang seperti Google atau Apple hanya mahu pengalaman itu memberi perkhidmatan kepada orang ramai, untuk menjadikan orang lebih melekat dalam ekosistem mereka. Itu yang mereka mahu. Mereka tidak mahu berurusan dengan perkara kawal selia. Itu sukar dan kompleks.”

Kelebihan Apple

Adalah menjadi kepentingan Apple untuk mengehadkan cita-citanya kepada pengalaman pelanggan dan menyerahkan kepada orang lain untuk membina infrastruktur atau menangani risiko dan peraturan kredit, kata Amit Daryanani, penganalisis di Evercore ISI.

Itu membolehkan Apple mengambil pendekatan perbankan yang lebih selektif, margin lebih tinggi dan capex-lite, ditambah dengan keupayaannya untuk membenamkan alatan ke dalam sistem pengendalian iPhone — dan bukannya dalam apl berasingan yang pengguna mesti cari dan muat turun.

Seorang bekas eksekutif Apple berkata kos syarikat untuk mendapatkan pelanggan baharu untuk Apple Card adalah “lebih rendah daripada setiap syarikat kad kredit lain” kerana ia mempunyai begitu banyak saluran pengedaran.

Jennifer Bailey, ketua Apple Pay, berkata pada tahun 2016 bahawa Apple sedang dalam ‘perjalanan yang baik dan panjang, untuk kami menggantikan dompet’ © Justin Sullivan/Getty Images

Sebagai contoh, Apple mengingatkan pengguna, selama bertahun-tahun, untuk mendaftar untuk Apple Pay, malah memberikan pemberitahuan berwarna merah dalam menu tetapan yang membayangkan sesuatu yang tidak betul jika perkhidmatan itu tidak disediakan.

Kim Schwendeman, naib presiden kanan penerimaan pembayaran di Stax, platform pembayaran untuk perniagaan kecil, berkata taktik serupa boleh memberi kelebihan kepada program Apple Pay Later.

“Mudah bagi pengguna yang mempunyai Apple Pay untuk memanfaatkan keupayaan tersebut dan mendapatkan pinjaman,” katanya. “Bagi sesetengah pemain yang lebih mantap, pengalaman mereka tidaklah semudah itu. Itu akan menimbulkan kebimbangan.”

Apple juga mempunyai satu lagi kelebihan jangka panjang data pengguna iPhone – yang berpotensi digunakan untuk menilai risiko kredit secara lebih komprehensif daripada skor Fico tradisional.

Tahun lepas, syarikat itu menunjukkan minatnya terhadap idea itu apabila ia membeli Credit Kudos, sebuah permulaan pemarkahan kredit “alternatif” di UK.

Jika data sedemikian digunakan untuk menilai risiko, ia mungkin “sangat berkuasa dalam membuat keputusan kredit pintar”, kata Charlotte Principato, penganalisis di Morning Consult, sebuah syarikat risikan perniagaan.

“Lebih banyak maklumat yang anda ada tentang pengguna, lebih baik keputusan pemberian pinjaman yang boleh anda buat,” tambahnya. Dan Apple “sedang duduk di atas gunung data.”

Dengan laporan oleh George Hammond di San Francisco

result. sgp

totobet sdy

keluaran sydney hari ini

indo hk

pengeluwaran sgp