site

Akauntan/AI: keluar, dikejar oleh chatbot

Joki hamparan bekerja keras untuk mengekalkan hak membual Excel. Sudah berlalu hari apabila mengetahui fungsi carian VLOOKUP membuatkan anda dihormati. Tetapi lebih buruk mungkin akan datang. Kecerdasan buatan boleh menghapuskan keperluan untuk kemahiran hamparan sama sekali.

Ini akan memberikan rasa sejuk kepada ninja data kewangan. Mereka lazimnya mengeluh tentang “neraka Excel”. Tetapi bagi kebanyakan orang, Excel ialah tempat yang gembira dengan lajur dan baris yang tersusun rapi lebih disukai daripada dunia sebenar yang huru-hara.

Perakaunan adalah antara profesion yang paling terdedah kepada AI generatif, menurut penyelidikan oleh University of Pennsylvania dan OpenAI. Yang terakhir ialah syarikat yang disokong Microsoft yang chatbot canggihnya telah mencetuskan banjir pelaburan ke dalam sektor ini.

Para penyelidik mendakwa hanya segelintir pekerjaan yang tahan AI. Ia termasuk mencuci pinggan mangkuk dan batu batu.

Sehingga kini, banyak eksperimen AI chatbot telah menumpukan pada gimik seperti menulis soneta. Tetapi program AI mungkin boleh menyediakan akaun kewangan. Akauntan, sudah tentu, melakukan banyak perkara lain. Tetapi beberapa aktiviti asas mereka kelihatan terbuka kepada automasi.

Excel sudah pun cantuman pada alatan AI. Bulan lalu ia mengumumkan bahawa ia akan menambah “co-pilot” AI generatif pada bar tugas aplikasi Microsoft 365 seperti Excel, yang membolehkan pengguna bertanya soalan data dalam bahasa mereka sendiri, bukan formula.

Pertumbuhan pendapatan Microsoft merosot ke paras terendah enam tahun pada suku terakhir apabila perbelanjaan korporat mengetatkan. Syarikat itu bertaruh bahawa integrasi AI akan merangsang langganan. Secara keseluruhan, AI boleh memacu perbelanjaan dalam talian $200bn di AS selama tiga tahun, menurut Morgan Stanley.

Adakah permainan telah tamat untuk pakar hamparan? Untuk AI generatif untuk mencapai kemahatahuan yang diperlukan, ia masih mempunyai banyak pembelajaran untuk dilakukan. Selepas itu, ia perlu menghasilkan hasil yang boleh dipercayai.

Ia akan menjadi lebih sukar untuk melatih AI jika terdapat lebih banyak larangan seperti yang telah dikenakan oleh Itali ke atas OpenAI’s ChatGPT kerana kebimbangan privasi. Dan sekumpulan bintang Silicon Valley, termasuk Elon Musk dan pengasas bersama Apple Steve Wozniak, telah menyeru pemaju AI untuk menghentikan percubaan selama enam bulan.

Microsoft mengakui alatan AInya sendiri tidak sempurna. Terdapat bukti bahawa ChatGPT mengarang jawapan daripada mengaku tidak tahu. AI Generatif adalah beberapa cara daripada menggantikan manusia dalam mana-mana pekerjaan. Akauntan tidak perlu melabur dalam mencuci sarung tangan atau pahat batu lagi.

Pasukan Lex berminat untuk mendengar lebih banyak daripada pembaca. Sila beritahu kami apakah kesan yang anda fikir AI generatif boleh mempunyai pada perakaunan dalam bahagian komen di bawah.

resultsgp

keluaran sydney

togel hari ini sydney

angka keluaran hongkong malam ini

totobet net singapura