site

Alibaba bertaruh pada perpecahan untuk bertahan dalam medan perang baharu teknologi China

Kali terakhir Alibaba membuat langkah radikal untuk menyusun semula perniagaannya, kumpulan teknologi China menggerakkan rangkaian acara yang membawa kepada pertembungan dengan pengawal selia, pembatalan bencana yang akan menjadi tawaran awam permulaan terbesar di dunia dan tindakan keras oleh Beijing di Big Tech.

Kali ini Alibaba berharap dapat menggembirakan pelabur dan birokrat Beijing dengan penstrukturan semula utama kepada enam unit perniagaan, menandakan perubahan terbesar syarikat e-dagang China yang paling terkenal sejak Jack Ma mengasaskannya 24 tahun lalu.

Pada tahun 2020, ucapan oleh Ma yang menyerang badan pemerhati kewangan dan bank China telah menyebabkan pengabaian tawaran awam permulaan bernilai $37 bilion Ant Group, sekutu fintechnya. Ia adalah pencetus kepada kempen Presiden Xi Jinping untuk mengurangkan pengaruh syarikat teknologi terbesar negara.

Langkah minggu ini oleh pengganti Ma sebagai ketua eksekutif, Daniel Zhang, mungkin menjadikan Big Tech kelihatan lebih kecil kepada Beijing. Dia membahagikan sebuah konglomerat yang diberatkan oleh 240,000 pekerja — dua kali ganda saiz saingan utama Tencent — dan terdiri daripada rangkaian perniagaan yang penuh dari barangan runcit kepada pengkomputeran awan.

Empayar yang luas itu telah menyebabkan pegawai China kesal kerana membiarkannya berkembang begitu besar dan pelabur Wall Street menggaru kepala mereka tentang cara menghargainya dengan betul. Tambah saingan lincah yang memakan bahagian pasarannya dan eksekutif Alibaba yang diketuai oleh Zhang mula bimbang bahawa mereka juga telah hilang kawalan.

“Kita perlu memikirkan bagaimana untuk menjadikan organisasi lebih mudah dan lebih tangkas dan saya fikir ia bermula dari atas,” kata Zhang kepada pekerja dalam mesej video yang disiarkan oleh media kerajaan.

“Dengan perubahan ini, semua orang boleh menetapkan strategi mereka sendiri agar sesuai dengan medan perang masing-masing.”

Satu penerima manfaat yang jelas adalah harga saham Alibaba, yang merosot di sekitar tempat Ma berdering dalam dagangan pertama saham New York pada 2014. Pelabur bertaruh perubahan itu akan membuka kunci nilai: Saham Alibaba melonjak 14 peratus di New York pada hari Selasa.

“Alibaba ialah satu set perniagaan berbeza yang dikendalikan oleh satu pasukan pengurusan, sebuah konglomerat tulen, dan ia kini bergerak ke arah berpecah kepada perniagaan bebas sepenuhnya,” kata Jesse Fried, pakar tadbir urus korporat di Harvard. “Tidak mungkin mereka akan pergi sepenuhnya, kerana pihak pengurusan tidak akan mahu melepaskan kawalan sepenuhnya.”

Tetapi Fried berkata walaupun penstrukturan semula yang digariskan setakat ini harus meningkatkan operasi dengan membenarkan lebih fokus. Ia juga harus membawa kepada penilaian yang lebih tinggi dengan memudahkan pelabur menilai nilai unit perniagaan individu.

Di bawah penstrukturan semula itu, enam kumpulan perniagaan Alibaba akan dikhususkan kepada e-dagang domestik dan antarabangsa, pengkomputeran awan, perkhidmatan tempatan, media digital, serta logistik. Alibaba akan mengekalkan pemilikan penuhnya ke atas unit e-dagang China, yang merangkumi tapak beli-belah dalam talian Tmall dan Taobao, dan pada tahun fiskal terakhirnya menjana lebih banyak keuntungan daripada kumpulan secara keseluruhan.

Walau bagaimanapun, di ibu pejabatnya di Hangzhou, beberapa pekerja yang bercakap dengan Financial Times bimbang rancangan itu akan menyebabkan pemberhentian pekerjaan, terutamanya di unit perniagaan yang tidak menguntungkan yang telah dikekalkan oleh platform jualan dalam talian yang mengeluarkan wang tunai.

“Ini bukan petanda yang baik. Banyak perniagaan tidak akan bertahan di luar sistem Ali, mereka bergantung pada sokongan daripada unit lain,” kata seorang eksekutif Alibaba di unit yang merugikan. “Ini adalah tugas yang besar dengan tidak banyak masa, terdapat juga begitu banyak transaksi antara pihak untuk diselesaikan.”

Seorang pelabur AS dalam teknologi China, yang enggan namanya disiarkan, menegaskan bahawa beberapa barisan perniagaan mungkin berlipat. “Tunai yang dijana oleh e-dagang digunakan merentas perniagaan lain . . . tidak akan ada enjin untuk memberi makan kepada perniagaan lain,” kata orang itu sambil berhujah bahawa syarikat itu lebih kukuh secara keseluruhan dan bukannya sebagai unit perniagaan individu.

Sejauh mana Zhang akan pergi untuk memisahkan Alibaba masih tidak jelas. Buat masa ini, Alibaba telah menyatakan kumpulan korporat akan mengekalkan kawalan ke atas enam unit melalui struktur syarikat induk. Perubahan itu akan meletakkan ketua eksekutif dan lembaga pengarah untuk setiap unit dan akan membawa kepada beberapa “baby Babas” untuk penyenaraian awam yang berasingan.

Penganalisis menjangkakan salah satu unit pertama yang menarik pelabur luar tambahan ialah Cainiao, kumpulan logistik yang melakukan segala-galanya daripada menghantar pakaian musim bunga atau EarPods ke pangsapuri di Shanghai kepada penghantaran pakej ke Paris yang dibeli oleh pembeli di AliExpress, platform jualan antarabangsa kumpulan itu.

Pada suku Disember Cainiao merupakan barisan perniagaan yang paling pesat berkembang kumpulan itu, dengan jualan meningkat 27 peratus daripada tahun sebelumnya, dan beroperasi pada hampir pulang modal.

Unit pengkomputeran awan Alibaba juga boleh menarik minat luar apabila perniagaannya pulih selepas penutupan sifar Covid China berakhir. Zhang mengambil alih kawalan langsung unit itu pada Disember.

“Cloud dan Cainiao ialah dua entiti yang menawarkan nilai paling jelas,” kata Robin Zhu dari Bernstein.

Tetapi dia memberi amaran bahawa mana-mana IPO untuk mana-mana unit mungkin agak jauh darinya. “Pasaran nampaknya menjangkakan pengumuman spin-off dalam masa terdekat,” kata Zhu. “Ini bukan perpecahan Alibaba dalam erti kata bahawa kami akan mendapat IPO Alibaba satu hingga enam.”

Unit Alibaba lain mungkin menghadapi cabaran yang lebih besar. Perkhidmatan tempatan, termasuk penghantaran makanan dan aplikasi pemetaan Alibaba, serta perniagaan perdagangan antarabangsa kumpulan itu, beroperasi pada margin ebita negatif pada suku Disember.

Penstrukturan semula itu meletakkan Alibaba pada laluan yang diambil oleh saingan e-dagangnya JD.com, yang mengekalkan kawalan sambil memutarkan perniagaan logistik, fintech dan penjagaan kesihatannya. Perniagaan logistik dan penjagaan kesihatan JD mula-mula mengumpul modal daripada pelabur luar, termasuk kumpulan ekuiti persendirian yang berkaitan politik yang terikat dengan anak pegawai kewangan paling berkuasa China, Liu He, kemudian disenaraikan di Hong Kong.

“Kebanyakan pelabur secara amnya tidak melihat apa yang JD lakukan dengan spin-off sebagai membuka kunci nilai penting,” kata Zhu. “Perniagaan JD mengatasi prestasi pada tahun 2021, tetapi ia didorong terutamanya oleh pertumbuhan perniagaan dan bukannya IPO.”

Pengawal selia anti-amanah China telah meneliti Alibaba sejak Ma secara tidak sengaja memulakan tindakan keras teknologi lebih dua tahun lalu, menjatuhkan kumpulan itu dengan denda rekod untuk tingkah laku monopoli dan memberikannya penalti tambahan kerana gagal mendapatkan kelulusan pengambilalihan.

Eksekutif Alibaba kali ini telah memaklumkan pegawai dengan baik tentang rancangan penstrukturan mereka dan menemui penonton yang menerima dan mengalu-alukan, kata dua orang yang terlibat.

Pengawal selia di kampung halaman Alibaba berkata Beijing akan menggalakkan tawaran awam untuk mana-mana unit yang dikeluarkan daripada kumpulan itu, termasuk dua yang paling berkemungkinan menarik perhatian pelabur, awan dan cabang logistik. Pegawai itu berkata ia juga masuk akal untuk Alibaba mengambil modal luar untuk unit semikonduktor T-Headnya. “Sekarang adalah masa yang baik untuk T-Head membawa lebih banyak pembiayaan dan mendapatkan lebih banyak sokongan,” kata orang itu.

Alibaba berminat untuk mengelak daripada mengulangi saga Ant, yang telah berada dalam limbo selama lebih daripada dua tahun dan masih belum menyelesaikan rombakan yang dituntut oleh Beijing. Untuk menenangkan pengawal selia, Ma memilih untuk melepaskan kawalan Ant pada bulan Januari, perubahan yang di bawah peraturan penyenaraian Hong Kong akan menangguhkan mana-mana IPO selama sekurang-kurangnya setahun.

Ma sendiri kembali ke China minggu ini untuk lawatan awam yang jarang berlaku — perjalanan yang dikatakan oleh seorang pekerja Alibaba bertujuan sebagai tanda sokongan kepada Zhang ketika dia meneruskan penstrukturan semula terkini.

Enam bahagian Alibaba

Kumpulan Perdagangan Taobao Tmall

Trudy Dai, ahli pasukan pengasas Alibaba, akan menyelia bahagian ini, yang menempatkan platform e-dagang Taobao dan Tmall

Kumpulan perdagangan digital global

Jangkauan Alibaba melangkaui China, dengan mengikat tali menyasarkan pelanggan di Asia Tenggara dan AliExpresspopular di Amerika Latin dan beberapa bahagian Eropah

Kumpulan Perisikan Awan

Alyun menyediakan perkhidmatan pengkomputeran awan kepada perniagaan e-dagang serta Alibaba. Bahagian ini, yang merangkumi Akademi DAMOcabang penyelidikan untuk kerepek dan kecerdasan buatan, dan DingTalkaplikasi pemesejan di tempat kerja, akan diketuai oleh ketua Alibaba Daniel Zhang

Kumpulan Perkhidmatan Tempatan

Bahagian ini termasuk perkhidmatan makanan dan runcit seperti Ele.mesalah satu aplikasi penghantaran makanan terbesar di China, dan Petaapl pemetaannya

Logistik Pintar Cainiao

Alibaba ditubuhkan Cainiao pada 2013 selepas melabur dalam syarikat logistik China

Kumpulan Media dan Hiburan Digital

Bahagian ini termasuk Youkutapak penstriman video syarikat, dan Gambar Alibabayang menerbitkan bersama pemenang Oscar Buku Hijau filem

keluaran singapura

sidney

totobet sydney hari ini

data hk update

totobet net sgp