site

Alibaba merancang penstrukturan besar untuk meningkatkan harga saham yang merosot

Alibaba merancang untuk mengeluarkan unit yang meliputi logistik, awan dan perkhidmatan tempatan daripada perniagaan e-dagang utamanya, ketika gergasi teknologi China yang sedang sakit itu melakukan baik pulih untuk cuba meningkatkan harga sahamnya yang kendur.

Penstrukturan semula dan dibahagikan kepada enam unit perniagaan berbeza akan menyaksikan Alibaba menjadi kumpulan induk, dengan setiap cabang diketuai oleh ketua eksekutif dan lembaga yang berasingan yang akan diberi kuasa untuk membawa masuk modal luar atau senarai secara terbuka, kata syarikat itu dalam satu kenyataan.

Penyusunan semula itu akan meletakkan Alibaba pada laluan yang serupa dengan saingan e-dagangnya JD.com, yang menyaksikan kumpulan korporatnya mengekalkan kepentingan mengawal dalam set perniagaan yang pelbagai. Setiap unit telah mengumpul modal luar dengan beberapa unit telah disenaraikan di Hong Kong.

Pengumuman itu dibuat hanya sehari selepas pengasas Alibaba, Jack Ma kembali ke tanah besar China, perjalanan yang diharapkan Beijing akan meningkatkan keyakinan pelabur bahawa hubungannya dengan sektor swasta adalah tulen.

Ucapan Ma di Shanghai lebih dua tahun lalu telah mencetuskan tindakan keras terhadap kumpulan teknologi terbesar China dan membawa kepada penggantungan tawaran awam permulaan Ant Group, cabang fintech Alibaba.

Saham Alibaba telah kehilangan lebih daripada 70 peratus nilainya sejak itu, meninggalkannya dengan permodalan pasaran kira-kira $220bn. Saham Hong Kong kumpulan itu mengakhiri sesi Selasa turun lebih daripada 1 peratus, tetapi saham yang disenaraikan di New York dalam Alibaba meningkat 7.4 peratus dalam dagangan prapasaran berikutan berita tentang perubahan itu.

Unit menjana wang utama Alibaba — platform e-dagang Taobao dan Tmall — akan kekal dimiliki sepenuhnya oleh kumpulan korporat.

“Pasaran adalah ujian litmus terbaik, dan setiap kumpulan perniagaan dan syarikat boleh meneruskan pengumpulan dana bebas dan IPO apabila mereka bersedia,” kata ketua eksekutif Daniel Zhang dalam surat kepada pekerja.

“Pada usia 24 tahun, Alibaba mengalu-alukan peluang baharu untuk pertumbuhan,” tambahnya.

Zhang akan kekal sebagai ketua eksekutif dan pengerusi kumpulan induk Alibaba, dan mengetuai perniagaan awannya yang bergelut yang diambil alih pada Disember.

Louis Tse, pengarah urusan di Wealthy Securities yang berpangkalan di Hong Kong, berkata niat penyusunan semula dan penyenaraian individu berkemungkinan membantu merealisasikan nilai penuh perniagaan berbeza kumpulan itu.

“Jika anda mengubahnya menjadi penyenaraian yang berbeza, anda akan mendapat nilai pasaran yang lebih tinggi,” kata Tse.

Seorang pengurus kanan di Alibaba berkata bahawa kesemua enam kumpulan perniagaan telah beroperasi secara berasingan selama beberapa tahun dan mempunyai rancangan untuk IPO dalam jangka pendek.

“Kenyataan ini adalah pengakuan terbuka terhadap realiti ini, tidak perlu bersembunyi lagi,” kata pengurus itu.

Penganalisis Wall Street yang lain menegaskan bahawa penstrukturan semula sebahagian besarnya mencerminkan bagaimana kumpulan itu ditubuhkan pada masa ini dan ia masih perlu dilihat jika ia akan membuka kunci sebarang nilai tambahan untuk pemegang saham.

Robin Zhu dari Bernstein berkata pelan seperti yang digariskan akan meninggalkan banyak masa untuk membawa masuk modal luar, yang Alibaba tidak jelas dalam siaran beritanya.

Laporan tambahan oleh Cheng Leng dan Edward White

result sgp hr ini

pengeluaran sd

sdy totobet

angka keluar hk

info togel sgp