site

Alibaba mungkin menyerahkan kawalan perniagaan baharu jika mereka menyenaraikan selepas pemecahan

Alibaba akan mempertimbangkan untuk menyerahkan kawalan ke atas beberapa perniagaannya jika mereka memilih untuk menyenaraikan sebagai sebahagian daripada pemecahan kepada enam unit separa autonomi, kata eksekutif tertinggi ketika kumpulan teknologi China itu memetakan penstrukturan semula terbesarnya dalam beberapa tahun.

“Selepas mengumumkan kepada umum, kami akan terus menilai kepentingan strategik syarikat-syarikat ini kepada Alibaba dan, atas dasar itu, kami akan memutuskan sama ada untuk terus mengekalkan kawalan atau tidak,” kata ketua pegawai kewangan Toby Xu semasa panggilan pelabur pada Khamis.

Kumpulan itu pada hari Selasa mengumumkan baik pulih yang akan membahagikannya kepada enam unit perniagaan, dengan ketua eksekutif mereka sendiri dan dikawal oleh syarikat induk. Setiap unit akan dibenarkan membawa masuk modal luar dan akhirnya meneruskan tawaran awam permulaan mereka sendiri.

Ketua eksekutif Daniel Zhang berkata walaupun perpecahan itu mencerminkan barisan kumpulan perniagaannya yang sedia ada, hubungan antara Alibaba dan unitnya akan berubah.

“Alibaba akan lebih bersifat pengendali aset dan modal daripada pengendali perniagaan,” katanya. “Setiap syarikat kumpulan perniagaan akan mempunyai entiti korporat sendiri . . . kami menjangkakan bahawa perubahan ini akan melancarkan lebih banyak tenaga daripada unit perniagaan kami.”

Xu berkata Alibaba juga akan terus menjual beberapa pelaburan luarnya. “Kami akan terus mengewangkan beberapa pelaburan yang kurang strategik dalam portfolio pelaburan kami untuk menambah baik struktur modal kami,” katanya, sambil menambah bahawa kumpulan itu juga akan meneruskan pembelian semula sahamnya sebagai sebahagian daripada program $25 bilion yang dibenarkan sebelum ini. .

Kumpulan yang diterajui e-dagang itu telah pun menjual kepentingan dalam beberapa syarikat portfolio, memunggah semua sahamnya dalam penyedia pembayaran digital India Paytm, yang bernilai $310 juta pada akhir tahun lepas, melalui dua dagangan blok sejak Januari. Syarikat fintech Alibaba Ant Group masih memiliki 25 peratus kepentingan dalam Paytm.

Langkah untuk mengecilkan portfolio pelaburan Alibaba mencerminkan tindakan yang diambil oleh pesaing Tencent, satu lagi pembiaya utama syarikat permulaan teknologi, yang menjual aset di bawah tekanan daripada pengawal selia yang bimbang tentang pengaruh besarnya dalam sektor itu.

Chelsey Tam, penganalisis di Morning Star, dalam nota kepada pelanggan, meramalkan bahawa unit perniagaan Alibaba boleh “memenuhi keperluan penyenaraian peraturan penyenaraian Papan Utama Hong Kong”, yang termasuk sasaran hasil, keuntungan dan pengurusan, selepas tiga tahun.

Alibaba tidak menyediakan garis masa bila unit mungkin mencari modal luar atau disenaraikan secara terbuka. Kumpulan induk Alibaba akan mengekalkan pemilikan penuh platform jualan dalam talian Tmall dan Taobao, yang menjana lebih banyak keuntungan daripada kumpulan secara keseluruhan pada tahun fiskal terakhirnya.

Xu juga mengakui bahawa terdapat sedikit pergerakan pada rancangan kumpulan itu untuk menukar penyenaraian Hong Kong sekundernya kepada penyenaraian utama, yang pada asalnya ditetapkan pada penghujung 2022.

“Kami akan terus menilai keadaan pasaran dan keadaan luaran, itu akan mengambil masa tetapi kami terus membuat penilaian itu,” katanya.

Perubahan kepada penyenaraian utama akan meletakkan asas untuk pelabur tanah besar China tambahan untuk membeli sahamnya, tetapi ia juga akan mendedahkan syarikat itu kepada keperluan pendedahan yang lebih besar dan berkemungkinan memaksa eksekutifnya melaporkan jualan peribadi saham Alibaba mereka.

Peraturan longgar untuk penerbit asing termasuk Alibaba di AS pada masa ini mengecualikan eksekutifnya daripada membuat maklumat awam. Alibaba pada bulan November juga mengaitkan sebahagian daripada kelewatan itu kerana perlu membuat pelan pampasan saham baharu untuk pekerja.

result singapore hari ini

pengeluaran sydney kemarin

sdy hari ini togel

hongkong totobet

toto bet sgp