site

Amazon dan Google memberitahu untuk membenarkan stesen radio UK menstrim pada pembesar suara pintar

Pembuat pembesar suara pintar, termasuk Amazon dan Google, perlu menawarkan semua stesen radio UK berlesen akses kepada platform mereka sebagai sebahagian daripada baik pulih peraturan penyiaran terbesar dalam tempoh 20 tahun.

Keperluan itu akan dimasukkan dalam rang undang-undang media yang telah lama ditunggu-tunggu, yang akan diperkenalkan di parlimen pada hari Rabu dan akan mengawal selia platform penstriman dalam talian buat kali pertama, sambil mengemas kini peraturan untuk penyiar tradisional, termasuk BBC, ITV dan Saluran 4.

Draf undang-undang itu akan memberikan pengawasan Ofcom kepada pengawal selia kandungan yang tersedia daripada perkhidmatan seperti Netflix dan Disney, satu langkah yang dikatakan kerajaan akan “meratakan padang permainan” untuk penyiar yang berpangkalan di UK.

Kemasukan jaminan bahawa semua stesen radio berlesen UK mesti disediakan pada pembesar suara pintar dialu-alukan oleh industri. “Adalah wajar bahawa kerajaan memperkenalkan perlindungan untuk masa depan yang akan menjamin pilihan pengguna dan menyokong nilai awam yang disediakan oleh perkhidmatan radio UK,” kata Matt Payton, ketua eksekutif RadioCentre, badan industri yang mewakili stesen radio komersial.

Kira-kira satu perempat daripada khalayak radio langsung mengakses kandungan dalam talian. Lebih separuh daripada khalayak dalam talian menggunakan pembesar suara pintar, seperti Alexa Amazon, menurut Penyelidikan Khalayak Bersama Radio, dan trend ini dijangka meningkat. Stesen radio komersial telah menyatakan kebimbangan bahawa tanpa peraturan, pembuat pembesar suara pintar akan dapat menyekat akses kepada platform mereka dan menjejaskan model perniagaan pengiklanan sektor itu.

Dua pembuat pembesar suara pintar terbesar ialah Amazon, yang tidak segera menjawab permintaan untuk komen, dan Google, yang enggan mengulas.

“Teknologi telah merevolusikan cara orang menikmati TV dan radio,” kata setiausaha kebudayaan Lucy Frazer. “Undang-undang baharu ini akan menyamakan kedudukan dengan gergasi penstriman global, memastikan mereka memenuhi standard tinggi yang sama yang kami harapkan daripada penyiar perkhidmatan awam dan perkhidmatan seperti iPlayer dan ITVX mudah didapati walau bagaimanapun anda menonton TV.”

Rang undang-undang itu juga akan memberi Channel 4 hak milik kerajaan untuk menghasilkan beberapa kandungannya sendiri, dan bukannya melesenkannya daripada studio lain selepas kerajaan membatalkan rancangan untuk menswastakan penyiar itu. Rang undang-undang itu juga memberi penyiar tugas undang-undang baharu untuk memastikan kemampanan komersialnya.

Setiausaha budaya bayangan Lucy Powell berkata bahawa rang undang-undang itu telah “lama tertunggak”, sambil menambah: “Pengeluar TV dan radio Britain perlu dilindungi dan dipromosikan dengan lebih baik dalam era penstriman.”

lresult sgp

pengeluaran sdy hari ini

sydney togel hari

hongkong malam ini keluar

pengeluaran.sgp