site

Arm/SoftBank: menaikkan harga akan menjadi bumerang kepada pereka cip

Bagi Anak Masayoshi SoftBank, meningkatkan pertumbuhan di Arm adalah keutamaan sebelum IPO pereka cip British. Untuk mencapai matlamat ini, dia akan menaikkan harga untuk pengguna akhir reka bentuk cip Arm. Meningkatkan jualan di kumpulan milik SoftBank dengan cara ini lebih sukar daripada yang kelihatan. Ia mungkin berbalik lebih cepat daripada yang dijangkakan.

Anak harus mengharapkan keengganan daripada semua pengguna reka bentuknya untuk menerima susunan baharu itu. Ini termasuk syarikat cip AS Qualcomm dan pembuat telefon pintar China, termasuk Xiaomi dan Oppo.

Benar, rancangan Arm untuk mengubah program royaltinya agak masuk akal. Model perniagaan asalnya mengenakan bayaran kecil kepada pembuat cip — dilaporkan kira-kira 2 peratus — untuk menggunakan reka bentuknya, berdasarkan nilai cip. Mengecas pembuat peranti berdasarkan nilai peranti — harga telefon pintar premium boleh melebihi $2000 — akan menambah beberapa gandaan lagi dalam yuran.

Terdapat sebab kukuh mengapa Arm telah menjadi piawaian global — dengan reka bentuknya menjana kuasa hampir semua telefon pintar dunia. Pemproses adalah cekap tenaga, menggunakan kuasa bateri yang lebih sedikit sambil menjana lebih sedikit haba. Paling penting untuk pelanggan, ia murah.

Harga yang menarik membolehkan Arm mengekalkan kedudukan utamanya. China, salah satu pasaran terbesarnya, telah lama membangunkan RISC-V, seni bina reka bentuk cip sumber terbuka. Kumpulan teknologi tempatan telah melakukan pelaburan pengecas turbo dalam alternatif ini kepada reka bentuk Arm pada tahun lalu sejak kawalan eksport AS melarang mereka menggunakan teknologi AS yang canggih. Pemproses RISC-V sudah pun muncul dalam peranti yang lebih ringkas seperti jam tangan pintar.

Keterpurukan Arm dalam rantaian bekalan dan kekurangan sokongan teknikal daripada alternatif sumber terbuka bermakna pergerakan harga akan meningkatkan barisan teratas Arm. Tetapi menyasarkan pembuat peranti yang kaya dengan wang tunai boleh mengatasinya. Kos yang lebih tinggi untuk pembuat peranti hanya akan menggalakkan mereka melabur dalam sumber reka bentuk alternatif.

Di tengah-tengah kemerosotan industri cip, Arm akan memperoleh kurang daripada $34bn berdasarkan berbilang pendapatan industri purata – jauh di bawah $60bn SoftBank yang dilaporkan dijangka tahun lepas.

Jika Son mencari rangsangan pantas untuk penyenaraian tahun ini, dia mungkin telah menemui penyelesaian. Tetapi memandangkan risiko jangka panjang, mencari pelabur yang akan kekal dengan Arm adalah masalah sebenar.

Lex mengesyorkan surat berita Usaha Wajar FT, satu taklimat tersusun mengenai dunia penggabungan dan pemerolehan. klik di sini untuk mendaftar.

result togel sgp

keluaran sidney hari ini

sdy

totobet data singapura