site

AS mengeluarkan rakaman dron yang dipintas oleh Rusia di atas Laut Hitam

Pentagon telah mengeluarkan rakaman pertama dari dron pengawasan yang terhempas di Laut Hitam, menunjukkan jet pejuang Rusia melalui dekat dengan pesawat tanpa pemandu dan membuang bahan api ke atasnya.

Klip video berwarna 42 saat itu dikeluarkan di tengah-tengah pertikaian mengenai apa yang berlaku dalam insiden Selasa, yang meningkatkan lagi ketegangan antara Washington dan Moscow dengan latar belakang perang di Ukraine.

Video itu menunjukkan dua jet pejuang Rusia membuat hantaran berkelajuan tinggi dan kedua-duanya menyembur bahan api pada dron itu. Tentera AS berkata ini adalah dua laluan terakhir pesawat Su-27 sebelum dron Amerika terhempas dan kedua-dua jet yang terlibat dalam insiden itu telah ditangkap dalam klip itu.

Semasa pendekatan kedua yang ditunjukkan dalam rakaman itu, tentera AS berkata satu jet pejuang berlanggar dengan dron itu, walaupun ini tidak dapat dilihat dalam video. Kesan itu menyebabkan suapan kamera dron Amerika ke bawah selama kira-kira 60 saat. Apabila video dipulihkan, salah satu kipas dron kelihatan rosak.

Rusia telah menafikan menjatuhkan dron AS, mengatakan ia hilang kawalan “akibat gerakan tajam” dan terhempas ke dalam laut tanpa penglibatan Rusia.

Insiden itu menyebabkan panggilan telefon yang jarang berlaku pada hari Rabu antara setiausaha pertahanan AS Lloyd Austin dan rakan sejawatannya dari Rusia Sergei Shoigu. Pengerusi AS bagi ketua kakitangan bersama, Jeneral Mark Milley, juga bercakap dengan rakan sejawatannya dari Rusia, Valery Gerasimov untuk membangkitkan kebimbangan mengenai episod itu.

Jabatan negara AS memanggil duta Rusia ke AS untuk mengecam insiden itu, yang disifatkan oleh pentadbiran Biden sebagai “tidak selamat”, “tidak profesional” dan “melulu”.

Tentera AS berkata video itu telah disunting panjang tetapi menunjukkan peristiwa dalam susunan berurutan. Pegawai tentera berkata dua jet pejuang Rusia terbang berhampiran MQ-9 selama kira-kira 30-40 minit sebelum salah satu jet itu bertembung dengannya dan menyebabkannya terhempas.

Kementerian pertahanan Rusia berkata lewat hari Rabu bahawa Shoigu memberitahu Austin kejadian itu berlaku kerana AS melanggar zon sekatan penerbangan Rusia di luar pantai Crimea, yang dilampirkan Moscow pada 2014.

Dia menyifatkan penerbangan dron sebagai “provokatif” dan mewujudkan “prasyarat untuk peningkatan”. Rusia, katanya, tidak berminat dengan peningkatan, tetapi akan terus “bertindak balas secara berkadar kepada semua provokasi”.

Ketua keselamatan negara Ukraine Oleksiy Danilov berkata insiden itu menandakan “kesediaan Kremlin untuk meluaskan zon konflik”.

John Kirby, jurucakap Majlis Keselamatan Negara AS, berkata pada hari Khamis bahawa walaupun video itu menyokong versi peristiwa Amerika, pentadbiran Biden masih tidak tahu sama ada jet pejuang Rusia itu sengaja memukul dron AS.

“Paling baik, ia terbang secara melulu; paling teruk ia melulu dan tidak cekap. Kami tidak tahu sama ada ia juga disengajakan. . . dan telah menjelaskan dalam banyak kesempatan bahawa kami tidak mencari konflik dengan Rusia.”

Sebarang sekatan ruang udara yang dituntut oleh Rusia “tidak sah”, tambah Kirby. “Kami akan terus terbang dan beroperasi mengikut undang-undang antarabangsa.”

Laporan tambahan oleh Polina Ivanova di Berlin

totobet.sgp

pengeluaran sdy

totobet data sydney

result pengeluaran hk

tabel sgp