site

AS menggesa Korea Selatan untuk tidak mengisi kekurangan China jika Beijing mengharamkan cip Micron

Rumah Putih telah meminta Korea Selatan menggesa pembuat cipnya supaya tidak mengisi sebarang jurang pasaran di China jika Beijing melarang Micron yang berpangkalan di Idaho daripada menjual kerepek, kerana ia cuba mengumpulkan sekutu untuk menentang pengaruh ekonomi China.

AS membuat permintaan itu ketika Presiden Yoon Suk-yeol bersiap untuk pergi ke Washington untuk lawatan negara pada hari Isnin, menurut empat orang yang biasa dengan perbincangan antara Rumah Putih dan pejabat presiden di Seoul.

China bulan ini melancarkan semakan keselamatan negara ke dalam Micron, salah satu daripada tiga pemain dominan dalam pasaran cip memori Dram global, dengan Samsung Electronics dan SK Hynix Korea Selatan.

Tidak jelas sama ada Pentadbiran Ruang Siber China akan mengambil tindakan punitif selepas siasatannya. Tetapi kepentingannya tinggi untuk Micron kerana tanah besar China dan Hong Kong menjana 25 peratus daripada pendapatan $30.8bn tahun lepas.

Pegawai dan eksekutif perniagaan AS percaya siasatan CAC adalah tindakan balas Beijing terhadap tindakan keras yang telah diambil oleh Presiden Joe Biden untuk membantu menghalang China daripada mendapatkan atau menghasilkan semikonduktor canggih.

Kes Micron telah muncul sebagai ujian litmus sama ada Beijing bersedia untuk mengambil langkah ekonomi paksaan terhadap syarikat utama AS buat kali pertama.

AS telah meminta Seoul untuk menggalakkan Samsung Electronics dan SK Hynix menahan diri daripada meningkatkan jualan ke China jika Micron dilarang daripada menjual hasil siasatan, menurut orang yang biasa dengan situasi itu.

Permintaan Rumah Putih datang pada masa yang sensitif dengan Yoon tiba di Washington pada hari Isnin. Walaupun AS telah bekerjasama dengan sekutu untuk menentang China di kawasan keselamatan di Indo-Pasifik, ini adalah peristiwa pertama yang diketahui bahawa ia telah meminta sekutu untuk mendapatkan syarikatnya untuk memainkan peranan.

Kedutaan Korea Selatan di Washington dan Samsung tidak menjawab permintaan untuk komen. SK Hynix berkata ia tidak menerima permintaan daripada kerajaan Korea Selatan. Micron enggan mengulas.

Rumah Putih tidak mengulas secara spesifik, tetapi berkata pentadbiran Biden dan Yoon telah membuat “kemajuan bersejarah” memperdalam kerjasama dalam isu keselamatan negara dan ekonomi, termasuk usaha untuk melindungi “teknologi terdepan”.

“Ini termasuk usaha untuk menyelaraskan pelaburan dalam sektor semikonduktor, menjamin teknologi kritikal, dan menangani paksaan ekonomi,” kata Majlis Keselamatan Negara AS. “Kami menjangkakan lawatan negeri yang akan datang untuk mengukuhkan lagi kerjasama dalam semua bidang ini.”

Tidak jelas bagaimana Seoul bertindak balas. Pegawai AS dan Korea Selatan sedang memuktamadkan lawatan itu. Mereka membincangkan banyak isu, termasuk bagaimana AS boleh memberi lebih jaminan kepada Seoul tentang “pencegahan lanjutan” – payung nuklear AS – ketika Korea Utara meningkatkan ketegangan di semenanjung.

Permintaan berkaitan Micron meletakkan Yoon dalam kedudukan yang rumit. Dia memegang jawatan tahun lalu di atas platform yang dianggap lebih hawkish di China berbanding pendahulunya yang berhaluan kiri, Moon Jae-in. Menggambarkan pendiriannya, beliau mencetuskan tindak balas marah dari Beijing minggu lalu dengan menuduh China cuba mengubah status quo ke atas Taiwan “dengan kekerasan”.

Tetapi pentadbirannya juga kecewa dengan usaha AS untuk mengumpulkan sekutu di sebalik agenda keselamatan ekonominya, di tengah-tengah kebimbangan bahawa daya saing jangka panjang Samsung dan SK Hynix boleh terjejas oleh kawalan eksport AS.

Walaupun Samsung dan SK Hynix tidak akan mengalu-alukan usaha untuk menyekat perniagaan mereka di China, AS mungkin mempunyai sedikit pengaruh. Apabila AS melancarkan kawalan eksport berkaitan cip menyeluruh di China Oktober lalu, ia memberikan syarikat Korea Selatan dengan kemudahan fabrikasi cip di China pengecualian untuk membolehkan mereka mengeksport dari negara itu. Pengecualian tersebut mesti diperbaharui lewat tahun ini. Jabatan perdagangan berkata ia tidak mempunyai maklumat terkini mengenai situasi itu.

Pengeluar cip memori sudah berada di bawah tekanan kerana lebihan industri yang pada suku pertama tahun ini mencetuskan penurunan 25 peratus dalam harga cip Dram, yang digunakan dalam segala-galanya daripada TV hingga telefon.

Minggu lalu, setiausaha Perbendaharaan Janet Yellen berkata Washington bimbang tentang “peningkatan baru-baru ini dalam tindakan paksaan yang menyasarkan firma AS”.

Seorang yang biasa dengan situasi itu berkata permintaan kepada Seoul mencerminkan fakta bahawa pasukan Biden “bermotivasi untuk memastikan bahawa China tidak akan dapat menggunakan Micron sebagai tuil untuk mempengaruhi atau mempengaruhi dasar AS”.

Beliau berkata AS boleh membantu menghalang usaha China dalam paksaan ekonomi dengan menunjukkan Beijing bahawa ia akan bekerjasama dengan sekutu dan rakan kongsi untuk melemahkan sebarang tindakan sedemikian terhadap syarikat Amerika atau sekutu.

China telah menggunakan paksaan ekonomi terhadap Taiwan dan negara lain termasuk Lithuania dan Australia. Tetapi ia telah mengelak daripada mengambil tindakan besar terhadap AS walaupun Biden telah mendedahkan kawalan eksport cip yang sukar dan mengenakan sekatan ke atas syarikat China yang lain.

Seorang yang baru-baru ini bertemu dengan pegawai China di Beijing berkata mereka hilang sabar terhadap apa yang mereka lihat sebagai usaha AS untuk bertindak keras terhadap syarikat China, menunjukkan bahawa ia sedang mempertimbangkan tindakan balas.

Permintaan AS kepada Seoul menggariskan bagaimana cip berada di tengah-tengah beberapa masalah yang paling dalam antara Washington dan Beijing.

Pada bulan Disember, AS meletakkan Yangtze Memory Technologies Co, pengeluar cip memori yang telah digelar oleh Rumah Putih sebagai “juara kebangsaan” China dalam “senarai entiti”nya. Ini bermakna syarikat dilarang mengeksport teknologi Amerika kepada pesaing Micron yang baru lahir tanpa lesen yang sukar diperoleh.

Ikut Demetrius dari Sevastopol di Twitter

toto bet sgp

pengeluaran sidney hari ini

totobet net sydney

keluar hk

pasaran hari togel