site

Bagaimana Discord menjadi tempat untuk membocorkan rahsia kerajaan AS

Papan perbincangan untuk peminat permainan video dan peminat muzik nampaknya tempat yang tidak mungkin untuk berkongsi rahsia rasmi kerajaan.

Tetapi minggu ini, siasatan Pentagon terhadap kumpulan bahan bocor yang sangat terperingkat telah dikesan kembali ke Discord, platform sembang yang muncul popular di kalangan pemain dan pelabur mata wang kripto dan terkenal dengan pendekatan sentuhan ringan untuk menyederhanakan kandungan.

Pada hari Khamis, FBI menangkap Pengawal Udara berusia 21 tahun Jack Teixeira sebagai sebahagian daripada siasatannya terhadap kebocoran itu, yang membentuk lebih daripada 100 dokumen yang mengandungi butiran sensitif pencerobohan Rusia ke atas Ukraine dan dasar kerajaan UK yang berpotensi di Laut China Selatan dan dikatakan. komunikasi antara pemimpin agensi perisikan Mossad Israel.

Menurut penyelidikan oleh agensi perisikan sumber terbuka Bellingcat, dokumen itu mula-mula disiarkan awal tahun ini pada saluran Discord peribadi yang dipadam sejak dipadamkan yang dipanggil Thug Shaker Central, merujuk kepada meme perkauman yang biasa dalam kalangan ketuanan kulit putih. Bellingcat berkata saluran itu terdiri daripada kira-kira 20 pengguna, yang membincangkan permainan dan muzik, mempunyai “pendirian konservatif yang teguh dalam beberapa isu”, dan berkongsi kata-kata perkauman dan meme.

Fail itu kemudiannya diedarkan di beberapa saluran Discord khusus — termasuk satu tentang permainan ‘Minecraft’ dan satu lagi untuk peminat selebriti YouTube Filipina — sebelum tersebar ke forum dalam talian 4Chan, Telegram dan Twitter sehingga media melaporkan kehadiran mereka.

“Mengenai pelanggaran jelas bahan terperingkat, kami bekerjasama dengan penguatkuasaan undang-undang,” kata Discord. “Memandangkan ini masih merupakan penyiasatan aktif, kami tidak dapat memberikan ulasan lanjut buat masa ini.”

Diasaskan pada 2015 oleh pembangun permainan video Jason Citron, ia telah berkembang menjadi 150 juta pengguna di seluruh dunia. Salah satu tarikan terbesarnya ialah keupayaan untuk mencipta “pelayan” jemputan sahaja — serupa dengan bilik sembang — selalunya berdasarkan minat tertentu. Itu telah menarik kumpulan orang yang rapat, serta forum yang lebih luas dan terbuka di mana puluhan ribu peminat pengaruh dalam talian berkumpul.

Menerusi wabak itu, Discord menetapkan sasarannya untuk memikat khalayak yang lebih arus perdana daripada sekadar pemain, menjadikan dirinya sebagai tunjang utama bagi remaja, yang menggunakan platform untuk berhubung dengan rakan kebanyakannya melalui pemesejan segera dan panggilan, sama seperti messenger MSN.

Platform itu juga menyaksikan kemasukan pengguna selepas platform paling kanan Parler diharamkan buat sementara waktu oleh kedai aplikasi, menurut Adam Levin, pengasas Cyberscout. Pengguna aktif bulanan meningkat 203 peratus pada suku pertama 2023 berbanding suku yang sama 2020, menurut data daripada penganalisis Sensor Tower.

Populariti Discord di kalangan lelaki muda Amerika yang berminat dalam peperangan, terutamanya permainan video bertemakan ketenteraan, telah menjadikannya platform pilihan untuk askar muda di pangkalan tentera, kata seorang pegawai tentera AS yang bersara.

Koperasi Rusia, Iran dan Israel dipercayai telah cuba menggunakan bilik sembang permainan, di Discord dan di tempat lain, untuk berkawan — dan akhirnya merekrut — tentera muda yang tidak terjejas, terutamanya mereka yang menyatakan pandangan sayap kanan, atau anti-establishment dalam perkara yang mereka anggap sembang peribadi, pegawai itu berkata.

Walaupun tanpa berjaya merekrut seseorang untuk membocorkan maklumat sulit secara aktif, “ini adalah bilik (sembang) dengan perbualan yang berlangsung lama selama beberapa bulan; malah maklumat kecil – seperti waktu bekerja untuk pengendali dron, atau aduan tentang kakitangan semasa cuti – boleh menjadi boleh diambil tindakan di tangan musuh”, kata pegawai bersara itu.

Tidak seperti gergasi media sosial seperti Facebook, Discord telah memilih untuk mempunyai langganan melalui model pendapatan berasaskan pengiklanan. Walaupun percuma untuk kegunaan asas, Nitro perkhidmatan berbayarnya berharga antara $2.99 ​​dan $9.99 sebulan, menawarkan pengguna keupayaan untuk memuat naik lebih banyak kandungan, menggunakan emoji tersuai dan meningkatkan kualiti penstriman video. Syarikat itu menyaksikan pertumbuhan 30 peratus dalam pengguna yang membayar langganan antara 2021 dan 2022.

“Discord menghubungkan orang yang berfikiran sama, jadi ia menjadi peluang yang cukup menarik bagi jenama untuk terlibat dengan komuniti yang fokus,” kata Christina Miller, ketua sosial di agensi pemasaran VMLY&R, yang bekerja dengan jenama makanan Wendys, yang mempunyai satu daripada pelayan terbesar di Discord dengan 40,000 ahli.

Tetapi dia menambah bahawa jenama memerlukan strategi yang berbeza untuk berkomunikasi dengan pengguna di Discord, kerana mereka tidak boleh mengiklankan di platform jadi sebaliknya menggunakannya untuk pemesejan: “Cabarannya juga merupakan sebahagian daripada tarikannya. Ia tidak seperti mana-mana platform lain kerana anda tidak boleh mengiklankannya, ia ditutup.”

Memandangkan populariti Discord telah meledak, ia juga telah menarik — dan menolak — satu siri calon pelamar, termasuk bidaan pengambilalihan $12 bilion daripada Microsoft pada 2021 dan melaporkan minat daripada Twitter, Amazon dan Epic Games. Syarikat itu bernilai $15 bilion pada 2021.

Tetapi Discord juga telah menerima kritikan bahawa platformnya adalah barat liar yang kurang disederhanakan, dengan budaya permainan sepanjang malamnya mewujudkan persekitaran yang matang untuk perkongsian kandungan berbahaya.

Discord berkata bahawa 15 peratus daripada lebih 900 pekerjanya bekerja pada keselamatan platform, tetapi tidak akan menggariskan polisinya mengenai bahan yang bocor. Syarikat itu menggunakan pembelajaran mesin untuk membenderakan kandungan secara automatik yang melanggar peraturannya, di samping laporan pengguna dan bergantung pada penyederhana pelayan individunya untuk mengawasi komuniti mereka.

Di samping itu, ia mempunyai alat yang membolehkan “penyedia pelayan mendapat akses kepada penapis kandungan berbeza yang membolehkan mereka mengesan secara automatik – malah menyekat – kandungan yang tidak diingini dan berisiko sebelum ia disiarkan”, katanya.

Hos pelayan sebahagian besarnya menyederhanakan sendiri kumpulan, dan menetapkan peraturan dan garis panduan untuk perkara yang dibenarkan untuk dibincangkan dan dikongsi di dalamnya. Sebagai contoh, perbalahan Bellingcat, yang mempunyai lebih daripada 17,000 ahli, menukar peraturannya untuk menghalang pengguna daripada membincangkan atau berkongsi maklumat berkaitan kebocoran apabila berita itu tersebar.

Pada masa yang sama, bilik sembang permainan telah menjadi tempat bagi mereka yang cuba mengelakkan pengawasan dalam talian kerana jumlah data pada platform yang menutup pertukaran teks kecil.

Penyelidik telah mendapati bahawa ahli Isis sebelum ini menyamar sebagai pemain dan cuba merekrut orang muda melalui permainan penembak orang pertama seperti Panggilan Tugas dan di platform media sosial. Pada tahun 2020, Rangkaian Kesedaran Radikalisasi memilih Discord sebagai platform utama yang digunakan untuk meradikalisasi dan merekrut orang lain apabila Facebook mula mengawal lebih rapat untuk ekstremisme.

Ia juga semakin menjadi tempat alternatif untuk membeli, menjual dan berkongsi data yang dicuri dan alat penggodaman, menurut kumpulan risikan siber CyberInt yang meletakkan Discord sebagai tempat ketiga yang paling mungkin untuk penjenayah siber beroperasi, di belakang Telegram dan web gelap.

“Discord menjadi sumber dan platform yang sangat penting [cyber crime] komunikasi dalam beberapa tahun kebelakangan ini,” kata Tal Samra, seorang penganalisis di CyberInt, sambil menambah bahawa adalah mudah bagi pelakon berniat jahat untuk mendaftar tanpa nama dan beroperasi dalam pelayan tertutup.

Bagaimanapun, beliau menyatakan penurunan dalam penggunaan oleh penjenayah siber dan peralihan kepada pemesejan peribadi pada platform dan bukannya dalam kumpulan, kerana Discord telah meningkatkan penyederhanaannya dalam beberapa bulan kebelakangan ini.

Sementara itu, kebocoran telah menjadi bahagian penting dalam peperangan maklumat antara Rusia dan AS, dengan banyak platform media sosial merangka dasar mereka sendiri tentang cara mengendalikan penyebaran dokumen sulit yang disengajakan.

“Bawah tanah kini telah bergerak dalam talian – bukan lagi orang bercakap tentang pertemuan di ruang bawah tanah yang gelap,” kata Levin.

Laporan tambahan oleh John Paul Rathbone

info result sgp hari ini

sidney pengeluaran sidney

sidney totobet hari ini

keluaran hk

pengeluwaran sgp