site

Bagaimana Silicon Valley belajar menyayangi kerajaan

Lewat malam Sabtu lalu, Jason Calacanis, seorang usahawan dan pelabur internet terkemuka, menekan butang topi pada papan kekuncinya dan menghantar tweet amaran tentang keruntuhan Silicon Valley Bank.

“ANDA HARUS TERGEMPAR SEKARANG — ITU ADALAH REAKSI YANG BETUL TERHADAP LARI DAN PENJELASAN BANK,” tulisnya. “INI AKAN SPIRAL MENJADI KEkacauan”.

Kejatuhan pesat bank serantau sektor teknologi telah mengubah adat istiadat sosial di Lembah. Pelabur seperti Calacanis yang lazimnya mengecam pengawal selia kerana menyekat inovasi berpaling ke Washington pada saat mereka memerlukan.

Kebanyakannya memberi amaran tentang kesan yang teruk jika pendeposit kehilangan akses kekal kepada wang mereka. Pengurus dana lindung nilai Bill Ackman menulis di Twitter bahawa akibat kegagalan kerajaan untuk menjamin deposit SVB akan menjadi “luas dan mendalam”. Ketua eksekutif Y Combinator Garry Tan menggelar kegagalan bank itu sebagai peristiwa tahap kepupusan untuk pemula — beberapa hari sebelum pemecut teknologi itu memberhentikan 20 peratus kakitangannya sendiri dalam langkah yang tidak berkaitan dengan SVB.

David Sacks, rakan kongsi umum firma VC Craft Ventures, yang seperti Calacanis ialah sekutu rapat Elon Musk dan mempunyai pengikut yang ramai di Twitter, memberi amaran tentang operasi bank selanjutnya. “Letakkan SVB dengan 4 bank teratas,” dia tweet. “Lakukan ini sebelum Isnin dibuka atau akan ada penularan dan krisis akan merebak.”

Pelabur seperti usahawan teknologi dan pelabur Jason Calacanis, yang biasanya mengadu kerana disekat oleh peraturan, berpaling ke Washington selepas kejatuhan SVB © Stephen Osman/Los Angeles Times/Getty Images

Rayuan mereka berjaya. Dua hari selepas Perbadanan Insurans Deposit Persekutuan mengawal aset bank, Perbendaharaan, Rizab Persekutuan dan FDIC mengumumkan pada pagi Isnin bahawa pendeposit akan mempunyai akses kepada semua wang mereka.

Walau bagaimanapun, lega telah diredakan oleh kritikan terhadap peranan yang dimainkan oleh beberapa pemodal teroka dalam krisis di SVB. Apabila kebimbangan mengenai kunci kira-kira SVB meningkat minggu lepas, firma VC termasuk Dana Pengasas Peter Thiel menggesa syarikat portfolio bertindak demi kepentingan terbaik mereka sendiri dan mengeluarkan dana. Ini membantu mencetuskan larian di bank.

Terdapat tuduhan yang lebih meluas tentang kepura-puraan terhadap beberapa pemodal teroka yang melanggar peraturan kerajaan mengenai teknologi tetapi menuntut pengawal selia untuk membantu pendeposit SVB. Melayari dalam talian untuk memohon sokongan “adalah ‘atheis dalam masa lubang musang'”, kata seorang eksekutif di dana modal teroka yang mengejek penukaran rakan sebayanya.

Sesetengah pelabur bimbang bahawa kemerosotan di SVB boleh memberi tindak balas terhadap sektor teknologi pada masa apabila terdapat perdebatan yang semakin meningkat tentang kesan media sosial terhadap golongan muda dan potensi kuasa monopoli beberapa syarikat teknologi terbesar.

Penyokong boleh menunjukkan peranan sektor teknologi sebagai enjin inovasi ekonomi Amerika. Tetapi selepas kemerosotan mendadak dalam saham teknologi sepanjang tahun lalu, pemberhentian pekerja yang besar dan kini kegagalan bank kegemaran sektor itu, syarikat sedang menavigasi persekitaran yang semakin bermusuhan.

Janet Yellen membelek halaman dalam fail gerbang tuas semasa dia duduk di senat
Setiausaha Perbendaharaan AS Janet Yellen pada mulanya dikritik oleh libertarian kerana tidak melakukan cukup, sebelum kerajaan menjamin untuk melindungi pendeposit SVB © AFP melalui Getty Images

Margaret O’Mara, profesor sejarah di Universiti Washington dan pengarang Kod: Lembah Silikon dan Pembuatan Semula Amerikamengatakan ada kemungkinan bahawa pengawal selia boleh menggunakan keruntuhan SVB untuk mendesak peraturan yang lebih keras bagi sektor teknologi.

“Terdapat sikap tidak malu terhadap libertarian yang lantang bersuara yang cepat memarahi [Treasury secretary] Janet Yellen tentang apa yang dia tidak lakukan,” katanya. “Tetapi sebahagian daripada itu adalah defensif. Terdapat rasa di kalangan sesetengah orang bahawa terdapat perang terhadap teknologi dan pengawal selia tidak akan membantu.”

Lembah lobi

Ditubuhkan pada tahun 1983, Silicon Valley Bank merupakan peminjam yang digunakan untuk syarikat permulaan teknologi. Bank itu memahami keistimewaan syarikat peringkat awal, yang selalunya mempunyai pembiayaan tetapi tiada keuntungan. Ia menawarkan pinjaman, akaun cek, pelaburan VC, peluang rangkaian dan nasihat kewangan kepada pelabur dan pengasas. Pada masa kegagalannya, ia menjalankan perniagaan dengan hampir separuh daripada semua syarikat permulaan yang disokong VC di AS.

Hubungan rapat itu bermakna kekayaan bank meningkat dan jatuh dengan industri teknologi. Sepanjang dekad yang lalu, kadar faedah sangat rendah telah mendorong ledakan pelaburan dalam teknologi. Hutang adalah murah dan pertumbuhan diutamakan daripada keuntungan. Apabila penilaian teknologi mencapai kemuncak pada 2021, deposit dalam SVB mencapai rekod $198bn.

Sekarang air pasang telah surut. Kadar kenaikan menyekat selera pelabur untuk pelaburan teknologi berisiko. SVB terdedah kepada kadar yang lebih tinggi dalam dua aspek: deposit jatuh dan nilai yang lebih rendah untuk portfolio bank sekuriti bertarikh lama yang dikatakan selamat.

Ketika usaha dipercepat pada hujung minggu untuk menyelamatkan bank, beberapa pemodal teroka bersusah payah untuk menjauhkan diri mereka daripada rancangan yang dimainkan di media sosial. “Orang ramai berfikir bahawa enam orang di Twitter, kerana mereka lantang, bercakap untuk Silicon Valley,” kata Peter Hébert, pengasas bersama dan rakan kongsi pengurusan di dana teroka Lux Capital yang menghabiskan hujung minggu memanggil wakil dalam kerajaan.

Ron Conway, pelabur awal dalam syarikat Big Tech dan penyokong parti Demokrat, melobi untuk menyelamatkan . . . © Michael Macor/San Francisco Chronicle melalui AP

. . . begitu juga dengan Doug Leone, rakan kongsi Sequoia Capital dan penderma utama Republikan, menurut orang yang mempunyai pengetahuan tentang usaha melobi © Brendan McDermid/Reuters

Antara jutawan yang bekerja melalui rolodex mereka ialah Ron Conway, pelabur awal dalam Twitter, Google dan Facebook dan penyokong utama penyebab Demokrat, dan Doug Leone, rakan kongsi Sequoia Capital dan penyokong kewangan Republikan termasuk Donald Trump, menurut dua orang dengan pengetahuan tentang usaha melobi.

“Sangat sedikit aktiviti yang diselaraskan secara berpusat, ini hanyalah satu briged orang yang melakukan apa yang mereka rasa perlu lakukan,” kata Hébert.

Terdapat unsur kepentingan diri dalam usaha ini: Kejatuhan SVB menyebabkan deposit firma modal teroka dan syarikat portfolio mereka terkunci, mengancam untuk memperlahankan lagi pelaburan teknologi yang sudah lembap.

Tetapi kesan daripada kegagalan SVB tidak boleh diketepikan sebagai kebimbangan orang kaya sahaja. Semasa hujung minggu berlalu, pengasas syarikat kecil berusaha mencari wang tunai untuk membayar kakitangan pada minggu berikutnya. Pemberhentian kerja kelihatan tidak dapat dielakkan tanpa campur tangan.

Bagi kebanyakan syarikat permulaan yang tidak menguntungkan yang memerlukan talian kredit yang hampir berterusan, SVB bukan sahaja pilihan terbaik, ia adalah satu-satunya pilihan. “Bank tradisional tidak menyediakan saluran kredit dan hutang teroka yang sangat kritikal kepada ekosistem teknologi. SVB melakukannya,” kata Maëlle Gavet, ketua eksekutif Techstars, salah satu pelabur terbesar dunia dalam permulaan peringkat awal.

“Berulang kali pengasas akan berkata kepada anda — ‘ketika saya melalui lembah kematian, SVB ada di sana. Pengurus perhubungan saya mendapati kredit yang sesuai untuk membawa saya ke sisi lain’. Itulah sebabnya SVB sangat kritikal: mereka memahami maksud menjalankan syarikat teknologi,” katanya.

Usaha melobi bagi pihak SVB memainkan peranan penting sektor teknologi kepada ekonomi AS — malah kepada keselamatan negara.

Dalam perbualan dengan wakil kongres, pelabur menekankan kepentingan syarikat peringkat awal yang kini terdedah, dan memainkan kebimbangan dua parti tentang dikalahkan oleh China. “Ini bukan penyelamat teknologi besar, seperti Facebook atau Amazon, ia penyelamat teknologi kecil,” kata seorang jurubank kanan di firma Wall Street yang terlibat pada hujung minggu. “[The case being made was] ‘Jika anda mahu orang Cina mendahului kami, maka hentikan mesin inovasi itu’.”

Ia adalah jualan yang sukar, menurut jurubank itu, untuk mendapatkan sokongan di kedua-dua belah jurang politik. “Ia tidak boleh menjadi lebih teruk. ‘Silicon Valley’ dan ‘Bank’, ini adalah dua perkara yang menyatukan Republikan dan Demokrat: mereka berdua membenci Silicon Valley dan mereka berdua membenci bank.”

“Ramai orang di Silicon Valley hampir berbangga kerana tiada kaitan dengan DC atau Wall Street. Itu tidak berfaedah semasa krisis,” kata Hébert. “Masih ada schadenfreude [in Washington]kepercayaan bahawa ini adalah kemunculan teknologi.”

Skrin NYSE menunjukkan saham First Republic Bank. Beberapa bank besar telah menyuntik $30 bilion untuk menyelamatkan pemberi pinjaman, bimbang penularan daripada keruntuhan SVB © REUTERS

Walau bagaimanapun, akhirnya, usaha yang dibuat oleh tokoh-tokoh Silicon Valley berjaya, membantu mengatasi kebimbangan di Washington bahawa SVB boleh menjadi domino pertama dalam perarakan pemberi pinjaman serantau. Ketakutan itu kelihatan lebih wajar sepanjang minggu ini. Lewat hari Khamis, beberapa bank terbesar di negara itu mengumumkan bantuan $30bn untuk First Republic Bank untuk meningkatkan keyakinan pelabur terhadap pemberi pinjaman California.

Pada hari Jumaat, Calacanis menggunakan podcast mingguan yang dihoskannya bersama Sacks dan Chamath Palihapitiya, seorang lagi pemodal teroka, untuk menjelaskan tweetnya.

“Loceng penggera yang saya bunyikan adalah kerana saya nampak kebakaran . . . selepas Silicon Valley Bank dimasukkan ke dalam penerima dan apabila saya melihat operasi bank tambahan berlaku,” katanya. Dia mengakui bahawa menggunakan semua topi adalah “mungkin terlalu banyak”. Ia benar-benar komedi “sedikit”, tambahnya, tetapi “orang tidak memahaminya.”

Adakah akan ada rang undang-undang dari Washington?

Pada petang Isnin, sekumpulan pelabur teknologi dan pengasas permulaan berkumpul di teres di Mountain View, California untuk meraikan Hari St Patrick lebih awal dan mengulangi peristiwa beberapa hari lalu. Seorang tetamu, Conrad Burke, pengasas bersama MetaVC Partners yang berpangkalan di San Francisco, menerangkan acara itu sebagai terapi kumpulan. “Selepas empat hari di neraka, anda dapat merasakan kelegaan di udara,” katanya.

Tetapi di tengah-tengah kegembiraan itu, terdapat pengiktirafan yang semakin meningkat bahawa pemberian kerajaan mungkin akan mendatangkan kos. Ketika gempa susulan bergema melalui sistem kewangan AS, sudah ada cakap-cakap mengenai lebih banyak peraturan bank.

Ro Khanna, ahli kongres Demokrat dari California yang turut memainkan peranan dalam perbincangan mengenai nasib SVB pada hujung minggu, berkata keruntuhan bank itu adalah “peringatan yang jelas bahawa Kongres telah gagal mengawal selia bank dengan betul . . . Kongres cenderung bertindak apabila terdapat momentum di sekitar isu dan saya berharap tekanan awam boleh membawa beberapa Republikan ke meja mengenai perkara ini.”

Ahli Kongres Demokrat untuk California Ro Khanna menyeru agar peraturan bank yang lebih ketat © CQ-Roll Call, Inc melalui Getty Images

Sentimen politik itu juga boleh menjejaskan pendekatan Washington terhadap sektor teknologi. Industri ini tidak suka mengakuinya, tetapi kekayaannya sentiasa terjalin dengan negeri. Pembiayaan kerajaan AS untuk perang dingin dan perlumbaan angkasa lepas memainkan peranan penting dalam penciptaan Silicon Valley.

Selama bertahun-tahun, syarikat kereta elektrik Tesla telah bergantung pada insentif kerajaan untuk menjana keuntungan, dengan menjual kredit karbon kepada pembuat kereta tradisional. Tahun lepas, Pentagon membahagikan kontrak pengkomputeran awan bernilai $9 bilion antara Google, Amazon, Oracle dan Microsoft. Sektor cip AS sedang dalam proses memohon pembiayaan $39bn daripada Akta Cip dan Sains AS.

Kerajaan masih mewujudkan landasan yang lancar untuk pertumbuhan, kata O’Mara, ahli akademik. “Di AS kami mempunyai bangunan negeri secara senyap,” katanya. “Wang kerajaan mengalir kepada syarikat swasta dengan cara yang membolehkan negeri ini meletakkan ibu jarinya pada skala tetapi membuatkan orang dalam industri berasa seolah-olah mereka melakukan semuanya sendirian.”

Setelah menyelamatkan bank tempatan mereka, sesetengah pelabur menjangkakan bahawa kerajaan akan menjadi kehadiran yang lebih jelas. “Kerajaan berada di Lembah Silikon dan mereka berada di sini untuk tinggal,” kata jurubank Wall Street yang terlibat dalam rundingan menyelamat. “Ia sedikit merunsingkan.”

Laporan tambahan oleh Colby Smith di Washington

Keluaran HK Hari Ini

Togel Hari Ini

Togel HK Hari Ini

Result Singapura

Pengeluaran Sidney Hari Ini

Keluaran SDY Hari Ini