site

Beijing memilih sasaran dengan berhati-hati semasa ia menyerang dalam perang cip AS

Apabila Washington memperkenalkan kawalan meluas pada Oktober yang menyekat eksport cip dan peralatan ke China, Beijing menuduh AS “membuli” sektor teknologinya dan “melanggar semangat kerjasama”.

Tanggapan sebegitu, yang berjumlah lebih sedikit daripada kegusaran lisan sebagai tindak balas kepada bekalan semikonduktor yang perlahan mencekik, mencerminkan pergantungan industrinya pada teknologi cip asing dan keperluan untuk bertindak dengan berhati-hati dengan sebarang langkah balas.

Tetapi 10 hari yang lalu, Beijing akhirnya melancarkan serangan, dengan Pentadbiran Ruang Siber China mengumumkan penyiasatan atas alasan keselamatan negara terhadap pengeluar cip memori yang berpangkalan di Idaho, Micron Technology. CAC berkata ia akan mengkaji semula import produk Micron untuk memastikan keselamatan infrastruktur maklumatnya.

Orang dalam industri mengatakan bahawa Micron, yang menjana 11 peratus daripada pendapatannya di tanah besar China dan 5 peratus lagi di Hong Kong, merupakan sasaran pertama yang jelas untuk Beijing, kerana teknologinya akan lebih mudah digantikan dengan cip pesaing jika China akhirnya memutuskan untuk mengharamkannya. Kumpulan AS juga telah mengecilkan beberapa operasinya di tanah besar sambil meningkatkan pelaburan di AS.

Bagaimanapun, pakar industri percaya sebarang tindakan balas akan terhad, memandangkan pergantungan China pada cip kecerdasan buatan yang dibuat oleh Nvidia dan pemproses lain yang dikeluarkan oleh Intel dan Qualcomm.

Mark Li, penganalisis semikonduktor kanan di Bernstein, berkata “cip memori adalah diseragamkan, jadi mudah untuk menukar pembekal dari AS kepada bukan AS”, sambil menambah bahawa kumpulan Korea Selatan Samsung dan SK Hynix akan menghapuskan kebanyakan pesanan Micron di China.

Beijing memandang Micron telah memainkan “peranan tidak mesra dalam industri semikonduktor negara”, kata Wang Lifu, penganalisis cip di firma penyelidikan ICwise yang berpangkalan di Shanghai. Beliau merujuk kepada tindakan undang-undang Micron terhadap pesaing China untuk kecurian harta intelek dan peranannya dalam “melobi Washington untuk mengenakan sekatan terhadap China”.

Paul Triolo, pakar dalam teknologi China di perundingan Albright Stonebridge, berkata Micron dilihat sebagai “menyokong kawalan khusus” yang “menghalang dengan teruk pemimpin ingatan China YMTC [Yangtze Memory Technologies Corp] dan CXMT [ChangXin Memory Technologies] daripada mendapatkan peralatan pembuatan semikonduktor untuk kekal berdaya saing dalam sektor ingatan”.

Tahun lepas, AS meletakkan sekatan ke atas eksport teknologi untuk mengeluarkan cip memori Nand dengan 128 lapisan atau lebih — tahap cip paling canggih YMTC.

Saham pembuat cip memori China meningkat pada bulan ini berikutan berita tentang siasatan Micron, tetapi penganalisis berkata saingan domestik tidak akan menerima banyak rangsangan daripada penyiasatan itu. “Tiada mikron yang setara di China. Hanya terdapat syarikat ingatan kecil yang membuat produk ketinggalan dan khusus,” kata Li.

“Kami sedang berkomunikasi dan bekerjasama sepenuhnya dengan CAC,” kata Micron dalam satu kenyataan. “Penghantaran produk, kejuruteraan, pembuatan, jualan dan fungsi lain beroperasi seperti biasa. Micron komited untuk menjalankan semua perniagaan dengan integriti tanpa kompromi dan kami berpegang kepada keselamatan produk kami dan komitmen kami kepada pelanggan.”

Carolyn Bigg, ketua pasukan keselamatan siber firma undang-undang DLA Piper di Hong Kong, berkata “melancarkan penyiasatan keselamatan siber ke dalam syarikat berkaitan dengan isu asas lain adalah laluan yang dilalui dengan baik untuk pihak berkuasa China”.

Siasatan CAC boleh memuncak apabila operasi Micron dihadkan di China. Tidak seperti di Eropah, di mana syarikat dikenakan denda jika mereka melanggar peraturan keselamatan siber, di China, mereka juga boleh “kehilangan lesen operasi mereka atau platform mereka diambil di luar talian”, katanya.

Penganalisis berkata impak komersil ke atas Micron akan terhad jika ia dipotong daripada pasaran China. “Mikron boleh mengubah hala ke tempat lain dengan mudah. Cip memori diseragamkan, jadi cip sebagai contoh dikhaskan untuk Lenovo boleh dialihkan ke Dell dengan mudah,” kata Li.

Tahun lepas, Micron menutup unit reka bentuk cip Dram di Shanghai, dengan juruteranya dilaporkan diminta berpindah ke AS atau India. Ia juga mengumumkan pelaburan $20 bilion dalam kilang cip AS yang baharu, dalam pengimbangan semula yang ketara bagi pembuatan globalnya yang akan menyaksikan pengeluarannya yang paling maju berpindah kembali ke AS.

Bagaimanapun, syarikat itu masih mempunyai kira-kira 3,000 kakitangan di China, kebanyakan mereka bekerja di kemudahan pemasangan dan ujian di bandar Xi’an di tengah China.

Dalam jangka panjang, orang dalam industri berkata ini adalah isyarat jelas daripada Beijing untuk industri teknologinya mempercepatkan usaha untuk menyahAmerikakan rantaian bekalannya. “Orang ramai bercakap tentang perang dingin. Jelas sekali syarikat teknologi China tidak mempunyai pilihan selain mencari sumber bekalan yang berbeza di mana mereka boleh,” kata seorang eksekutif kanan di kumpulan kecerdasan buatan China.

result singapura

penge sidney

totobet sdy hari ini

keluaran hk kemarin malam

totobet spg