site

Bekas CEO Twitter menyaman bil undang-undang yang belum dibayar

Bekas Ketua Pegawai Eksekutif Twitter Parag Agrawal dan dua bekas eksekutif lain menyaman platform media sosial milik Elon Musk kerana gagal menampung lebih $1 juta dalam perbelanjaan undang-undang peribadi, termasuk yang berkaitan dengan siasatan oleh Jabatan Kehakiman AS.

Agrawal, bekas peguam am Twitter Vijaya Gadde dan Ned Segal, bekas ketua pegawai kewangan, dipecat oleh Musk apabila dia memperoleh platform itu untuk $44bn pada Oktober.

Ketiga-tiga mereka mendakwa bahawa syarikat itu telah “enggan mengiktiraf kewajipannya dan menghantar pembayaran sebarang invois”, selepas mereka secara peribadi melakukan “perbelanjaan yang besar” menjawab tuntutan undang-undang dan penyiasatan yang berkaitan dengan jawatan mereka dahulu.

Menurut dokumen yang difailkan di mahkamah chancery Delaware, jabatan kehakiman menghubungi peguam Agrawal dan Segal “mengenai siasatan tertentu yang berkaitan dengan syarikat itu”.

Tidak jelas apa kaitan siasatan itu atau sama ada ia masih berterusan. DoJ tidak segera menjawab permintaan untuk komen.

Agrawal dan Segal juga telah menanggung perbelanjaan undang-undang berhubung dengan pertanyaan 2022 oleh Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS, dakwaan tuntutan mahkamah itu. SEC telah menyiasat sama ada Musk melanggar peraturan sekuriti dengan gagal membuat pendedahan tepat pada masanya apabila dia pada mulanya membeli 9.2 peratus kepentingan dalam syarikat itu awal tahun lepas.

Syarikat sering menanggung caj undang-undang eksekutif yang berkaitan dengan jawatan rasmi mereka.

Musk telah mengetuai usaha pemotongan kos yang agresif di Twitter untuk mengawal kewangannya di bawah kawalan. Pengiklan telah menarik balik perbelanjaan pada platform dan syarikat itu berada pada cangkuk untuk $1.5bn pembayaran faedah tahunan atas $13bn hutang Musk yang digunakan untuk membiayai pengambilalihan.

Selain telah melakukan pemotongan kerja secara besar-besaran, Twitter sama ada berunding dengan atau enggan membayar segera beberapa vendor, tuan tanah dan rakan kongsinya, mendedahkan syarikat itu kepada cabaran undang-undang. Twitter sedang disaman oleh tuan tanahnya di San Francisco kerana tidak membayar sewa, sebagai contoh.

Dengan menamatkan Agrawal, Segal dan Gadde “atas sebab” tahun lepas, Musk membatalkan pembayaran pemecatan besar yang mereka dijangka terima – hampir $60 juta dalam kes Agrawal. Tidak jelas sama ada eksekutif merancang untuk mencabar syarat penamatan mereka di mahkamah.

Tuntutan hari Isnin memperincikan pelbagai masalah undang-undang dan peraturan Twitter sejak Musk mula-mula membuat tawaran untuk mengambil alih syarikat itu. Di samping pertanyaan SEC dan DoJ, eksekutif telah dinamakan dalam tuntutan mahkamah tindakan kelas terhadap syarikat itu, manakala Gadde memberi keterangan di hadapan Jawatankuasa Pengawasan dan Kebertanggungjawaban Dewan pada perbicaraan pada Februari mengenai penyederhanaan kandungan pada platform.

Secara berasingan, Twitter telah menghadapi permintaan daripada Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan sejak pengambilalihan untuk berkongsi komunikasi dalaman yang berkaitan dengan Musk dan amalan perniagaannya, menurut laporan oleh Jawatankuasa Kehakiman Dewan pimpinan Republikan.

Laporan tambahan oleh Stefania Palma dan Sujeet Indap

result sgp hari ini

lihat pengeluaran sidney

result sydney

totobet hk hari ini

gambaran togel hari ini