site

BIC Brussels: Dasar sahaja tidak mencukupi untuk menangani prasangka perkauman

BIC BRUSSELS — Satu kenyataan baharu oleh Pejabat Komuniti Antarabangsa Baha’i (BIC) Brussels meneroka salah satu persoalan paling mendesak yang dihadapi Eropah hari ini—bagaimana untuk mengatasi bentuk prasangka perkauman dan lain-lain.

Kenyataan itu bertajuk “Refleksi pelaksanaan pelan tindakan menentang perkauman: Memupuk perpaduan sosial di akar umbi,” bertepatan dengan persidangan Kesatuan Eropah (EU) minggu lalu yang diadakan di Stockholm, Sweden, mengenai pelaksanaan pelan tindakan negara anggota. menentang perkauman. Pelan-pelan ini berikutan penggunaan Pelan Tindakan Anti-Perkauman EU 2020-2025 yang diumumkan sejurus selepas demonstrasi 2020 di seluruh Amerika Syarikat dan seluruh dunia yang menggesa keadilan perkauman.

Kenyataan BIC menekankan bahawa penggunaan pelan tindakan nasional oleh negara anggota EU yang mengakui keperluan untuk menangani prasangka adalah langkah positif. Walau bagaimanapun, kenyataan itu menyatakan bahawa “prasangka yang mendalam tidak boleh dibuang dari hati dan minda individu-apatah lagi daripada struktur yang menyokong masyarakat dan institusi yang melayaninya-melalui perundangan anti-perkauman sahaja.”

Mengulas lanjut mengenai perkara ini, Rachel Bayani dari Pejabat Brussels menekankan bahawa menangani ketidaksamaan dan perkauman di bandar dan kampung yang semakin pelbagai di Eropah memerlukan pemeriksaan yang teliti terhadap dinamik kehidupan masyarakat di peringkat tempatan.

“Mencapai keharmonian di akar umbi adalah penting untuk mengatasi perkauman di semua peringkat masyarakat,” katanya. “Jika orang hanya bercita-cita untuk hidup berdampingan tanpa berusaha untuk perpaduan dan perpaduan, maka sikap berbahaya akan berterusan.”

Kenyataan BIC mengambil pandangan daripada pengalaman dalam aktiviti pembinaan komuniti Baha’i di seluruh Eropah, dengan menyatakan bahawa apabila orang dari pelbagai latar belakang bekerjasama dalam inisiatif yang menyumbang kepada kemajuan material dan rohani kawasan kejiranan mereka, mereka menghadapi perspektif yang berbeza daripada mereka sendiri, membina ikatan persahabatan yang erat, dan menjadi lebih sedar tentang diskriminasi yang dihadapi oleh jiran mereka.

Kenyataan BIC juga merujuk kepada kemungkinan baharu yang boleh muncul untuk menangani prasangka perkauman jika institusi kebangsaan dan Eropah melihat populasi yang mereka berkhidmat “sebagai dikurniakan kapasiti dan sebagai protagonis perubahan.” Melalui lensa ini, penduduk tempatan akan dilihat sebagai sumber kekuatan bagi sesebuah komuniti. Potensi yang belum diterokai ini, mencadangkan BIC, boleh direalisasikan melalui penciptaan ruang perundingan di mana pegawai dan penduduk boleh bekerjasama untuk menangani keperluan komuniti dan menyumbang kepada penggubalan dasar.

Kenyataan BIC, yang boleh dilihat di sini, adalah sebahagian daripada usaha berterusan Pejabat Brussels untuk menyumbang kepada wacana mengenai perpaduan sosial dan tadbir urus global.

Keluaran HK

Data HK

Togel HKG Hari Ini

Data Sidney

Keluaran Sydney