site

Big Tech berlumba-lumba untuk menuntut bahagiannya dalam pasaran AI generatif

Berapa banyak pasaran AI generatif yang berkembang pesat akan hilang ke dalam perut syarikat teknologi terbesar? Dan apakah yang akan tinggal untuk banyak syarikat lain yang berharap untuk mendapatkan wang dalam kegilaan terbaharu dunia teknologi?

Ia mungkin kurang daripada lima bulan sejak pelancaran ChatGPT, tetapi soalan-soalan itu sudah menjadi besar apabila syarikat teknologi terbesar berlumba-lumba untuk mengintai sebahagian besar wilayah itu untuk diri mereka sendiri.

Amazon telah menjadi yang terbaharu untuk menetapkan gerai AI generatifnya, melalui cabang pengkomputeran awan Perkhidmatan Web Amazonnya. Bersama model AI besarnya sendiri, bernama Titan, AWS minggu lepas berkata ia akan menawarkan akses kepada beberapa yang lain pada platformnya, termasuk model bahasa besar daripada Anthropic permulaan AI dan sistem penjanaan imej Stable Diffusion sumber terbuka.

Mengehos dan menyampaikan perkhidmatan AI bebas seperti ini adalah sebahagian daripada percubaan AWS untuk meletakkan awannya di tengah-tengah pasaran AI generatif baharu. AWS juga membekalkan semua alat yang diperlukan oleh pembangun untuk membina, melatih dan menggunakan model AI generatif mereka sendiri, dan untuk langkah yang baik mereka bentuk cip khususnya sendiri untuk kedua-dua latihan dan menjalankan sistem pembelajaran mesin yang besar.

Ia tidak bersendirian. Bulan ini, Google berbangga bahawa superkomputer yang dibina dengan generasi terbaharu cipnya sendiri, yang dipanggil TPU, telah mencapai tahap prestasi cemerlang dalam melatih model AI yang besar. Microsoft juga telah menyertai rempuhan antara syarikat teknologi terbesar untuk membangunkan cip khususnya sendiri untuk AI, menurut seorang tokoh kanan (rancangannya pertama kali dilaporkan oleh The Information.)

Pergerakan seperti ini menunjukkan sejauh mana syarikat teknologi besar cuba mengawal semua bahagian “timbunan” pengkomputeran baharu AI — iaitu, lapisan teknologi yang diperlukan untuk menyokong dan menjalankan beban kerja pengkomputeran baharu yang menuntut dan mengubahnya menjadi perkhidmatan yang berguna untuk pelanggan.

Di bahagian bawah timbunan ini terdapat cip yang direka untuk memproses sejumlah besar data yang diperlukan untuk melatih model AI yang besar. Lapisan lain termasuk algoritma dan perisian lain yang diperlukan untuk melatih dan menggunakan sistem; model bahasa dan visi berskala besar itu sendiri, dikenali sebagai “model asas” kerana ia bertindak sebagai tahap asas kecerdasan; dan akhirnya, banyak aplikasi dan perkhidmatan yang dijalankan di atas model ini untuk membentuk teknologi untuk pasaran dan kegunaan tertentu.

Amazon, Microsoft dan Google sudah pun mempertaruhkan tuntutan mereka kepada kebanyakan tahap yang lebih rendah dalam hierarki teknologi ini, menyukarkan orang lain untuk menembusi pasaran yang beroperasi pada skala besar dengan kos unit terendah akan menjadi penting.

Malah Elon Musk, yang mendakwa syarikat AI yang baru lahirnya akan menjadi “kuasa ketiga” dalam AI terhadap Google dan perkongsian Microsoft/OpenAI, menghadapi pendakian yang curam. Tesla, syarikat kereta elektriknya, telah membina komputer AI untuk mengendalikan pengecaman penglihatan. Minggu ini, Musk yang tidak dapat ditahan mendakwa menjual teknologi ini kepada orang lain suatu hari nanti boleh bernilai “ratusan bilion”. Tetapi mengejar gergasi teknologi yang telah menghabiskan masa bertahun-tahun memperhalusi teknologi mereka untuk model bahasa dan imej terbesar di dunia bukanlah sesuatu yang mudah.

Persoalannya sekarang ialah sejauh mana ke atas “timbunan” syarikat awan cuba bergerak, dalam proses menuntut lebih banyak nilai daripada teknologi baharu untuk diri mereka sendiri.

Bagi mereka yang belum memilikinya, kawalan model AI besar mereka sendiri (atau, dalam kes Microsoft, pakatan rapat dengan OpenAI) nampaknya matlamat yang mungkin. Model asas menelan belanja yang besar untuk dibangunkan dan boleh digunakan pada pelbagai aplikasi, menjadikannya langkah pertama yang semula jadi untuk mana-mana syarikat teknologi besar dengan cita-cita AI.

Pemusatan model besar ini kepada matlamat strategik mereka yang lebih luas bermakna syarikat tidak mungkin melihatnya sebagai pusat keuntungan dalam hak mereka sendiri. Sudah tentu begitu Emad Mostaque, ketua Stability AI, syarikat di sebalik Stable Diffusion, melihatnya. Dia memberi amaran tentang “perlumbaan ke bawah” dalam penetapan harga ketika syarikat teknologi besar berjuang untuk menubuhkan sistem AI utama mereka, meninggalkan sedikit ruang untuk orang lain.

Mostaque sebaliknya bergantung kepada dua perkara. Salah satunya ialah Amazon akan sentiasa gembira untuk membuat wang mengehos model AI saingan dalam awannya dan tidak cuba menggantikannya dengan model AI sendiri. Yang kedua ialah masih ada ruang untuk pembezaan antara model AI, dan tidak semua pelanggan akan mahu bergantung pada sistem gergasi, legap yang dikendalikan oleh segelintir syarikat teknologi dominan. Jika dia salah, fasa persaingan awal AI generatif boleh terbukti sangat singkat.

richard.waters@ft.com

resukt sgp

keluaran sdy

result sdy

keluar angka hongkong

togel singapore hari ini