site

Big Tech berlumba untuk menyesuaikan diri dengan AI

Bolehkah gergasi teknologi hari ini menyesuaikan diri dengan cukup pantas dengan zaman AI?

Seperti semua teknologi yang mengganggu, kecerdasan buatan mempunyai potensi untuk mengganggu proses, produk dan model perniagaan di mana syarikat paling berjaya hari ini diasaskan. Peralihan platform pengkomputeran seperti ini biasanya meninggalkan sekurang-kurangnya beberapa pemimpin industri dalam kesejukan: penyandang hari ini semua berlumba-lumba untuk memastikan ia tidak termasuk mereka.

Dua acara minggu ini menunjukkan cara yang berbeza di mana AI akan menguasai agenda Big Tech.

Pertama, Meta mengumumkan pusingan kedua pemberhentian kerja, membuang 10,000 pekerja di atas 11,000 yang dikatakan akan melepaskannya lewat tahun lepas. Seiring dengan menghapuskan 5,000 lagi jawatan terbuka, ini telah membantu meredakan kemarahan Wall Street atas keengganan syarikat sebelum ini untuk mendail kembali perbelanjaan besarnya dalam menghadapi kelembapan pengiklanan.

Ketua eksekutif Mark Zuckerberg menjelaskan, bagaimanapun, bahawa terdapat lebih banyak lagi untuk baik pulih terbaru ini daripada sekadar mengurangkan kos. Pada pandangannya, Meta perlu melangsingkan badan, memotong lapisan pengurusan dan bergerak lebih pantas untuk memanfaatkan perubahan besar yang melanda industri teknologi — dengan AI yang paling ketara.

Kurang daripada 18 bulan sejak Zuckerberg menamakan semula syarikatnya untuk mencerminkan peranan utama dunia maya dalam wawasan masa depannya, tetapi keutamaan telah berubah dengan jelas sejak itu.

AI sudah mewakili pelaburan teknologi tunggal terbesar Meta, kata Zuckerberg minggu ini. Dia juga dengan jelas menonjolkannya di hadapan metaverse apabila membincangkan teknologi yang paling penting untuk perniagaan Meta.

AI mempunyai peranan penting untuk dimainkan dalam perkhidmatan teras syarikat dengan menambah baik cara orang “mengekspresikan” diri mereka secara kreatif dan menemui kandungan, katanya, serta meningkatkan produktiviti dan kelajuan jurutera syarikat. Seperti yang dilaporkan Financial Times akhir bulan lalu, AI juga kini merupakan enjin penting pengiklanan Meta, membantu mengatasi beberapa kerosakan pada keupayaan penyasaran iklannya yang disebabkan oleh perubahan privasi Apple.

Sudah tentu, AI adalah teknologi penting di sebalik metaverse juga, dan Zuckerberg hampir tidak berundur dari penglihatan VR jarak jauhnya. Tetapi dari segi isu yang mempunyai kesan paling segera terhadap daya saing syarikatnya — menentang kebangkitan TikTok, meningkatkan penglibatan, meningkatkan pendapatan, mengasah keberkesanan pasukan kejuruteraan Meta — AI kini menjadi pusat.

Microsoft, sementara itu, menghadapi cabaran AI yang sangat berbeza. Walaupun Zuckerberg cuba melengkapkan semula syarikatnya sambil menguruskan pemberhentian yang ketara, Microsoft mempunyai permulaan yang baik. Hubungan rapat yang dijalin dengan OpenAI tiga tahun lalu telah meletakkannya pada kedudukan utama melancarkan AI generatif kepada orang ramai. Persoalannya sekarang ialah mengubah cara ratusan juta orang menggunakan perisiannya.

Minggu ini, Microsoft menggariskan cara ia merancang untuk menolak ciri AI baharu ke dalam aplikasi perisian yang digunakan secara meluas seperti Word dan Excel. Ini bermakna meletakkan alat AI generatif ke tangan pekerja untuk menjadikan mereka lebih kreatif; membenarkan orang ramai mengawal aplikasi mereka menggunakan arahan bahasa semula jadi; dan memperkenalkan “ejen” perisian yang boleh menggali kerja pengguna untuk mencari dan menyerlahkan bahan yang berkaitan.

Ini kedengaran baik dan bagus dari segi teori, tetapi adakah “pekerja maklumat” dunia bersedia untuk perubahan besar dalam amalan kerja yang akan dibawa oleh teknologi ini? Dan adakah ia akan menjadikan mereka lebih produktif?

AI Generatif dengan cepat telah menjadi sesuatu yang tidak mahu ditinggalkan oleh syarikat teknologi. Terdapat perlumbaan untuk menanamnya ke dalam perisian dan perkhidmatan internet yang digunakan secara meluas. Ia akan mengambil masa percubaan dan kesilapan untuk mengetahui janji yang telah dibuat untuk kemajuan teknologi, dan yang mana gembar-gembur kosong.

Orang optimis mendakwa bahawa AI meminjamkan dirinya lebih baik daripada teknologi lain untuk diterima pakai secara besar-besaran. Kejayaan viral ChatGPT menunjukkan daya tarikan menggunakan bahasa semula jadi untuk mengawal komputer. Ini mungkin mempunyai kaitan istimewa untuk pelanggan Microsoft: kerana syarikat itu telah menambah lebih banyak ciri pada aplikasinya, menjadikannya lebih rumit, pekerja telah bergelut untuk bersaing. Kehidupan mungkin lebih mudah apabila semua perisian bertindak balas kepada arahan bahasa semula jadi yang mudah.

Tetapi Microsoft telah bertaruh pada antara muka pengkomputeran baharu yang kononnya transformatif sebelum ini dan muncul mahu, daripada mereka bentuk semula Windows menjadi sentuhan pertama (pengguna PC membencinya) kepada menjanjikan bahawa pembantu suara terdahulu seperti Cortana akan menukar sepenuhnya pengkomputeran. Adakah kali ini berbeza? Memandangkan Microsoft dan seluruh Big Tech tergesa-gesa untuk menunjukkan bahawa AI boleh menjadikan perkhidmatan mereka relevan baharu, kami akan mengetahuinya.

richard.waters@ft.com

result sgp.

pembukaan sydney

sydney hari ini

totobet hk hari ini

singapore totobet