site

Bolehkah kecerdasan buatan menulis fiksyen dengan ketegangan sebenar?

Dalam ansuran pertama Cerita Sintetik, cerpen audio bersiri baharu, penagih podcast seram Amelia sedang berbaring di atas katil sambil mendengar podcast apabila dia mula mendengar suara hantu dan bunyi rumah berhantu bergema di sekeliling biliknya. Keesokan harinya dia cuba menghilangkannya dari fikirannya, tetapi, apabila suara itu dimulakan semula pada waktu petang, dia menyedari bahawa pembantu AI pada telefonnya telah memasang aplikasi tanpa persetujuannya yang dipanggil Dunia Seram. Membukanya, dia menemui portal ke dunia yang nampaknya berdasarkan kehidupannya sendiri, yang dicipta oleh sindiket bayangan pengaturcara “yang telah mencipta AI yang sangat maju sehingga ia telah mendapat kesedaran, dan kini menggunakan kecerdasannya yang luas untuk memanipulasi manusia untuk kepentingannya sendiri.”

Takut? Saya ragu anda akan begitu, walaupun ketegangan sukar dibina dalam masa lapan minit sahaja, iaitu panjang cerita pertama bertajuk “Amelia” ini. Apa yang menakutkan, bagaimanapun, adalah cara ia dibuat. Cerita Sintetik adalah dijana AI, daripada plot dan suara kepada muzik dan karya seni. Ia tiba pada masa kebimbangan yang memuncak mengenai AI dan kesannya terhadap industri kreatif. Apple baru-baru ini melancarkan katalog buku audio yang dikisahkan oleh suara yang disintesis, sangat membimbangkan pelakon suara yang menyedari ancaman terhadap mata pencarian mereka. Dan pada awal tahun ini pemuzik Nick Cave tidak terkesan dengan percubaan untuk meniru gaya penulisan lagunya melalui lirik lagu yang dijana AI, memanggil AI sebagai “seram yang muncul” dan lagu yang dipersoalkan sebagai “ejekan yang mengerikan tentang apa itu manusia”.

Cerita Sintetik benar-benar percubaan yang dijalankan oleh agensi kandungan audio This Is Distorted, untuk melihat sejauh mana teknologi itu boleh menarik perhatian kita. Keseluruhan siri ini dicipta dalam masa 24 jam sahaja dan bermula dengan pengeluar meminta AI chatbot ChatGPT untuk memberitahu mereka cerita pendek berdasarkan tema AI dan podcast, dan menggunakan gesaan termasuk apl, seram dan kelainan gelap. Kemudian datang muzik ihsan penjana muzik AI Soundraw dan penceritaan melalui aplikasi pengklonan suara ElevenLabs.

Hasilnya ialah siri yang benar-benar berbunyi seolah-olah ia dibuat oleh manusia, walaupun itu tidak benar-benar sokongan, kerana manusia telah membuktikan diri mereka lebih daripada mampu membuat podcast yang dahsyat. Bahawa kisah itu diceritakan oleh seorang narator lelaki tunggal bermakna getaran adalah lebih banyak buku audio daripada pod. Lebih jelas lagi, suara itu tidak mempunyai intonasi dan infleksi yang akan diberikan oleh pelakon suara yang baik.

Bagi cerita pula, pacingnya dimatikan, ia terdedah kepada pengulangan dan misteri itu ditutup terlalu cepat, walaupun meminta bot AI untuk mencipta cerita tentang ancaman kepada manusia yang dikemukakan oleh AI adalah meta menyeronokkan. Yang terbaik yang boleh dikatakan Cerita Sintetik ialah ia adalah percubaan yang berbaloi yang memberitahu kita banyak tentang kemungkinan AI dan, yang paling penting, batasannya.

reslt sgp

pengeluaran sidney ini hari

keluaran sidney hari ini

pengeluaran hk

totobet spg