site

Bolehkah pembayaran memakan dunia?

Stripe mengumumkan bahawa ia menaikkan $6.5bn minggu ini, menilai syarikat itu pada $50bn. Ini adalah tawaran yang besar, tetapi masih merupakan “pusingan ke bawah” yang ketara, dengan Stripe bernilai hampir separuh daripada nilainya pada kemuncaknya.

Pembekal pembayaran itu disokong oleh yang terbaik dan paling cemerlang di Silicon Valley, termasuk Andressen Horowitz dan Dana Pengasas Peter Thiel, malah menambahkan dana Singapura yang terkenal, Temasek dan GIC ke dalam senarai pelaburnya. Tetapi dana ini bukan peti perang untuk apa yang menjadi pasaran yang lebih sukar untuk fintech. Wang itu diperlukan untuk membantu pekerja Stripe menggunakan unit stok terhad mereka sebelum tamat tempoh dan kemudian membiayai tawaran tender untuk pekerja menjual saham.

Berbanding dengan ledakan kripto yang mencolok dan kemerosotannya, penyedia pembayaran telah diabaikan sebagai benefisiari gelembung fintech, dan kemungkinan kerugian akibat deflasinya. Collison bersaudara ialah bintang utara intelektual bagi tanaman fintech sektor swasta semasa, sama seperti Larry Page dan Sergey Brin semasa ledakan dotcom AS pada zaman awal.

Tetapi pandangan pantas pada bidang yang lebih luas dalam pembayaran menunjukkan bahawa penilaian unicorn berteknologi yang menaikkan eskalator dalam beberapa tahun kebelakangan ini menurunkan lif.

Baru tahun lepas, Stripe Eropah sendiri, Checkout.com, berjaya mengumumkan kedua-dua pusingan naik yang besar dan pusingan bawah yang besar. Klarna, yang mempelopori model “beli sekarang, bayar kemudian”, juga telah melihat penurunan penilaiannya.

Penilaian pasaran awam merentas pembayaran dan pemeroleh pedagang telah merosot walaupun sebelum gelembung fintech yang runtuh mula menumbangkan bank seperti SVB. Mereka tidak menunjukkan prestasi yang lebih baik sejak:

Penilaian kejatuhan ini kelihatan lebih dan lebih seperti “normal baharu” kerana lima sebab utama: penormalan e-dagang dan perbelanjaan perusahaan kecil hingga sederhana, persaingan sengit, kesan rangkaian bercampur, pelaburan intensif buruh dan hutang teknikal IT.

Mari kita mulakan dengan menormalkan perbelanjaan e-dagang dan PKS. Pertumbuhan pengecas turbo dahulu untuk pemain seperti Stripe, Adyen, PayPal dan Checkout.com, yang membuat hampir semua pendapatan mereka dari kawasan ini.

Tetapi kekuatan ekonomi AS dan PKS selepas Covid juga telah menyokong firma pembayaran lain sama ada Square atau tiga pemeroleh saudagar warisan. Semua pemproses pembayaran AS bergantung kepada PKS untuk sebahagian besar hasil mereka memandangkan yuran yang lebih tinggi yang boleh mereka caj dalam segmen ini. Kini perbelanjaan di (dan oleh) PKS kelihatan seperti ia boleh perlahan, kerana pengguna AS sebahagian besarnya telah mengurangkan simpanan era pandemik mereka.

Kedua, persaingan adalah sengit dan mungkin akan menjadi lebih sukar. Stripe dan Adyen telah mengambil bahagian pasaran daripada pemain lama memandangkan kekuatan mereka dalam e-dagang serta fungsi unggul. Sebagai contoh, untuk vendor e-dagang yang lebih kecil, orang seperti Stripe telah mula menawarkan pelabelan putih. Tetapi pemain legasi yang paling lemah dan kedua terbesar ini, Worldpay, mungkin akan berusaha keras untuk mengejarnya selepas ia keluar daripada FIS. Ia juga boleh meneruskan lebih banyak tawaran secara aktif. Data Pertama juga telah berjaya di bawah pemilikan Fiserv, dengan produk Clover seperti Square dan sistem pengendalian Caratnya.

Secara tradisinya, bank telah melihat perniagaan pemeroleh pedagang mereka sebagai bukan teras, yang telah membawa kepada banyak peluang rollup dalam industri. Tetapi mereka telah memfokuskan semula untuk membina lebih banyak hasil platform, dan dengan tentera teknologi yang berlari-lari, mereka berkemungkinan menjadi pemain yang lebih hebat di masa hadapan. Pemimpin pek ini ialah JPMorgan, dan Jamie Dimon telah lantang mengenai keperluan untuk pelaburan yang agresif. Chase setakat ini merupakan pemeroleh saudagar milik bank terkemuka di AS, dan memenangi bahagian pasaran dengan pantas.

Tidak seperti rangkaian kad duopoli Visa dan Mastercard, atau infrastruktur pasaran kewangan lain seperti bursa, kesan rangkaian dalam pemerolehan pedagang adalah lebih terhad dan disetempat. Seperti yang ditunjukkan oleh pengalaman di negara seperti Brazil, terdapat pengganggu tempatan serta penyandangnya. Faedah berskala lebih kepada penawaran dan bukannya permintaan. Dalam erti kata lain, perniagaan pemeroleh pedagang global mungkin akan kekal sebagai oligopoli berdaya saing tempatan, dan bukannya mencapai “halaju melarikan diri” status monopoli.

Kemudian terdapat teknologi pembayaran. Sepanjang dekad yang lalu, ekuiti persendirian telah memainkan peranan penting dalam menyatukan industri itu; Worldpay dan Nexi menjadi dua contoh yang baik. Dan walaupun logik untuk mencipta skala ekonomi adalah mudah, ini menghasilkan spageti hutang teknikal IT dengan sistem yang berbeza, yang menghalang kelajuan inovasi.

Saiz birokrasi dan kekurangan automasi dalam perbankan warisan dan teknologi pembayaran digambarkan dengan baik oleh kiraan kumpulan FIS sebanyak 69,000 pada penghujung tahun 2022. Ini menghasilkan hasil setiap kepala hanya $210,000. Fiserv adalah kira-kira dua kali ganda jumlah itu. Oleh itu, walaupun pertumbuhan bilangan pekerja pada pemain baharu seperti Stripe telah menarik perhatian yang ketara, mereka tidak berbeza dengan penyedia warisan. Adyen sudah tentu sangat menguntungkan. Dan mengambil hasil bersih yang dikhabarkan oleh Stripe sebanyak $2.8bn dan kiraan semasanya sebanyak 7,000 memberikan hasil setiap kepala sebanyak $400,000, yang menunjukkan isu terbesarnya ialah tahap pampasan dan kos lain.

Masalahnya ialah firma yang menguasai industri, seperti Visa dan Mastercard, biasanya mempunyai hasil setiap kepala sekitar $1 juta. Tahap yang sama boleh dilihat dalam perniagaan teknologi kewangan lain, seperti pertukaran. Pemeroleh saudagar yang merupakan pemain skala dengan infrastruktur teknologi canggih harus bercita-cita untuk mencapai tahap hasil setiap kepala, atau margin operasi 60 peratus yang dinikmati oleh monopoli fintech. Memandangkan dinamik persaingan yang berbeza, matlamat tersebut boleh berfungsi sebagai lebih siling. Tetapi ia menunjukkan terdapat ruang untuk penambahbaikan untuk keseluruhan industri teknologi yang memperoleh pedagang. Adyen, bagi pihaknya, mendahului permainan: ia menjana hampir 60 peratus margin operasi pada 2021.

result singapura hari ini

pengeluaran sidney hari ini berapa

toto sydney lengkap

pengeluaran hk kemarin

togel malam ini