site

BT mengadakan permainan perang China-Taiwan untuk menekankan rantaian bekalan ujian

BT mengadakan “permainan perang” untuk mempersiapkan diri menghadapi gangguan daripada konflik yang berpotensi antara China dan Taiwan, sebagai tanda kegelisahan syarikat yang semakin meningkat mengenai ketegangan yang semakin memuncak di rantau ini.

Kakitangan di perniagaan perolehan kumpulan telekomunikasi yang berpangkalan di Dublin mengambil bahagian dalam latihan dua hari tahun lepas, di mana mereka memodelkan bagaimana mereka akan menjamin rantaian bekalan BT daripada kesan pertempuran tentera, menurut dua orang yang mengetahui perkara itu.

Simulasi itu diadakan selepas Speaker Dewan Rakyat AS ketika itu Nancy Pelosi melawat Taiwan pada Ogos, mendorong China mengadakan latihan ketenteraan yang belum pernah berlaku sebelum ini di sekitar pulau itu. Latihan BT melibatkan senario di mana Beijing menenggelamkan sebuah kapal berhampiran Taiwan, pembekal utama semikonduktor kepada industri telekomunikasi, kata salah seorang daripada mereka.

Ancaman Beijing terhadap Taiwan telah menimbulkan kebimbangan mengenai pecahnya rantaian bekalan global yang selama bertahun-tahun bergantung pada perdagangan global yang lancar.

Pembuat cip Taiwan, yang menghasilkan semikonduktor untuk Apple, Google dan kumpulan teknologi lain, bertanggungjawab untuk lebih daripada 60 peratus kapasiti pembuatan cip kontrak dunia, sementara mereka menguasai pengeluaran semikonduktor canggih, menurut kertas kerajaan AS.

Selepas perebutan pelbagai komoditi, alat ganti dan produk yang disebabkan oleh pandemik Covid-19 dan pencerobohan Rusia tahun lalu ke atas Ukraine, lebih banyak syarikat cuba memastikan mereka bersedia untuk memperdalam isu geopolitik. Di Jerman, lobi perniagaan telah menyuarakan kebimbangan mengenai kesan sekunder sekatan global ke atas Beijing sekiranya berlaku perang ke atas Taiwan.

Johan Gott, pengasas bersama Prism perundingan risiko politik AS, yang membantu simulasi krisis BT, berkata rantaian bekalan “tiba-tiba berada di barisan hadapan geopolitik. [tensions]”. Walaupun simulasi sedemikian telah diamalkan terutamanya oleh pegawai kerajaan dan pertahanan, perundingan telah menjalankan latihan luar jangka untuk peningkatan bilangan pelanggan korporat.

Pendirian China terhadap Taiwan membimbangkan pemimpin perniagaan dan politik. Ia baru-baru ini melancarkan lebih banyak latihan ketenteraan selepas Presiden Taiwan Tsai Ing-wen bertemu Speaker AS semasa Kevin McCarthy di California.

Minggu lalu, pemimpin Eropah memberi amaran kepada Presiden Xi terhadap peningkatan ketenteraan ke atas Taiwan. Xi telah berpegang pada pendirian Parti Komunis sejak sekian lama bahawa ia mempunyai hak untuk menggunakan kekerasan ke atas Taiwan, yang dianggapnya sebagai sebahagian daripada wilayahnya.

Industri elektronik, kereta dan telekomunikasi semuanya dijangka terjejas teruk sekiranya berlaku gangguan kepada rantaian bekalan cip Taiwan, dengan Persatuan Industri Semikonduktor di AS menganggarkan kehilangan hasil pada $500bn untuk pengeluar elektronik yang bergantung kepada bekalan ini sahaja.

Tetapi dengan semikonduktor menjana hampir setiap aspek kehidupan moden, kesan konflik Taiwan pasti akan menjangkau jauh melangkaui sektor yang memperoleh semikonduktor dari pulau itu, kata eksekutif.

Rhodium Group, firma penyelidikan ekonomi dan dasar, berkata bahawa gangguan global daripada konflik Taiwan “akan meletakkan lebih $2tn dalam aktiviti ekonomi berisiko, walaupun sebelum mengambil kira kesan daripada sekatan antarabangsa atau tindak balas ketenteraan”.

Gott berkata simulasi disampaikan melalui siri kilat berita fiksyen, seperti semasa panggilan video. Ini memberi “tekanan kepada peserta” memaksa mereka untuk “membuat keputusan di bawah tekanan masa”, katanya.

Paul Kenealy, pengasas bersama perundingan keselamatan siber Darkbeam, yang turut membantu BT dengan mensimulasikan insiden yang akan menjejaskan operasinya, berkata kumpulan telekomunikasi itu berusaha untuk memastikan “infrastruktur nasional kritikal UK berfungsi”.

Cott dan Kenealy enggan mengulas tentang acara tertentu yang mereka bantu simulasi untuk BT.

BT berkata bahawa “seperti kebanyakan perniagaan, kami kerap menjalankan simulasi untuk menekankan ujian perniagaan kami pada pelbagai senario sebagai sebahagian daripada pengurusan dan perancangan risiko kami”.

Laporan tambahan oleh Yuan Yang di London dan Kathrin Hille di Taipei

totobet net sgp

pembukaan sidney

sidney yang

angka result hk

totobet spg