site

ByteDance mencatatkan keuntungan walaupun TikTok mengalami kerugian

ByteDance meraih rekod keuntungan asas tahun lepas, mengatasi gergasi teknologi China yang lama memerintah Tencent dan Alibaba buat kali pertama walaupun kerugian meningkat untuk unit perniagaan TikToknya yang berkembang pesat.

Syarikat swasta paling bernilai di dunia mencatatkan lonjakan 79 peratus dalam pendapatan sebelum faedah, cukai, susut nilai dan pelunasan, metrik pilihannya untuk keuntungan, kepada kira-kira $25 bilion pada 2022, meningkat daripada kira-kira $14 bilion tahun sebelumnya, menurut dua pelabur yang diberi taklimat pada nombor.

Keuntungan ByteDance diperoleh dengan jualan hampir $85 bilion pada 2022, meningkat lebih 30 peratus daripada tahun sebelumnya, apabila pengiklan meningkatkan perbelanjaan untuk platform video viral TikTok yang berkembang pesat dan aplikasi Cina saudaranya Douyin.

Kenaikan ini telah membantu ByteDance, yang bernilai $300bn tahun lepas, mengatasi syarikat gergasi teknologi tersenarai China, Tencent dan kumpulan e-dagang Alibaba, yang melaporkan ebitda masing-masing $23.9bn dan $22.5bn untuk 2022. Kedua-dua kumpulan telah terjejas teruk oleh tindakan keras kawal selia Beijing selama dua tahun ke atas gergasi teknologi negara itu.

Pertumbuhan pesat ByteDance datang ketika TikTok menghadapi kebimbangan keselamatan yang semakin meningkat daripada kerajaan dan pengawal selia di seluruh dunia. Kerajaan AS telah menggesa larangan atau pelupusan aplikasi video bentuk pendek.

Ketua eksekutif TikTok Shou Zi Chew mempertahankan aplikasi itu dalam perbicaraan kongres bulan lalu, mengatakan ia akan dipastikan “bebas daripada sebarang manipulasi oleh mana-mana kerajaan”. Beijing telah berkata ia akan “tegas” menentang sebarang langkah untuk memisahkan bahagian AS TikTok daripada pemilik Chinanya.

Sebarang penjualan paksa atau larangan TikTok akan menjejaskan potensi pendapatan ByteDance. Walaupun ia menjana kira-kira 80 peratus daripada pendapatannya di China tahun lepas dan TikTok merugikan, namun ia mewakili enjin keuntungan masa depan yang penting.

Seorang pelabur ByteDance di AS berkata larangan TikTok tidak akan menjejaskan kewangan syarikat berdasarkan pendapatan semasa. “TikTok bukanlah peratusan yang material daripada jumlah hasil ByteDance seperti yang diandaikan oleh orang ramai. Tetapi larangan itu akan menjadi kerugian sebenar kepada potensi masa depan memandangkan kadar pertumbuhannya,” kata pelabur itu.

Perniagaan antarabangsa ByteDance, yang termasuk TikTok, mencatatkan jualan kira-kira $15bn untuk 2022, lebih dua kali ganda daripada tahun sebelumnya. Pendapatan China masuk kira-kira $70bn, kata pelabur lain.

ByteDance tidak mendedahkan angka pendapatan dan keuntungannya dan tidak menjawab permintaan untuk komen. Diasaskan pada 2012 oleh usahawan Zhang Yiming, bernilai kira-kira $300bn pada musim panas lalu apabila ia menjalankan pembelian balik saham daripada pekerjanya.

Pelabur dalam syarikat itu nampaknya telah mengenepikan ancaman larangan TikTok AS yang akan berlaku atau pelupusan paksa, yang menurut pakar undang-undang akan mencabar untuk dilaksanakan dan berkemungkinan akan terjebak di mahkamah.

“Terdapat banyak nilai dalam syarikat. Kami melihat larangan secara terang-terangan sebagai sangat tidak mungkin,” kata seorang eksekutif di sebuah dana yang menyokong kumpulan teknologi China itu.

Tetapi awan politik yang menggantung di atas ByteDance telah menjejaskan prospek untuk tawaran awam permulaannya. Ia telah menangguhkan pengapungan pasaran saham Hong Kong yang dirancang beberapa kali selepas Beijing melancarkan tindakan keras teknologi menyeluruh pada akhir 2020 dengan pembatalan IPO Ant Group.

Pelabur teknologi yang berpangkalan di AS itu berkata tidak ada kejelasan mengenai garis masa IPO. “TikTok perlu diselesaikan terlebih dahulu,” kata mereka. “Dan semua orang mahu melihat masalah Kewangan Semut diselesaikan sebelum mana-mana IPO ByteDance.”

result singapura hari ini

pengeluaran sidney siang hari ini

signi togel hari ini

info hk malam ini

sgp