site

Chamath Palihapitiya mengetahui bahawa tiada perkara seperti wang percuma

Satu sudu besar untuk bermula: Kumpulan ekuiti persendirian KKR menghampiri perjanjian untuk membeli kepentingan besar dalam FGS Global yang akan menilai firma komunikasi kewangan yang disokong WPP itu pada kira-kira $1.4 bilion, kata orang yang mengetahui perkara itu.

Ketua eksekutif WPP Mark Read, pengerusi FGS Roland Rudd, ketua eksekutif FGS Alexander Geiser dan Philipp Freise dari KKR

Dan satu lagi perkara: Kerajaan Switzerland telah mengurangkan bonus untuk kira-kira 1,000 pegawai bank kanan di Credit Suisse.

Selamat datang ke Due Diligence, taklimat anda tentang perjanjian, ekuiti persendirian dan kewangan korporat. Artikel ini ialah versi surat berita di tapak. Daftar di sini untuk mendapatkan surat berita dihantar ke peti masuk anda setiap hari Selasa hingga Jumaat. Hubungi kami pada bila-bila masa: Due.Diligence@ft.com

Dalam surat berita hari ini:

  • Chamath belajar pelajarannya

  • Kisah Hollywood Ari Emanuel

  • Modal teroka dalam keadaan suram

Harga menjadi raja Spac

Chamath Palihapitiyapelabur yang beberapa tahun lalu membandingkan dirinya dengan Warren Buffettbaru-baru ini membuat penemuan yang menakjubkan: tiada perkara seperti wang percuma.

Ia adalah satu pelajaran yang sukar untuk dipelajari untuk mereka Modal Sosial pengasas. Beliau menulis dalam surat tahunannya kepada pelabur bahawa “sebuah garis kredit kecil yang kami gunakan untuk memacu pulangan tambahan . . . cepat melonjak kerana beberapa aset yang kami gunakan untuk mencagarkannya menyaksikan sehingga 70 [per cent] pengurangan harga.”

Terdapat cara yang lebih singkat untuk meletakkan ini, sudah tentu, tetapi kami mengagumi kreativiti Palihapitiya.

Chamath Palihapitiya

Chamath Palihapitiya © Bloomberg

“Apa yang pada mulanya kelihatan seperti akses kepada wang percuma menjadi liabiliti yang kami uruskan dengan berhati-hati,” katanya. Nampaknya Palihapitiya, yang mencipta namanya mencipta syarikat pemerolehan tujuan khas seperti mereka semakin ketinggalan zaman (dan mereka melakukannya), dikehendaki untuk meletakkan lebih banyak cagaran untuk pinjaman itu.

Financial Times melaporkan tahun lalu bahawa Palihapitiya telah meminjam wang daripada kredit Switzerland untuk membiayai $200 juta pembelian saham awalnya dalam dua tandatangan urus niaga cek kosong, dan mencagarkan sahamnya dalam syarikat sebagai cagaran.

Kebanyakan surat Palihapitiya didedikasikan untuk bagaimana penamatan dasar kadar faedah sifar, atau ZIRP seperti yang dia gunakan untuk memanggilnya (yang boleh menjadi penanda untuk salah satu Spacnya), telah melanda beberapa sektor yang paling disukainya — mata wang kripto. , perisian sebagai perkhidmatan, Spacs dan bioteknologi.

Intipatinya ialah syarikat kini perlu memberi tumpuan kepada memperoleh keuntungan daripada mengejar pertumbuhan dalam semua kos.

Ironinya tidak hilang kepada sesiapa. Banyak syarikat yang Palihapitiya dan kumpulan penaja Spac beliau umumkan adalah perniagaan peringkat awal yang kadangkala tidak mempunyai produk, apatah lagi sebarang keuntungan. Sebahagian besar daripada ini, sekurang-kurangnya pada zaman kegemilangan Spac, dilakukan dengan sedikit risiko kepada penyokong yang mendapat faedah luar biasa untuk melancarkan kenderaan jika mereka menyelesaikan perjanjian.

Itulah sebabnya Palihapitiya sering berlirik tentang bagaimana penaja Spac perlu mempunyai kulit dalam permainan. Jadi apabila dia didekati oleh FT pada tahun 2020 untuk bertanya sama ada dia telah meminjam wang untuk membiayai pelaburan $100 jutanya dalam Virgin Galactic, Palihapitiya menafikannya dengan tegas: “Itu TIDAK betul.” Ternyata VG adalah salah satu tawaran yang dia telah meminjam wang daripada CS.

Palihapitiya menjual sebahagian besar pegangan peribadinya dalam syarikat itu, yang diperolehnya dengan jumlah nominal apabila dia melancarkan Spac, dengan harga ratusan juta dolar pada Mac 2021 apabila harga berada di antara $31.86 hingga $38.00. Hari ini, harga saham Virgin Galactic berada di atas $3.

Tidak sukar untuk melihat mengapa Palihapitiya menyangka ada perkara seperti wang percuma.

Pembuat perjanjian paling agresif Hollywood mempertahankan gelarannya

Kembali pada masa awal, ari emmanuelCita-cita tanpa henti dan panas baran sangat terkenal di seluruh Hollywood sehingga ia mengilhamkan watak utama dalam HBO Rombongan.

Walau bagaimanapun, lebih sedekad selepas episod akhir rancangan itu, Ari Gold fiksyen hanyalah anak ikan kecil yang bermulut busuk berbanding rakan sejawatnya zaman moden.

Melalui tawaran yang agresif, Emanuel telah mengubah empayar bakatnya Berusahayang bermula di atas restoran hamburger Beverly Hills pada tahun 1995, menjadi syarikat wajaran tinggi industri yang menawarkan pelanggan seperti Oprah Winfrey dan Martin Scorsese.

Ejen bakat itu mengubah permainan terbaru pembuat perjanjian utama, memperoleh Hiburan Gusti Sedunia daripada pengasas Vince McMahon dan menggabungkannya dengan perniagaan seni mempertahankan diri campuran Kejohanan Pertarungan Terakhir untuk mencipta juggernaut $21bn, telah mengukuhkan cengkamannya terhadap perniagaan hiburan.

Ari Emanuel berkata mengenai perjanjian WWE: ‘Ia sangat jarang berlaku, apabila jenama ikonik global tersedia. Dan apabila ia berlaku, anda perlu berkata ya’ © REUTERS

Ia juga menggariskan risiko yang sanggup diambil oleh Emanuel untuk kekal di atas. McMahon, yang secara tiba-tiba bersara daripada perniagaan berikutan dakwaan pembayaran rahsia kepada pekerja wanita dan salah laku seksual, adalah tokoh kontroversi, seperti yang diperincikan oleh DD awal minggu ini.

Dalam plot twist yang sesuai untuk gusti berskrip, pemain berusia 77 tahun itu memasuki semula gelanggang pada Januari, meletakkan dirinya sebagai kerusi eksekutif. Dia juga akan kekal sebagai pengerusi kumpulan yang belum dinamakan yang Emanuel telah digelar “Endeavor 2.0”.

Daripada menulis panggilan op-ed FT Kanye West untuk komen antisemitik untuk mengembalikan $400 juta kepada Arab Saudi Dana Pelaburan Awam berikutan pembunuhan terhadap Jamal Khashoggi (walaupun dia kini kembali dalam perniagaan dengan kerajaan kerana perjanjian 10 tahun WWE dengan Saudi Pihak Berkuasa Hiburan Am), Emanuel sentiasa meluahkan fikirannya.

Oleh itu, apabila ditanya oleh FT sama ada dia mempunyai sebarang kebimbangan tentang bekerjasama dengan McMahon, Emanuel berkata: “Tidak satu pun.”

“Buang semua kegilaan itu. . . Saya percaya pada proses yang sewajarnya. Ada siasatan. Tiada kesalahan yang ditemui,” katanya. “Jadi kita teruskan.”

Perlawanan gusti yang baik bukanlah apa-apa tanpa sedikit kontroversi.

Awan gelap kekal di atas Silicon Valley

Pemula tidak boleh berehat. Selepas pemberi pinjaman utama mereka Bank Lembah Silikon runtuh bulan lepas, minggu ini membawa berita bahawa pembiayaan modal teroka telah berkurangan separuh pada tahun lepas, laporan George Hammond dan Tabby Kinder DD.

mengikut Crunchbase, dana teroka melabur $76bn dalam tiga bulan pertama tahun ini, turun daripada $162bn setahun sebelumnya. Malah angka yang lebih rendah itu memberikan gambaran yang terlalu optimistik, melambung kerana kumpulan pembayaran belangKutipan dana $6.5bn bulan lepas dan syarikat kecerdasan buatan OpenAIPelaburan $10 bilion, diketuai oleh Microsoft pada bulan Januari.

Keluarkan urus niaga blockbuster tersebut dan ia adalah gambaran yang suram untuk syarikat permulaan yang hauskan wang tunai, kebanyakannya kini dijangka pergi ke dinding dalam persekitaran pembiayaan yang lebih keras. Kegagalan SVB adalah komplikasi tambahan: bank itu adalah pemberi pinjaman besar hutang teroka, yang digunakan oleh syarikat pemula untuk membeli masa antara pusingan ekuiti.

“Malah sebelum SVB [collapsed] ini adalah persekitaran perniagaan yang paling teruk yang pernah dilihat oleh sesiapa sahaja,” kata Sam Yaganpengasas laman web temu janji OkCupid dan pelabur syarikat peringkat awal. “Kami memberitahu orang ramai bahawa anda tidak boleh menganggap akan ada lebih banyak modal menunggu untuk anda. Sekarang ada syarikat yang sangat bagus yang tidak dapat modal.”

Pergerakan kerja

  • Firma undang-undang Kecederaan itu telah menamakan 24 rakan kongsi baharu.

  • UBS pemegang saham dipilih semula Colm Kelleher sebagai pengerusi semasa mesyuarat agung tahunannya pada hari Rabu.

  • Kumpulan Raine telah bersetuju untuk memperoleh bank pelaburan butik San Francisco Penasihat Kod, laporan The Wall Street Journal. Pengasas bersama kod Quincy Smith dan Michael Marquez akan menyertai bank saudagar sebagai rakan kongsi dan penasihat khas, masing-masing.

  • Ketua perindustrian Credit Suisse Doug Pierson telah meninggalkan bank Switzerland untuk menyertai Moelis, menurut Bloomberg. Moelis juga mengupah Rakan Kongsi Sound MarkChrystalle Anstett sebagai pengarah urusan di New York.

  • Houlihan Lokey telah mengupah bekas Jefferies naib pengerusi Alec Ellison sebagai ketua fintech global dan ketua pegawai inovasi kewangan korporat di New York.

  • UniCredit telah mengupah Nomura Patrik Zeigherman untuk mengetuai pasaran nasihat dan modal di Jerman dari Munich, menurut Bloomberg.

  • Mason Pinsent telah menaikkan 25 peguam kepada perkongsiannya.

Bijak membaca

kehidupan pulau “Warren Buffett dari Britain” Terry Smith telah mengalihkan kekayaannya ke timur melalui beberapa siri entiti undang-undang di kawasan perlindungan cukai, termasuk Mauritius dan Seychelles, lapor Bloomberg.

Menyemak Pemula pembayaran Eropah Checkout.com telah kehilangan enam eksekutif dalam tempoh sembilan bulan yang lalu, dan sumber memberitahu Sifted bahawa ia menjalankan berpuluh-puluh pemberhentian di belakang tabir setiap minggu.

Paradoks antitrust Bekas “pemelihara amanah” Tim Wu membincangkan “beban membuktikan bahawa demokrasi ini boleh menjadikan ekonomi berfungsi untuk semua orang” dan cabaran mendesak lain dengan Rana Foroohar FT.

Pengumpulan berita

Savvy Games membeli Scopely dengan harga $4.9bn (FT)

Pengasas Aplikasi Tunai Bob Lee maut ditikam di San Francisco (FT)

Kirkland & Ellis menentang kemerosotan perjanjian apabila pendapatan mencapai $6.5bn (FT)

Buku bon pengawal selia AS bernilai $91 bilion membayangi pasaran gadai janji (FT)

Vanguard merancang keluar dari usaha sama (FT) China

Bon AT1 berisiko melantun semula daripada kejatuhan selepas penghapusan Credit Suisse (FT)

Rothschild, HSBC pesalah jurang gaji paling teruk kerana wanita memperoleh hampir separuh daripada yang lelaki lakukan (Berita Kewangan)

Due Diligence ditulis oleh Arash Massoudi, Ivan Levingston, William Louch dan Robert Smith di London, James Fontanella-Khan, Francesca Friday, Ortenca Aliaj, Sujeet Indap, Eric Platt, Mark Vandevelde dan Antoine Gara di New York, Kaye Wiggins di Hong Kong , George Hammond dan Tabby Kinder di San Francisco, dan Javier Espinoza di Brussels. Sila hantar maklum balas kepada due.diligence@ft.com

Tidak terlindung — Robert Armstrong membedah arah aliran pasaran yang paling penting dan membincangkan cara minda terbaik Wall Street bertindak balas terhadapnya. Daftar di sini

Pendedahan Penuh — Memastikan anda mendapat maklumat terkini dengan berita undang-undang antarabangsa terbesar, daripada mahkamah kepada penguatkuasaan undang-undang dan perniagaan undang-undang. Daftar di sini

totobet net singapura

pengeluaran sidney berapa

sdy

bukaan hongkong

data sgp