site

China akan mengurangkan akses penyelidik asing kepada pangkalan data akademik

Universiti asing dan institusi penyelidikan berkata akses mereka kepada pangkalan data akademik terbesar China akan dipotong, meningkatkan kebimbangan bahawa penyelidikan negara itu akan menjadi lebih sukar apabila Beijing mengetatkan keselamatan data.

Perpustakaan di seluruh dunia — termasuk yang berada di City University of Hong Kong, University of California, San Diego dan Institut Kesusasteraan dan Falsafah Cina Taiwan — telah dimaklumkan bahawa akses mereka kepada Infrastruktur Pengetahuan Kebangsaan China (CNKI) akan disekat mulai 1 April. apabila syarikat bergerak untuk memastikan bahawa “perkhidmatan rentas sempadannya mematuhi undang-undang”.

Tidak jelas berapa banyak institusi telah menerima notis 17 Mac tetapi sekurang-kurangnya sedozen mengesahkan kepada Nikkei Asia bahawa mereka telah mendapat pemberitahuan itu dan institusi lain juga menerimanya.

Bilangan pelanggan asing tidak tersedia secara umum. CNKI tidak menjawab permintaan untuk mengulas mengenai perkara itu.

Pangkalan data itu, yang membolehkan ahli akademik dan pelajar memperoleh beribu-ribu kertas penyelidikan dan dokumen dalam talian, menyediakan akses kepada 95 peratus jurnal akademik China sejak tahun 1915. Ia merupakan alat kritikal untuk sarjana yang tidak dapat mengakses perpustakaan China tanah besar secara peribadi, dan CNKI mempunyai monopoli ke atas pengedaran maklumat ini.

Artikel ini daripada Nikkei Asia, penerbitan global dengan perspektif unik Asia tentang politik, ekonomi, perniagaan dan hal ehwal antarabangsa. Wartawan kami sendiri dan pengulas luar dari seluruh dunia berkongsi pandangan mereka tentang Asia, manakala bahagian Asia300 kami menyediakan liputan mendalam mengenai 300 syarikat tersenarai terbesar dan paling pesat berkembang dari 11 ekonomi di luar Jepun.

Langgan | Langganan kumpulan

Notis itu, dilihat oleh Nikkei Asia, dihantar oleh pengendali pangkalan data, Teknologi Rangkaian Pengetahuan Tongfang. Ia berkata tindakan itu sedang diambil mengikut “langkah-langkah penilaian pemindahan rentas sempadan data dan undang-undang yang berkaitan”. Syarikat itu tidak menjelaskan secara terperinci.

Pangkalan data itu telah pun disiasat oleh pihak berkuasa China dengan latar belakang penelitian yang lebih tinggi terhadap syarikat teknologi tahun lepas. Pentadbiran Ruang Siber China mengumumkan pada Jun tahun lalu bahawa ia sedang menyiasat pengendali untuk mendahului risiko yang berkaitan dengan data dan keselamatan negara.

Langkah itu dibuat selepas China menyemak semula langkah semakan keselamatan sibernya pada Februari tahun lalu untuk “menguatkan keselamatan data negara”. Pada masa itu, badan pemerhati internet berkata CNKI mengandungi maklumat sensitif tentang projek penyelidikan dan pembangunan teknologi penting China.

Bulan ini, China mengumumkan rancangan untuk menubuhkan biro data kebangsaan baharu sebagai sebahagian daripada pembaharuan menyeluruh yang kelihatan direka untuk menyatukan kuasa Xi Jinping ketika beliau memulakan penggal ketiga sebagai presiden. Tidak jelas berapa banyak akses pelanggan individu akan hilang selepas perubahan berkuat kuasa.

Walau bagaimanapun, penyedia pangkalan data Jerman CrossAsia memaklumkan pelanggannya minggu lepas bahawa akses akan digantung kepada empat pangkalan data CNKI yang mengandungi maklumat tentang banci penduduk negara, disertasi, buku tahunan statistik dan prosiding persidangan — terutamanya kertas kerja ilmiah yang diterbitkan semasa bengkel dan persidangan akademik.

Seorang pustakawan universiti Hong Kong memberitahu Nikkei bahawa institusi itu diberitahu penggantungannya boleh bertahan sehingga enam bulan dan tiada jaminan bahawa akses akan dikembalikan.

Mengetik maklumat berkaitan China sejak beberapa tahun kebelakangan ini semakin sukar bagi mereka di luar negara. Platform komersial seperti syarikat carian korporat Tianyancha tidak boleh diakses dari luar negara kecuali dengan menggunakan rangkaian peribadi maya. Di Hong Kong, Pusat Perkhidmatan Universiti untuk Pengajian China, yang mempunyai salah satu arkib akhbar dan jurnal paling komprehensif, ditutup pada 2020.

Tetapi walaupun CNKI kembali dalam talian, terdapat kebimbangan bahawa kandungan – terutamanya untuk bidang penyelidikan sensitif seperti sains dan teknologi – akan ditapis.

“Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, semakin sukar untuk mendapatkan data yang boleh dipercayai mengenai China. Penarikan balik akses CNKI ini hanyalah tamparan terkini,” kata Mark Witzke, penganalisis kanan yang memberi tumpuan kepada China di syarikat penyelidikan Rhodium Group. “Jika ia kekal, ini bermakna ahli akademik, penggubal dasar dan ahli perniagaan kehilangan satu lagi sumber maklumat yang boleh dipercayai mengenai China. Kemudian keputusan semakin didorong oleh khabar angin, sangkaan tidak berasas dan alasan bermotivasi yang mengisi ruang kosong.”

Laporan tambahan oleh Frances Cheung

A versi artikel ini pertama kali diterbitkan oleh Nikkei Asia pada 23 Mac 2023. ©2023 Nikkei Inc. Hak cipta terpelihara.

togel singapore result

pengeluaran pengeluaran sidney

sdy

info hk hari ini

data+hk+4d