site

China membina senjata siber untuk merampas satelit musuh, kata kebocoran AS

China sedang membina senjata siber yang canggih untuk “merampas kawalan” satelit musuh, menjadikannya tidak berguna untuk isyarat data atau pengawasan semasa perang, menurut laporan perisikan AS yang bocor.

AS menilai bahawa desakan China untuk membangunkan keupayaan untuk “menafikan, mengeksploitasi atau merampas” satelit musuh adalah bahagian teras matlamatnya untuk mengawal maklumat, yang Beijing anggap sebagai “domain berperang” penting.

Dokumen bertanda CIA, yang dikeluarkan tahun ini dan belum pernah dilaporkan sebelum ini, adalah satu daripada berpuluh-puluh yang didakwa dikongsi oleh Pengawal Udara AS berusia 21 tahun dalam pendedahan perisikan Amerika yang paling penting dalam lebih sedekad.

Keupayaan siber sebegini jauh melebihi apa sahaja yang telah digunakan oleh Rusia di Ukraine, di mana pasukan perang elektronik telah mengambil pendekatan kekerasan dengan sedikit kesan.

Serangan ini, mula-mula dibangunkan pada tahun 1980-an, cuba menenggelamkan isyarat antara satelit SpaceX orbit rendah dan terminal di daratnya dengan menyiarkan pada frekuensi yang sama daripada sistem jamming bawaan trak seperti Tirada-2.

Serangan siber China yang lebih bercita-cita tinggi bertujuan untuk meniru isyarat yang diterima satelit musuh daripada pengendali mereka, memperdaya mereka sama ada diambil alih sepenuhnya atau tidak berfungsi semasa detik-detik penting dalam pertempuran.

Dokumen sulit AS itu berkata keupayaan siber ini akan membolehkan China “mencapai kawalan ke atas satelit, menjadikannya tidak berkesan untuk menyokong komunikasi, senjata, atau sistem risikan, pengawasan dan peninjauan”. AS tidak pernah mendedahkan sama ada ia mempunyai keupayaan serupa.

Taiwan, yang telah mengambil perhatian tentang betapa pentingnya komunikasi satelit kepada tentera Ukraine, sedang berusaha untuk membina infrastruktur komunikasi yang boleh bertahan daripada serangan dari China.

Ia memikat pelabur untuk menubuhkan penyedia satelitnya sendiri, sambil bereksperimen dengan penerima satelit bukan geostasioner di 700 lokasi sekitar Taiwan untuk menjamin lebar jalur sekiranya berlaku perang atau bencana, lapor Financial Times pada Januari.

Sebagai tanda betapa pentingnya komunikasi satelit dalam peperangan, serangan siber Rusia berjaya menyebabkan beribu-ribu penghala tentera Ukraine dari Viasat yang berpangkalan di AS tidak berkesan dalam beberapa jam sebelum ia melancarkan pencerobohan berskala penuh pada 24 Februari tahun lepas. Seorang pegawai Ukraine menyifatkan serangan pada masa itu sebagai “malapetaka”.

Ia juga melumpuhkan perkhidmatan kepada beribu-ribu pelanggan Viasat di Poland, Itali dan Jerman, di mana beberapa ratus turbin angin terjejas.

Godam Viasat, walaupun canggih, melibatkan pencerobohan sistem komputer syarikat dan kemudian menghantar arahan kepada modem yang menyebabkan mereka tidak berfungsi.

Matlamat China, menurut penilaian yang bocor, jauh lebih maju. Mereka akan berusaha untuk mengetepikan keupayaan satelit, yang cenderung untuk beroperasi dalam kelompok yang saling berkaitan, untuk berkomunikasi antara satu sama lain, untuk menyampaikan isyarat dan pesanan kepada sistem senjata, atau untuk menghantar semula data elektronik visual dan dipintas, menurut pakar.

Pegawai tentera AS telah memberi amaran bahawa China telah mencapai kemajuan yang ketara dalam membangunkan teknologi angkasa tentera, termasuk dalam komunikasi satelit.

Jeneral B Chance Saltzman, komander Angkatan Angkasa AS, memberitahu Kongres bulan lalu bahawa Beijing secara agresif mengejar keupayaan angkasa lepas dalam usaha untuk merealisasikan “impian angkasa lepas” untuk menjadi kuasa terulung di luar atmosfera Bumi menjelang 2045.

“China terus melabur secara agresif dalam teknologi yang bertujuan untuk mengganggu, merendahkan dan memusnahkan keupayaan angkasa kita,” katanya.

Saltzman berkata tentera China telah mengerahkan 347 satelit, termasuk 35 yang dilancarkan dalam tempoh enam bulan lalu, bertujuan untuk memantau, menjejaki, menyasarkan dan menyerang tentera AS dalam sebarang konflik masa depan.

Majlis Keselamatan Negara, CIA dan Pentagon enggan mengulas. Kerajaan China tidak mempunyai sebarang komen segera.

Laporan tambahan daripada Joe Leahy di Beijing

resul.sgp

keluaran sydney

togel sdy hari

pengeluaran angka hk

pengeluaran singapura hari ini