site

Denda Meta mempunyai kesan terhadap aliran data EU-AS

Denda €1.2bn pada Meta minggu ini adalah yang terbesar pernah dikenakan di bawah peraturan perlindungan data EU. Pemilik Facebook hampir tidak mempunyai rekod yang tidak bersalah, dan telah didenda sebelum ini kerana perlindungan privasi yang lemah, termasuk $5 bilion oleh pengawal selia AS pada 2019 atas skandal Cambridge Analytica. Namun dalam kes ini Meta — seperti banyak syarikat lain — terperangkap dalam ketidakpadanan antara undang-undang EU dan AS. Keputusan terhadapnya menandakan bahawa tiada asas undang-undang yang berfungsi untuk Meta melakukan apa yang telah dilakukannya: memindahkan data pengguna EU ke AS. Melainkan percubaan baharu untuk mencipta rangka kerja untuk merapatkan jurang undang-undang berjaya, implikasi untuk firma teknologi, pengguna dan internet adalah meluas.

Intinya ialah undang-undang EU sejak 1995 telah melarang pemindahan data peribadi ke negara ketiga melainkan mereka menawarkan tahap perlindungan data yang “mencukupi”. Tetapi EU mengenakan perlindungan yang jauh lebih tinggi daripada AS, diperkukuh oleh Peraturan Perlindungan Data Am 2018 dan piagam hak asasi. Memandangkan kebocoran Snowden perisikan AS sedekad lalu terdedah, lebih mudah di bawah perundangan AS untuk agensi penguatkuasa undang-undang mengakses data pengguna — dan lebih sukar bagi pengguna untuk mendapatkan ganti rugi.

Mahkamah Keadilan Eropah telah membatalkan dua rangka kerja EU-AS berturut-turut yang direka untuk memudahkan pemindahan data peribadi undang-undang — Safe Harbor, dan Privacy Shield — selepas cabaran terhadap amalan Facebook oleh aktivis privasi Austria, Max Schrems.

Mahkamah mendapati undang-undang AS tidak memenuhi keperluan yang “pada asasnya setara” dengan yang diperlukan di bawah undang-undang EU. Facebook meneruskan pemindahan berdasarkan klausa kontrak yang disahkan oleh Suruhanjaya Eropah, walaupun ECJ juga menimbulkan persoalan mengenai perkara ini pada tahun 2020. Selepas aduan lanjut daripada Schrems, Suruhanjaya Perlindungan Data di Ireland — rumah Ibu Pejabat Eropah Meta — didapati menentang penggunaan fasal-fasal ini. Ia tidak mengesyorkan denda, tetapi pengawal selia Eropah lain menolaknya dalam perundingan.

Meta telah diberi masa lima bulan untuk menggantung pemindahan data ke AS, dan enam bulan untuk menghentikan sebarang pemprosesan data warga EU yang sebelum ini dihantar ke sana. Beberapa juru kempen Eropah berkata pengawal selia sepatutnya pergi lebih jauh dan membuatnya memadam data di AS. Meta merancang untuk merayu terhadap keputusan itu. Harapan besarnya, bersama-sama dengan syarikat teknologi lain, ialah rangka kerja privasi data EU-AS ketiga yang ditetapkan untuk dikuatkuasakan sementara itu akan terbukti dapat menahan cabaran undang-undang. Schrems berkata dia mungkin mengujinya.

Presiden Joe Biden menandatangani perintah eksekutif pada Oktober lalu yang menyokong perlindungan di sekitar pengumpulan perisikan AS dan mewujudkan mahkamah untuk rakyat mendapatkan ganti rugi. Sesetengah pakar EU berharap rangka kerja baharu itu akan memenuhi ujian yang pada asasnya setara dengan piawaian EU. Jika tidak, sama ada pembaharuan yang lebih mendalam terhadap undang-undang perisikan AS atau pencairan GDPR EU akan diperlukan, yang nampaknya tidak dapat dipertahankan dari segi politik. Kemarahan sudah memuncak apabila perisai privasi dirobohkan pada tahun 2020, dengan AS yang tidak berpuas hati menuduh EU hipokrit memandangkan bagaimana beberapa agensi keselamatan negara anggota berkelakuan sendiri.

Syarikat sebaliknya akan dipaksa untuk menyimpan semua data peribadi EU pada pelayan EU, yang mereka katakan boleh merumitkan atau menyekat semua jenis aktiviti daripada rangkaian sosial rentas sempadan kepada perkongsian data percubaan klinikal. EU betul-betul berbangga dengan piawaian terkemuka dunia mengenai privasi data – kebimbangan pengguna yang sah dan semakin meningkat – manakala AS berkata ia melindungi aktiviti keselamatan yang mana sekutu turut mendapat manfaat. Tetapi kedua-dua pihak perlu mencari jalan untuk memastikan aliran data peribadi yang diperlukan dapat diteruskan secara sah. Penyahgandingan digital antara barat dan China mungkin sudah tidak dapat dielakkan, tetapi amat dikesali apabila melihat keretakan internet antara negara demokrasi terkemuka dunia.

resultsf

sydney hari ini

sdy hari ini

keluar hongkong malam ini

singapura totobet