site

Di dalam pemacu penjimatan kos Elon Musk di Twitter

Dari “bilik perang” rahsia di ibu pejabat Twitter di San Francisco bulan lalu, leftenan dipercayai Elon Musk meneliti senarai pekerja yang menunjukkan berapa kos mereka untuk syarikat media sosial itu.

“Pasukan peralihan” pemilik bilionair yang diketuai oleh Steve Davis, yang mengetuai Syarikat Boring milik Musk, kemudian mula menelefon kakitangan. Ada yang diminta untuk membenarkan peranan mereka; yang lain untuk mengesyorkan rakan sekerja yang mana untuk dikekalkan.

Perbincangan itu memaklumkan pemberhentian terbaru Musk di Twitter, sebagai sebahagian daripada usahanya untuk membawa syarikat yang merugikan itu kepada kesihatan kewangan sambil juga memerangi penghijrahan pengiklan dan bil pembayaran hutang yang sukar digunakan.

Pemotongan Februari mengeluarkan lebih daripada 200 kakitangan, tetapi masih lebih luas dan lebih mendalam daripada jangkaan ramai pekerja, kerana ia berlaku selepas Musk telah memberhentikan separuh daripada 7,500 tenaga kerja syarikat berikutan pemerolehan Twitter pada Oktober. Langkah itu menghapuskan sebahagian besar pembangunan perniagaan dan pasukan produknya, menjadikan Twitter lebih ramping — dan lebih tidak stabil.

Akaun mengenai usaha berterusan jutawan itu untuk mengawal kewangan Twitter di bawah kawalan dengan kalangan dalamannya adalah berdasarkan temu bual dengan kakitangan Twitter semasa dan bekas, orang ramai yang mengetahui pemikiran Musk dan kenyataan awamnya di Twitter dan kepada pelabur.

Musk, Twitter dan kebanyakan ahli pasukan peralihan tidak menjawab permintaan untuk komen.

Ditubuhkan pada bulan November, pasukan peralihan sering enggan membayar segera kepada banyak vendor, tuan tanah dan rakan kongsi Twitter dengan harapan dapat mengurangkan kos, dalam beberapa kes menjengkelkan pelanggan dan membawa kepada ketegangan yang membeku.

Dorongan ini datang ketika Twitter dijangka melancarkan pakej pampasan ekuiti baharu untuk pekerja pada akhir Mac, kata dua orang yang biasa dengan situasi itu. Untuk tujuan cukai, Twitter sedang dalam proses mengira penilaian baharu untuk menetapkan harga ekuiti biasa dalam perniagaan, yang menentukan nilai opsyen saham kakitangan, kata orang ramai. Salah seorang daripada mereka berkata penilaian itu mungkin jauh lebih rendah daripada harga pemerolehan $44bn.

Pada persidangan pelabur yang dihoskan oleh Morgan Stanley minggu lalu, Musk berkata beliau telah mengurangkan perbelanjaan bukan hutang kepada $1.5 bilion, daripada $4.5 bilion yang didakwanya akan berlaku pada 2023, sambil menambah bahawa Twitter boleh mencapai aliran tunai positif pada saat kedua. suku.

Tetapi pendekatan scattergun untuk memastikan kecekapan telah menyebabkan beberapa pekerja semasa dan bekas bingung. Ada yang bimbang syarikat itu terdedah kepada cabaran undang-undang dan kawal selia yang mahal di kemudian hari. Sementara itu, platform telah mengalami peningkatan dalam isu teknikal dan pepijat.

“Elon akan sentiasa berkata ‘Biar mereka saman’, ia adalah penahan berterusan,” kata seorang bekas kakitangan kanan yang dilepaskan dalam pemotongan terbaru. “Ini semua pemikiran jangka pendek.”

Keputusan Musk untuk membawa pemimpin bergilir-gilir dari empayar perniagaannya yang lebih luas kepada apa yang dipanggil Twitter 2.0 menyebabkan ketidakpercayaan yang mendalam terhadap kepimpinan terdahulu dan paranoia yang menyebabkan kakitangan yang tidak berpuas hati mungkin cuba mensabotaj perniagaan itu, menurut orang yang biasa dengan pemikirannya. .

Kini terdapat jangkaan yang semakin meningkat di kalangan pekerja berpangkat dan fail Twitter, serta beberapa pegawai bank, bahawa Musk akhirnya akan memilih ketua eksekutif dan pasukan kepimpinan baharu daripada kalangan penasihat ini – walaupun ramai orang dalam Twitter mengadu tentang kekurangan pengalaman mereka dalam media sosial atau aplikasi pengguna.

Davis, pakar aeroangkasa dan sekutu lama Musk, telah mengambil peranan yang serupa dengan ketua pegawai operasi, kata orang dalam. Bekas pekerja SpaceX, dia memutuskan cara memperuntukkan pemberhentian kerja bersama James Musk, sepupu pemilik Twitter yang kini menyelia kerja kejuruteraan platform media sosial, dan Jared Birchall, yang mengendalikan pejabat keluarga Musk.

Antara lebih daripada 200 kakitangan yang disingkirkan ialah pengasas syarikat permulaan yang telah dibeli oleh Twitter sebelum pengambilalihan Musk, dan kepada siapa syarikat itu kini akan berhutang pakej pampasan yang besar.

Ini termasuk Esther Crawford, bekas pengarah pengurusan produk Twitter yang pada mulanya ditugaskan untuk mengetuai visi Musk untuk membenarkan pembayaran melalui platform, Martijn de Kuijper, bekas pengurus produk kanan, dan usahawan Iceland Haraldur Thorleifsson.

Jika tidak, Davis telah memberi tumpuan kepada usaha untuk mengurangkan kos harian syarikat, menurut beberapa orang yang biasa dengan situasi itu. Mereka menambah bahawa dia sedang meneliti perjanjian dan dasar pelesenan data di syarikat itu. Davis mengetuai keputusan baru-baru ini untuk mengenakan bayaran kepada pihak ketiga untuk akses kepada alat pembangun Twitter, kata seorang.

Davis telah menunjukkan komitmennya kepada syarikat media sosial itu dengan tidur di tapak di ibu pejabatnya bersama isteri dan anak yang baru lahir selepas pengambilalihan itu, menurut seorang yang biasa dengan situasi itu, dalam satu langkah yang pertama kali dilaporkan oleh The Information. “Dia seperti pecut rumah majoriti,” kata bekas kakitangan kanan itu. “Tugasnya adalah untuk menolak dan menolak.”

Di tempat lain, Musk menggunakan pengalaman daripada pelabur ekuitinya sendiri dalam perjanjian itu.

Pablo Mendoza, pengarah urusan di Vy Capital yang berpangkalan di Dubai, yang menyediakan $700 juta kepada pengambilalihan $44bn, telah bekerjasama dengan usahawan Silicon Valley Suril Kantaria, yang mengasaskan platform teknologi insurans kesihatan Savvy, untuk menilai apa yang perlu dilakukan dengan vendor sedia ada , menurut lima orang yang biasa dengan situasi itu.

Ini terdiri daripada tuan tanah, syarikat perisian sebagai perkhidmatan seperti Salesforce, Adobe dan Slack, penyedia insurans, butiran keselamatan, perkhidmatan limousin dan juga penyedia kesuburan, kata dua orang.

Dalam sesetengah kes, pasangan itu telah menumpukan pada rundingan semula kontrak sedia ada yang diwajibkan, atau dalam kes lain, mereka hanya menamatkan tawaran.

Apabila memberitahu vendor bahawa syarikat itu tidak bercadang untuk membayar mereka, Mendoza sering merayu kepada mereka bahawa tugasnya sedang menunggu, kata seorang lagi. Namun begitu, dia telah menikmati kejayaan relatif, merundingkan beberapa bil antara 50 dan 90 peratus dalam beberapa kes, tambah orang itu. Mendoza enggan mengulas.

Sementara itu, Kantaria turut bekerjasama dengan James Musk untuk menutup salah satu daripada tiga pusat data Twitter. Langkah itu dipuji sebagai kemenangan besar oleh Musk pada persidangan pelabur Morgan Stanley, tetapi pengkritik berpendapat ia boleh menyumbang kepada ketidakstabilan teknikal di platform.

Orang lain dalam bulatan dalaman Musk ialah Omead Afshar, seorang eksekutif Tesla lama yang pernah mengetuai Gigafactory syarikat di Austin, Texas. Dia menyertai akhir tahun lalu tetapi cepat mendapat jolokan “si pembisik Elon” di kalangan kakitangan kerana kebolehannya membaca perasaan jutawan yang cerdik itu.

Di Twitter, Afshar kini membantu menyelesaikan “isu terbesar dan paling sukar di syarikat”, termasuk mengurangkan kos infrastruktur, kata orang ramai. Baru-baru ini dia telah terlibat dalam rundingan tegang mengenai kontrak perbelanjaan awan besar dengan Amazon dan Google, kata dua orang. Musk berkata pada persidangan pelabur bahawa perbelanjaan awan kini turun 40 peratus.

Walau bagaimanapun, pemotongan yang sengit – dan keengganan untuk membayar beberapa bil dengan segera – telah menimbulkan momok bahawa Twitter akan dilanda kos yang terlewat, cabaran undang-undang atau penelitian kawal selia. Sudah, Twitter menghadapi tuntutan mahkamah daripada tuan tanahnya di San Francisco kerana tidak membayar sewa, serta tindakan undang-undang tindakan kelas yang berpotensi kerana didakwa gagal mengikuti dan membayar pakej pemberhentian penuh semasa pemberhentian besar-besaran.

“Ia adalah asap dan cermin,” kata seorang bekas kakitangan kanan. “[Musk] sedang melakukan semua penangguhan kos akhirnya — supaya dia boleh melakukan pusingan kemenangan.”

Laporan tambahan oleh Ivan Levingston

keluaran sgp result

toto sydney

totobet syd

bukaan hongkong

no togel 45