site

Dominion ‘dirosakkan tidak boleh diperbaiki’ oleh Fox walaupun pembayaran yang besar, kata pemilik

Dominion “rosak tidak dapat diperbaiki” oleh Fox menyiarkan dakwaan palsu bahawa mesin pengundinya membantu mencuri pilihan raya AS 2020, kata pelabur utama syarikat itu, sehari selepas memperoleh penyelesaian bersejarah bernilai $787.5 juta daripada penyiar konservatif itu.

Tiga pengambilalihan akan diteruskan sebelum rangkaian berita mula menyiarkan dakwaan bahawa peranti Dominion bertanggungjawab terhadap kehilangan Donald Trump tidak akan diteruskan lagi, Hootan Yaghoobzadeh, pengasas bersama kumpulan ekuiti swasta Staple Street Capital, memberitahu Financial Times pada hari Rabu.

“Tiada gunanya. . . jenama itu telah rosak dan dicederakan secara tidak dapat diperbaiki,” kata Yaghoobzadeh, yang firmanya membeli pegangan majoriti dalam Dominion pada 2018. “Jika anda seorang pegawai pilihan raya dan dalam negeri . . . walaupun 10 peratus atau 20 peratus daripada konstituen anda mempercayai pembohongan ini tentang Dominion atau beberapa peratusan, ia adalah pilihan yang lebih sukar untuk dipilih.”

Staple Street, yang diasaskan oleh Yaghoobzadeh dan Stephen Owens pada 2010, pada asalnya membayar kira-kira $40juta dan mengumpulkan lebih daripada $30juta hutang daripada pemberi pinjaman kecil bernama PennantPark untuk membiayai pegangan kawalannya dalam Dominion, yang pada masa itu merupakan perniagaan berasaskan Denver dengan hanya $10 juta dalam keuntungan operasi.

Dalam dua tahun sebelum pilihan raya 2020, pasukan pengurusan Dominion telah mengembangkan pendapatan sebanyak empat setengah kali ganda, kata Yaghoobzadeh, dan mempunyai “pandangan sebenar untuk mengembangkan perniagaan dengan ketara dan mengalami pertumbuhan yang pesat”.

Ketua eksekutif John Poulos, yang telah memulakan Dominion dengan pelaburan daripada rakan dan keluarga dua dekad sebelumnya, telah bekerjasama dengan Staple Street untuk mempelbagaikannya daripada menjual mesin mengundi yang kikuk. Rancangan mereka adalah untuk mengembangkan perkhidmatan perisian dan kontrak penyelenggaraan yang akan mewujudkan jualan berulang yang lebih dihargai oleh Wall Street, kata Yaghoobzadeh.

Walaupun Dominion membawa masuk sebanyak $45 juta setahun menjelang 2020, syarikat itu menangguhkan rentetan pengambilalihan yang dirancang sehingga selepas pilihan raya pada bulan November.

Sistemnya digunakan di 28 negeri semasa undian 2020, yang meletakkannya tepat di hadapan Trump dan sekutunya apabila mereka mula mendakwa undi telah ditipu terhadapnya yang memihak kepada Joe Biden.

Selepas pilihan raya, Fox dan rangkaian konservatif lain menyiarkan berpuluh-puluh kenyataan berunsur fitnah tentang syarikat itu, Dominion mendakwa dalam pelbagai saman yang difailkan kemudiannya, termasuk teori konspirasi yang mendakwa bahawa perniagaan itu merasuah pegawai pilihan raya dan bekerja untuk mendiang pemimpin Venezuela, Hugo Chávez.

Yaghoobzadeh berkata beliau dan pengurusan Dominion memutuskan untuk menyaman Fox sejurus selepas dakwaan itu mula disiarkan kerana “mudah untuk mengetahui bahawa kami tidak menipu pilihan raya” dan jelas sekali rangkaian itu sekurang-kurangnya “tidak menghiraukan kebenaran”, yang merupakan standard minimum untuk membuktikan fitnah di bawah undang-undang AS.

Fox secara konsisten menafikan ia memfitnah syarikat itu dan hanya akan mengakui bahawa mahkamah mendapati “dakwaan tertentu mengenai Dominion adalah palsu” berikutan penyelesaian Selasa. Ia sebelum ini mendakwa bahawa 2022 adalah “tahun terbaik pernah” Dominion dari segi hasil, merujuk kepada data yang dipetik oleh NPR yang menunjukkan “peningkatan bersih dalam bidang kuasa menggunakan peralatan Dominion sejak 2020” — walaupun cerita itu juga mengakui bahawa pertumbuhan pembuat mesin mungkin telah digagalkan.

Yaghoobzadeh berkata dia “sedih” apabila penemuan praperbicaraan menemui komunikasi yang menunjukkan tokoh utama Fox tidak pernah percaya pilihan raya itu dicuri, tetapi bimbang mereka akan kehilangan penonton jika mereka berkata demikian di udara.

Dia enggan mengulas sama ada syarikat itu, yang memperoleh salah satu pembayaran fitnah terbesar pernah berlaku daripada kumpulan media di AS, akan digugurkan atau dijenamakan semula, dengan hanya mengatakan bahawa Staple Street “cuba untuk benar-benar memikirkan langkah seterusnya. adalah”.

Dominion “komited kepada pelanggan sedia ada”, katanya, dan memberi tumpuan untuk melakukan “kerja terbaik yang boleh kami lakukan”.

Yaghoobzadeh mempertahankan saiz pembayaran, iaitu hampir separuh daripada $1.6bn yang asalnya dicari oleh Dominion. “Masa depan perniagaan itu sangat cerah,” katanya, “dan kempen fitnah ini telah mencurinya.”

result toto singapura

pembukaan sidney

peng sdy

keluaran hk unitogel

sgphariini