site

Drone: Penguasaan pasaran China yang semakin meningkat membimbangkan

Drone pasaran gelap telah digunakan dalam serangan tentera selama bertahun-tahun. Dron telah banyak digunakan dalam perang Ukraine juga, menyebabkan spekulasi bahawa China terlibat. Beijing telah menafikan laporan meluas bahawa negara itu mengeksport dron untuk membantu pencerobohan Rusia ke atas Ukraine. Spekulasi itu menonjolkan penguasaan China yang semakin meningkat dalam pembuatan dron komersial.

Kerajaan telah kerap menafikan laporan bahawa dron China telah diberikan kepada Rusia. Beijing berkata ia mempunyai kawalan ketat ke atas eksport dron untuk menghalangnya daripada digunakan dalam konflik dan berikrar untuk mengukuhkan kawalan eksport untuk dron.

Namun, model awam China menguasai bahagian pasaran global. Pembuat dron terbesar dunia DJI — juga dikenali sebagai Da Jiang Innovations — kini menyumbang kira-kira 70 peratus daripada pasaran global sahaja. Apabila digabungkan dengan rakan tempatan seperti Guangzhou EHang Intelligent Technology dan Avic Xi’an Aircraft Industry Group, bahagian itu meningkat sehingga melebihi 80 peratus.

Jadi tidak menghairankan bahawa DJI telah menjadi salah satu daripada banyak syarikat yang telah menemui produknya yang digunakan dalam perang di Ukraine. Ini dikawal menggunakan perisian tegar dron yang diubah suai daripada pasaran gelap yang luas. Salah satu model yang paling popular nampaknya ialah Mavic 3, dron kamera utama DJI bernilai $1,500, bersama-sama dengan platform pengesan dronnya. DJI telah berkata dronnya direka untuk kegunaan awam, dan tidak memenuhi spesifikasi ketenteraan.

Permintaan untuk dron, yang telah digunakan secara meluas untuk pembikinan filem, memadam kebakaran, penghantaran dan pembenihan pertanian, berkembang pesat. Pasaran dron komersial global dijangka meningkat dua kali ganda kepada kira-kira $60 bilion dalam tempoh tiga tahun akan datang. Penggunaan dron yang semakin meningkat untuk tujuan ketenteraan menambahkan lagi rangsangan kepada jualan.

Saham tersenarai Nasdaq Guangzhou EHang telah meningkat tiga kali ganda dalam tempoh enam bulan yang lalu. Nilai pasarannya kekal kecil pada $649 juta dan hampir tidak berubah sejak beberapa tahun lalu. Sementara itu, walaupun usaha AS untuk menyenaraihitamkan syarikat itu, penilaian peribadi DJI dianggarkan telah melepasi paras $15bn lima tahun lalu semasa pusingan pembiayaan ketika itu.

Apabila senarai sekatan AS dan Eropah ke atas Rusia berkembang, sekatan yang kedua telah menjadi semakin bergantung kepada teknologi dan syarikat China. Tetapi apabila ia datang kepada dron awam, pergantungan itu sama besar untuk seluruh dunia. Dalam persekitaran semasa yang kelihatan tidak mampan.

Surat berita popular kami untuk pelanggan premium diterbitkan dua kali seminggu. Pada hari Rabu kami menganalisis topik hangat dari pusat kewangan dunia. Pada hari Jumaat kami membedah tema besar minggu ini. Sila daftar di sini.

tgl sgp

hasil pengeluaran sidney

totobet sidney hari ini

bukaan hk hari ini

tabel sh