site

Elliott membatalkan rancangan untuk mencalonkan pengarah ke lembaga Salesforce

Pengurusan Elliott telah membatalkan rancangan untuk mencalonkan pengarah kepada lembaga Salesforce selepas kumpulan perisian itu menyampaikan laporan pendapatan yang lebih baik daripada jangkaan pada bulan Mac dan berjanji untuk memberi tumpuan kepada keuntungan.

Dalam satu kenyataan bersama yang dikeluarkan pada hari Isnin, Elliott berkata ia tidak akan mencalonkan pengarah saingan kepada lembaga Salesforce pada mesyuarat tahunannya yang akan datang kerana ia telah meletakkan “fokus yang jelas pada penciptaan nilai”.

Jesse Cohen, rakan kongsi pengurusan Elliott, berkata beliau “sangat kagum” dengan “komitmen Salesforce terhadap pertumbuhan yang menguntungkan, pulangan modal yang bertanggungjawab dan rancangan penciptaan nilai pemegang saham yang bercita-cita tinggi”.

Pengumuman itu mewakili pengunduran yang jarang berlaku untuk pelabur aktivis sambil melegakan tekanan terhadap pengasas bersama dan ketua pegawai eksekutif Salesforce Marc Benioff, yang terpaksa menilai semula strategi syarikat.

Benioff berkata dia “berterima kasih untuk Jesse [Cohen]idea yang bernas dan membina. Saya tidak sabar untuk meneruskan hubungan saya dengan Jesse dan pasukan Elliott.”

Dana lindung nilai yang berpangkalan di New York berkata pada bulan Januari bahawa ia telah memperoleh kedudukan berbilion dolar dalam Salesforce, menyertai rakan aktivis seperti Starboard Value dan ValueAct Act Capital, yang kesemuanya telah mendesak syarikat itu meningkatkan keuntungannya.

Kumpulan aktivis itu telah mengkritik perbelanjaan dan urusan jual beli Salesforce, termasuk pengambilalihan kumpulan analisis data Tableau dan aplikasi tempat kerja Slack, yang dibeli dengan harga $28bn pada Disember 2020 pada kemuncak ledakan pandemik untuk syarikat teknologi.

Harga saham Salesforce jatuh kira-kira 40 peratus daripada kemuncak pandemik tetapi telah memulihkan beberapa kerugian tahun ini selepas prestasi kukuhnya pada suku keempat dan komitmen Benioff untuk menjadikan margin operasi sebagai “bintang utara”.

Kumpulan perisian yang berpangkalan di San Francisco mencatatkan pendapatan suku keempat sebanyak $8.4bn, berbanding jangkaan $7.99bn, dan margin larasan yang lebih tinggi daripada jangkaan sebanyak 22.5 peratus. Benioff juga berkata beliau menjangkakan margin yang diselaraskan akan mencecah 27 peratus pada 2024, mendahului unjuran asalnya untuk memenuhi tanda itu pada 2026.

Benioff telah berusaha untuk kekal selangkah di hadapan aktivis, mengurangkan tenaga kerja syarikat sebanyak 10 peratus pada Januari dan mencalonkan tiga pengarah baharu ke lembaga pengarahnya pada akhir Januari, termasuk Mason Morfit dari ValueAct.

Elliott juga mencalonkan beberapa pengarah ke lembaga Salesforce sebelum keputusannya pada awal Mac, sebagai sebahagian daripada usaha untuk memaksa konsesi selanjutnya.

resault sgp

pembukaan sydney

toto sydney lengkap

apa keluar hk malam ini

hk pengeluaran