site

Elon Musk memberi isyarat kesediaan untuk mengorbankan margin Tesla untuk bahagian pasaran

Elon Musk menyatakan dia sanggup mengorbankan keuntungan Tesla dalam jangka pendek dalam usaha agresif untuk menguasai bahagian pasaran, dengan tujuan untuk membuat lebih banyak wang kemudian apabila kereta syarikat itu berautonomi sepenuhnya dan boleh memperoleh bayaran tambahan dengan beroperasi sebagai “robotaxis”.

Kewajaran tidak konvensional ketua eksekutif Tesla mengapa pemegang saham harus mengambil keuntungan yang lebih rendah datang kerana pembuat kereta elektrik AS melaporkan pemotongan harga tahun ini telah mendorong margin keuntungannya pada suku pertama di bawah ramalan yang telah dikurangkan.

Komennya mengenai panggilan pendapatan pada hari Rabu mendorong saham Tesla lebih rendah dalam dagangan selepas pasaran, menambah 6 peratus lagi kepada penurunan 10 peratus yang mereka alami sejak awal bulan berikutan kebimbangan mengenai kejatuhan permintaan.

Satu siri pemotongan harga sejak awal tahun ini mendorong margin keuntungan kasar Tesla turun kepada 19.3 peratus pada suku pertama, lebih rendah daripada yang dinyatakan syarikat apabila ia mula mengurangkan harga, dan 10 mata peratusan di bawah margin rekod yang dilaporkan setahun. sebelum ini.

“Ini adalah masa yang baik untuk meningkatkan lagi petunjuk kami, dan kami akan terus melabur dalam pertumbuhan secepat mungkin,” kata Musk mengenai pemotongan harga. Dia menambah bahawa Tesla mempunyai “kelebihan strategik yang unik” kerana dapat menjana wang daripada kereta di jalan raya sebaik sahaja ia menjadi autonomi sepenuhnya.

“Kami adalah satu-satunya yang membuat kereta yang secara teknikalnya boleh menjual untuk keuntungan sifar sekarang dan menghasilkan keuntungan yang besar pada masa depan melalui autonomi,” katanya.

Syarikat itu telah terlepas sasaran berulang Musk telah ditetapkan untuk autonomi penuh dan hanya memberikan garis besar yang paling luas tentang cara ia boleh memperoleh bayaran daripada membenarkan pemilik Tesla menyewa kereta peribadi mereka sebagai teksi tanpa pemandu.

Sehingga kini Wall Street telah mengambil pandangan yang optimis tentang pemotongan harga Tesla, dengan harapan bahawa kesediaan kumpulan itu untuk mengorbankan sebahagian daripada margin peneraju industrinya untuk mengekalkan jualan akan meningkatkan pendahuluannya berbanding pembuat kereta elektrik lain. Kesediaan Musk yang jelas untuk melihat margin jatuh lebih jauh, bersama-sama dengan tanda-tanda bahawa pemotongan harga hanya menaikkan sedikit jualan tahun ini, telah mengambil kelebihan daripada rali yang kukuh, walaupun sahamnya masih meningkat 67 peratus sejak permulaan 2023.

Peralihan tumpuan Tesla kepada bahagian pasaran dan bukannya keuntungan membawa kepada penurunan 21 peratus dalam pendapatan sesaham larasan pada suku pertama, walaupun hasil melonjak 24 peratus daripada tahun sebelumnya. Pada kebanyakan langkah, seperti margin aliran tunai dan margin keuntungan operasi, keuntungan Tesla jatuh ke tahap terendah dalam dua tahun, manakala margin kasarnya kembali pada tahap yang dilihat tiga tahun lalu.

Memecahkan amalan baru-baru ini, Tesla tidak mendedahkan margin keuntungan kasar daripada perniagaan automotifnya, yang merupakan salah satu ukuran keuntungan yang paling diikuti dengan teliti.

Walaupun keuntungan merosot, Tesla masih memenuhi jangkaan pendapatan Wall Street yang berkurangan, dengan pendapatan sesaham larasan sebanyak 85 sen pada hasil sebanyak $23.3bn. Berdasarkan prinsip perakaunan formal, pendapatan jatuh kepada 73 sen daripada 95 sen setahun sebelumnya.

Tesla telah mengumumkan potongan harga sehingga 20 peratus pada beberapa versi Model 3 dan Model Y, kenderaan terlarisnya. Bagaimanapun, bilangan kenderaan yang dihantarnya pada suku tersebut meningkat hanya 4 peratus daripada suku akhir 2022.

totobet+sgp

hasil pengeluaran sidney

totobet data sydney

togel hongkonģ hari ini 2021