site

Elon Musk merancang permulaan kecerdasan buatan untuk menyaingi Open AI

Elon Musk sedang membangunkan rancangan untuk melancarkan permulaan kecerdasan buatan baharu untuk bersaing dengan pembuat ChatGPT OpenAI, ketika jutawan itu berusaha untuk menyertai perlumbaan Silicon Valley untuk membina sistem AI generatif.

Ketua Tesla dan Twitter sedang mengumpulkan pasukan penyelidik dan jurutera kecerdasan buatan, menurut orang yang biasa dengan rancangan usahawan teknologi itu.

Musk juga sedang berbincang dengan beberapa pelabur di SpaceX dan Tesla tentang meletakkan wang ke dalam usaha baharunya, menurut seseorang yang mempunyai pengetahuan langsung tentang perbincangan itu. “Sebilangan besar orang melabur di dalamnya. . . ia nyata dan mereka teruja mengenainya,” kata orang itu.

Untuk projek baharu itu, Musk telah memperoleh beribu-ribu pemproses GPU berkuasa tinggi daripada Nvidia, menurut orang yang mempunyai pengetahuan mengenai langkah itu. GPU ialah cip mewah yang diperlukan untuk matlamat Musk membina model bahasa yang besar — ​​sistem AI yang mampu menelan sejumlah besar kandungan dan menghasilkan tulisan seperti manusia atau imejan realistik, serupa dengan teknologi yang menguasai ChatGPT.

Kepantasan Musk bergerak akan menimbulkan keresahan di beberapa sudut komuniti AI selepas dia mengetuai surat, yang ditandatangani oleh beribu-ribu tokoh teknologi lain, meminta jeda pada pembangunan model gaya GPT atas kebimbangan keselamatan.

Potensi kemasukan bilionair itu ke pasaran AI generatif yang hangat akan menambah satu lagi usaha niaga kepada portfolio pelbagai tanggungjawab dan pelaburannya. Ini sudah termasuk menjalankan Twitter dan Tesla, serta mengasaskan SpaceX, pembuat roket bernilai $137bn, Neuralink, penyelidik neuroteknologi, dan The Boring Company, sebuah syarikat pemula terowong.

Musk sedang merekrut jurutera dari makmal AI terkemuka termasuk DeepMind, menurut mereka yang mempunyai pengetahuan tentang rancangannya, yang berkata dia mula meneroka idea syarikat saingan awal tahun ini sebagai tindak balas kepada kemajuan pesat OpenAI.

Musk setakat ini telah membawa Igor Babuschkin, bekas pekerja DeepMind, dan kira-kira setengah dozen jurutera lain. The Information sebelum ini melaporkan perbincangan awal Babuschkin dengan Musk.

Syarikat baharu itu akan membenarkan Musk mengambil alih OpenAI, kumpulan yang disokong Microsoft yang diasaskannya bersama pada 2015. Dia meninggalkan lembaga itu tiga tahun kemudian di tengah-tengah pertelingkahan dengan pengurusannya, termasuk mengenai sikap terhadap keselamatan AI, menurut dua orang yang terlibat dalam OpenAI pada masa itu. Tidak lama selepas itu, organisasi itu berubah menjadi permulaan untung dan mengumpul pelaburan $1bn daripada Microsoft.

Sejak itu, Musk menjadi semakin lantang dalam ketakutannya terhadap ancaman wujud yang lebih luas daripada sistem AI. Beliau juga secara terbuka mengkritik OpenAI kerana, pada pandangannya, kurang telus dan terlalu berfikiran komersil dalam mengejar AI maju. Musk amat mengambil berat tentang ancaman model seperti GPT-4, keluaran terbaru OpenAI, untuk mengeluarkan kepalsuan dan menunjukkan berat sebelah politik.

Semasa temu bual Twitter Spaces minggu ini, Musk ditanya mengenai laporan Business Insider bahawa Twitter telah membeli sebanyak 10,000 GPU Nvidia, “Nampaknya semua orang dan anjing mereka membeli GPU pada ketika ini,” kata Musk. “Twitter dan Tesla pastinya membeli GPU.”

Orang yang biasa dengan pemikiran Musk mengatakan bahawa usaha AI baharunya adalah berasingan daripada syarikatnya yang lain, walaupun ia boleh menggunakan kandungan Twitter sebagai data untuk melatih model bahasanya dan mengetik Tesla untuk sumber pengkomputeran.

Walaupun kedudukan tepat pasukan AI dalam empayar korporat Musk masih tidak jelas, dia baru-baru ini memindahkan Twitter Inc, yang dibelinya dengan harga $44bn tahun lepas, ke dalam syarikat induk baharu, X Corp.

Semasa sesi Twitter Spaces minggu ini, Musk teruja dengan superkomputer tempatan Tesla, Dojo, yang digunakan oleh pembuat kereta elektrik itu untuk melatih sistem pemanduan sendiri Autopilotnya.

“Saya fikir terdapat banyak potensi di sana dengan Dojo yang orang tidak sedar,” kata Musk. Beliau sebelum ini membayangkan bahawa Dojo boleh dibuka kepada syarikat lain sebagai perkhidmatan, sama seperti cara Amazon menyewakan infrastruktur pelayannya yang luas sebagai AWS.

Usaha niaga AI generatif yang disokong Musk akan memasuki pasaran yang semakin sesak dan dibiayai dengan baik. Gergasi teknologi Microsoft, Google dan Amazon berebut-rebut dengan syarikat baru seperti OpenAI, Anthropic, Adept dan StabilityAI, yang telah bersama-sama mengumpul berbilion dolar dalam beberapa bulan kebelakangan ini.

Apabila Musk meninggalkan OpenAI pada 2018, penjelasan umum untuk perpecahan itu ialah dia mahu memberi tumpuan kepada Tesla, yang juga banyak melabur dalam AI.

“Tesla bersaing untuk beberapa orang yang sama seperti OpenAI & saya tidak bersetuju dengan beberapa perkara yang pasukan OpenAI mahu lakukan,” Musk tweet pada 2019, sambil menambah bahawa “lebih baik untuk berpisah secara baik”.

Orang yang terlibat dalam OpenAI pada masa pemergiannya mengatakan bahawa Musk bertelagah dengan ahli lembaga pengarah dan kakitangan lain, termasuk perbezaan antara “pilihan” beliau dan syarikat berkenaan keselamatan AI.

Seorang lagi yang terlibat dalam syarikat itu pada masa itu, menggambarkan mesyuarat semua kakitangan yang tegang pada 2018 untuk menjelaskan pemergian Musk. “Saat moral tertinggi [for the business at that time] adalah waktu gembira yang kami anjurkan selepas berpisah dengan Musk,” kata orang itu.

Musk dan OpenAI tidak segera menjawab permintaan untuk komen.

Laporan tambahan oleh George Hammond

sgp result tercepat

peng sydney

sidney

result hk hari ini

totobet hk