site

EU berusaha untuk mengetatkan pengawasan perdagangan dalam teknologi sensitif dengan China

Brussels mesti membangunkan “alat pertahanan baharu” untuk sektor seperti pengkomputeran kuantum dan kecerdasan buatan kerana ia mengemas kini dasar keselamatannya dalam menghadapi China yang semakin tegas, kata presiden Suruhanjaya Eropah.

Ursula von der Leyen berkata EU perlu mewujudkan garis yang jelas untuk perdagangan dalam teknologi yang sangat sensitif di mana penggunaan ketenteraan tidak boleh dikecualikan, atau di mana terdapat implikasi hak asasi manusia, kerana ia bertujuan untuk menentukan “sama ada pelaburan atau eksport adalah demi kepentingan keselamatan kita sendiri. ”.

Suruhanjaya itu sebagai contoh mengkaji penciptaan mekanisme untuk meneliti pelaburan luar negara oleh syarikat EU dalam sebilangan kecil teknologi sensitif yang boleh meningkatkan keupayaan ketenteraan saingan, tambahnya.

Ucapan presiden suruhanjaya itu dibuat ketika AS meningkatkan tekanan ke atas sekutunya supaya lebih rapat dengan Washington dan mengeraskan pendekatan mereka ke China apabila ketegangan meningkat berhubung sokongan Taiwan dan Beijing terhadap perang Rusia menentang Ukraine.

Von der Leyen, yang mengadakan perbincangan di Washington DC dengan presiden AS Joe Biden bulan ini, memberi amaran tentang “pengerasan yang disengajakan” terhadap pendirian strategik China, sambil menambah bahawa Beijing menjadi “lebih menindas di dalam negeri dan lebih tegas di luar negara”.

EU perlu memastikan bahawa modal, kepakaran dan pengetahuan syarikatnya tidak digunakan untuk meningkatkan keupayaan ketenteraan dan perisikan “saingan sistemik” blok itu — di mana China adalah salah satunya.

Dia menambah: “Dasar Eropah China yang kukuh bergantung pada penyelarasan yang kukuh antara negara anggota dan institusi EU dan kesediaan untuk mengelakkan taktik perpecahan dan penaklukan yang kita tahu mungkin kita hadapi.”

Von der Leyen bercakap menjelang lawatan yang dirancang ke Beijing minggu depan bersama presiden Perancis Emmanuel Macron. Dia telah cuba mengemudi garis di China yang berbeza daripada AS, menekankan matlamatnya bukan untuk “memisahkan” ekonomi Eropah dari China tetapi sebaliknya satu proses “menyah risiko”.

Presiden suruhanjaya itu berkata dia mahu meninggalkan ruang untuk membincangkan “perkongsian yang lebih bercita-cita tinggi” dan menjadikan persaingan lebih adil dan lebih berdisiplin. “Kami tidak mahu memutuskan hubungan ekonomi, kemasyarakatan, politik dan saintifik,” katanya.

Tetapi ucapannya di Pusat Dasar Eropah dan Institut Mercator untuk Kajian China mewakili apa yang disifatkannya sebagai “penilaian yang bijaksana” terhadap hubungan dan niat strategik China. Presiden China Xi Jinping, katanya, “pada asasnya mahu China menjadi negara paling berkuasa di dunia”.

“EU perlu menentukan hubungan masa depannya dengan China dan negara lain dalam bidang teknologi tinggi yang sensitif seperti mikroelektronik, pengkomputeran kuantum, robotik, AI, bioteknologi dan lain-lain,” katanya.

“Jika tujuan dwi-guna tidak boleh dikecualikan atau hak asasi manusia mungkin terlibat, perlu ada garis yang jelas sama ada pelaburan atau eksport adalah demi kepentingan keselamatan kita sendiri.”

Belanda baru-baru ini berkata ia akan menyekat eksport alat pembuatan cip silikon tercanggih ke China selepas tekanan daripada AS.

Idea awal akan dibentangkan sebagai sebahagian daripada strategi keselamatan ekonomi baharu tahun ini, katanya.

Presiden suruhanjaya itu juga menyeru perpaduan EU berhubung penggunaan instrumen perdagangan sedia ada yang “lebih berani dan pantas” dalam bidang seperti pelaburan langsung asing, subsidi asing dan apa yang dipanggil paksaan ekonomi.

Von der Leyen berkata EU perlu “menilai semula” Perjanjian Komprehensif mengenai Pelaburan dengan China, perjanjian perdagangan yang tidak disahkan dan telah terhenti sejak 2021. “Kita perlu menyedari bahawa dunia dan China telah berubah dalam tempoh tiga tahun lepas , dan kami perlu menilai semula CAI berdasarkan strategi China kami yang lebih luas.

“Terdapat beberapa kawasan di mana perdagangan dan pelaburan menimbulkan risiko kepada keselamatan ekonomi atau negara kita, terutamanya dalam konteks gabungan eksplisit China dalam sektor ketenteraan dan komersialnya,” katanya memberi amaran.

Ini terutamanya untuk teknologi sensitif, barangan dwiguna dan pelaburan yang memerlukan pemindahan teknologi paksa. EU, tambahnya, akan “menguji tekanan hubungan kita untuk melihat di mana ancaman terbesar kepada daya tahan kita, kemakmuran jangka panjang dan keselamatan kita”.

EU juga perlu menjadikan ekonominya sendiri lebih berdaya saing dan berdaya tahan, termasuk dengan mengukuhkan dan mempelbagaikan bekalan bahan mentah.

Merujuk kepada lawatan Xi ke presiden Rusia Vladimir Putin di Moscow minggu lalu, von der Leyen berkata adalah jelas bahawa China melihat kelemahan Putin sebagai satu cara untuk meningkatkan pengaruhnya ke atas Rusia.

“Jauh daripada ditangguhkan oleh pencerobohan kejam dan haram ke atas Ukraine, Presiden Xi mengekalkan ‘persahabatan tanpa hadnya’ dengan Rusia Putin,” katanya. “Adalah jelas bahawa keseimbangan kuasa dalam hubungan itu – yang pada kebanyakan abad yang lalu memihak kepada Rusia – kini telah berubah.

“Sebarang rancangan damai yang akan berkuat kuasa menyatukan pengilhakan Rusia bukanlah satu rancangan yang berdaya maju. Kami perlu berterus terang mengenai perkara ini.”

Dia memberi amaran: “Bagaimana China terus berinteraksi dengan perang Putin akan menjadi faktor penentu bagi hubungan EU-China ke hadapan.” Begitu juga, pematuhan China terhadap kewajipan hak asasi manusia antarabangsa juga akan menjadi “ujian” untuk sejauh mana EU boleh bekerjasama dengan China.

Pelaporan tambahan oleh Andy Bounds di Brussels

result shp

pengeluar sdy

togel sidney.

result pengeluaran hk

totobet sgp