site

FirstFT: Pendengaran AS yang tegang untuk ketua TikTok

Selamat Pagi. Artikel ini ialah versi di tapak surat berita FirstFT kami. Daftar ke edisi Asia, Eropah/Afrika atau Amerika kami untuk menghantarnya terus ke peti masuk anda setiap pagi hari minggu

Selamat Pagi. Ketua eksekutif TikTok hari ini dipanggang oleh penggubal undang-undang AS, yang menggelar aplikasi milik China itu sebagai “kanser” dan alat pengawasan.

Dalam perbicaraan yang tegang, Shou Zi Chew memberitahu penggubal undang-undang bahawa aplikasi video tular itu akan “bebas daripada sebarang manipulasi oleh mana-mana kerajaan”, tetapi dia bergelut untuk mengelak kemungkinan larangan AS.

TikTok telah menjadi titik permulaan dalam ketegangan yang meningkat antara AS dan China, dengan Washington bimbang ia boleh digunakan untuk mencuri data AS yang sensitif.

Washington telah menuntut cabang TikTok AS harus dipisahkan daripada pemilik Chinanya, tetapi China tidak mungkin akan bekerjasama.

“Memaksa penjualan TikTok akan merosakkan keyakinan pelabur dari seluruh dunia, termasuk dari China, terhadap pelaburan di Amerika Syarikat,” kata kementerian perdagangan sebelum perbicaraan, sambil menambah bahawa ia akan “tegas” menentang langkah sedemikian. .

Acara lain yang saya akan tonton hari ini termasuk:

  • Inflasi Jepun: Data kadar inflasi indeks harga pengguna Februari akan dikeluarkan pagi ini.

  • Pertemuan UK-Israel: Perdana Menteri Rishi Sunak akan menjadi tuan rumah kepada rakan sejawatannya dari Israel Benjamin Netanyahu di London.

  • Pesta makanan dan wain Melbourne: Perayaan tahunan bermula hari ini dengan acara di Melbourne dan di seluruh Victoria.

Apakah pendapat anda tentang FirstFT hari ini? Beritahu kami di firstft@ft.com. Terima kasih untuk membaca.

Lima lagi cerita teratas

1. Lembaga Toshiba telah meluluskan cadangan pembelian $15bn diketuai oleh Japan Industrial Partners. Perjanjian itu, di mana konglomerat berusia 147 tahun itu akan diambil alih oleh konsortium yang disokong oleh 17 syarikat domestik dan enam institusi kewangan, membuka jalan kepada perjanjian persendirian terbesar di negara itu.

2. Pengawal selia kewangan Switzerland, Finma telah mempertahankan keputusannya untuk menghapuskan sebahagian besar bon subordinat berisiko sebagai sebahagian daripada perjanjian penyelamat Credit Suisse. Langkah itu, yang menjadikan SFr16bn ($17bn) pelaburan tidak bernilai, telah menjadi salah satu elemen paling kontroversi dalam perkahwinan senapang patah antara Credit Suisse dan UBS.

3. Pelarian crypto Do Kwon telah ditangkap di Montenegro, menurut menteri dalam negeri Filip Adzic. Dalam satu kenyataan di Twitter, Adzic berkata usahawan crypto di sebalik letupan $40bn token digital terraUSD dan luna telah ditahan oleh polis di Lapangan Terbang Podgorica dengan dokumen yang dipalsukan.

4. Tokoh pembangkang India Rahul Gandhi telah dijatuhkan hukuman hingga dua tahun penjara kerana kenyataan yang dibuatnya mengenai Narendra Modi oleh mahkamah di negeri asal perdana menteri Gujarat, meningkatkan suhu politik India setahun menjelang pilihan raya kebangsaan. Berikut ialah perkara lain yang kita tahu tentang hukuman terhadap tokoh paling terkenal dalam parti Kongres.

5. Penduduk China yang kaya raya merosot lebih daripada 14 peratus tahun lepas sebagai dasar sifar-Covid Presiden Xi Jinping, tindakan keras kawal selia dan keruntuhan hartanah telah menjejaskan kekayaan terbesar negara. Bilangan bilionair di China jatuh sebanyak 164 kepada 969 berbanding dengan penurunan 25 kepada 691 di AS, menurut Senarai Kaya Global M3M Hurun 2023.

Sejauh manakah anda mengikuti berita minggu ini? Ambil kuiz kami.

Bacaan Besar

© FT montaj/AFP/Getty Images

EU mahu menjadikan tenaga suria sebagai sumber tenaga terbesar tunggal menjelang 2030. Ini bermakna hampir tiga kali ganda kapasiti penjanaan tenaga surianya dalam tempoh tujuh tahun akan datang. Masalahnya ialah lebih daripada tiga perempat daripada import panel solar EU pada 2021 datang dari satu negara: China.

Kami juga sedang membaca. . .

Carta hari ini

Hampir tidak ada masa yang kurang baik untuk perniagaan AS menghadiri persidangan pelaburan utama Beijing. Tetapi hujung minggu ini rakyat Amerika termasuk bekas setiausaha negara Henry Kissinger dan pelabur Ray Dalio akan menuju ke Beijing. Panggilan pendapatan baru-baru ini dari AS menunjukkan bahawa kesedaran tentang landskap geopolitik dipengaruhi oleh keyakinan terhadap pasaran China.

Berehat dari berita

Apabila saham Credit Suisse berlegar di bawah $1, harga memorabilianya semakin meningkat. Apabila bank Swiss yang bertingkat itu tidak lagi wujud hampir semalaman topi besbol, topi ski dan barangan lain yang mempunyai logonya telah disiarkan di tapak lelongan dan menaikkan tawaran, ketika pengumpul cuba merebut cebisan fesyen, dan sejarah kewangan.

Sumbangan tambahan oleh Tee Zhuo dan Emily Goldberg

Pengurusan aset — Ketahui kisah dalaman penggerak dan penggoncang di sebalik industri berbilion dolar. Daftar di sini

Minggu Hadapan — Mulakan setiap minggu dengan pratonton perkara dalam agenda. Daftar di sini

Terima kasih kerana membaca dan ingat anda boleh menambah FirstFT pada myFT. Anda juga boleh memilih untuk menerima pemberitahuan tolak FirstFT setiap pagi pada apl. Hantar cadangan dan maklum balas anda kepada firstft@ft.com

data singa php

angka keluar sdy

togel hari ini sidney

tgl hkg klr hari ini

totobet net sgp