site

Gaji bos Alphabet Sundar Pichai meningkat kepada $226juta tahun lepas

Ketua Pegawai Eksekutif Alphabet Sundar Pichai menyaksikan jumlah gajinya tahun lepas meningkat kepada $226juta, terima kasih kepada anugerah saham gergasi yang berkemungkinan menjadikan beliau salah seorang pemimpin perniagaan dengan bayaran terbaik Amerika untuk tahun itu.

Berita mengenai anugerah saham, yang dibuat oleh syarikat induk Google kepada Ketua Pegawai Eksekutifnya setiap tiga tahun sekali dan bernilai $218 juta, mengikuti langkah syarikat pada awal tahun ini untuk mengurangkan pekerjaan secara menyeluruh dalam menghadapi kelembapan pengiklanan yang mendadak. Pichai dilaporkan pada masa itu memberitahu pekerja bahawa eksekutif kanan akan menerima bonus yang lebih rendah sebagai sebahagian daripada pemotongan kos.

Pengaturan gaji eksekutif terkini Alphabet, yang telah dimuktamadkan pada bulan Disember, sebelum pemberhentian kerja, menunjukkan sedikit kesan daripada kemelesetan. Dalam satu-satunya kesan langsung ke atas gaji, Alphabet berkata ia telah mengurangkan separuh nilai kelas khas bonus eksekutif yang dikaitkan dengan sasaran ESG (persekitaran, sosial dan tadbir urus) disebabkan oleh “keadaan makroekonomi”. Pemotongan itu menyebabkan eksekutif paling kanan syarikat dengan gaji kurang $775,000 untuk 2022.

Banyak syarikat AS masih belum mendedahkan jumlah gaji pemimpin mereka tahun lalu, tetapi pada 2021 hanya lapan CEO syarikat awam menerima pakej bernilai lebih daripada $226 juta, menurut analisis oleh AFL-CIO, sebuah persekutuan kesatuan buruh AS.

Anugerah saham Pichai sebelum ini, dibuat pada 2019, dinilai pada masa ia diberikan pada $277 juta. Bagaimanapun, syarikat itu berkata bahawa nilai sasaran yang telah ditetapkan untuk pampasan saham terkini CEOnya adalah sama dengan anugerah 2019 beliau. Penilaian yang dilaporkan dalam pemfailan rasminya bergantung pada julat faktor yang direka untuk menganggarkan nilai muktamad, seperti turun naik dalam harga sahamnya.

Pakej gaji bos Alphabet 2022 akhirnya boleh bernilai jauh lebih tinggi daripada angka yang disebut dalam pemfailan terkini. Bilangan saham yang akan diletak hak dalam tempoh tiga tahun pemberian saham akan bergantung sebahagiannya pada prestasi Alphabet, yang menurut syarikat itu kini memainkan faktor yang lebih besar dalam gaji CEOnya.

Nilai juga akan sangat bergantung pada perubahan dalam harga saham Alphabet. Di bawah peraturan baharu yang diterima pakai oleh Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa tahun lepas, syarikat Amerika dikehendaki buat kali pertama untuk mendedahkan berapa banyak anugerah saham awal sebenarnya bernilai sebaik sahaja mereka meletakkan hak dan eksekutif menerima faedah.

Pendedahan baharu itu menunjukkan pakej saham Pichai 2019 menjaringkannya $504juta dalam tiga tahun berikutnya, lebih banyak daripada nilai yang diletakkan syarikat padanya ketika ia pertama kali dianugerahkan.

Selain daripada anugerah saham tiga tahun sekali, Ketua Pegawai Eksekutif Google menerima gaji tahunan $2juta dan bayaran untuk melindungi keselamatan peribadinya, yang pada 2022 berjumlah $5juta. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, apabila dia tidak menerima anugerah saham, kos keselamatan Pichai telah berjumlah lebih daripada dua pertiga daripada pampasan tahunannya.

resul sgp

pengeluaran sydney sekarang

toto bet sdy

pembukaan hongkong

pengeluaran togel sgp