site

Google melancarkan Bard chatbot untuk menyaingi OpenAI’s ChatGPT

Google telah melancarkan bot sembang Bardnya dalam usaha untuk menyaingi ChatGPT popular OpenAI, kerana ia berusaha untuk menggantikan tempat yang hilang dalam perlumbaan untuk mengkomersialkan teknologi kecerdasan buatan generatif.

Gergasi teknologi itu mula melancarkan chatbot, produk AI pengguna mandiri pertamanya, pada hari Selasa. Google berkata bahawa Bard, yang menyediakan jawapan kepada soalan berasaskan teks, akan dijalankan secara berasingan daripada enjin Carian Googlenya.

Pelancarannya hampir empat bulan selepas saingan yang disokong Microsoft OpenAI menarik perhatian seluruh dunia dengan keluaran awam chatbotnya, ChatGPT, mencetuskan tergesa-gesa oleh gergasi teknologi untuk membawa kecerdasan buatan berasaskan bahasa baharu yang berkuasa kepada perniagaan carian internet.

Minggu lepas, OpenAI mendedahkan model bahasa baharunya, GPT-4, yang boleh diakses oleh pengguna melalui versi premium ChatGPT dan melalui enjin carian Microsoft Bing. Gergasi carian China Baidu juga mengeluarkan chatbotnya sendiri, Ernie, yang diletakkan sebagai alternatif bahasa Cina kepada ChatGPT.

Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, AI generatif juga telah disepadukan ke dalam aplikasi produktiviti yang digunakan secara meluas, seperti Ruang Kerja Google termasuk Google Docs dan Gmail, dan perisian Microsoft Office 365, serta ke dalam aplikasi popular seperti Duolingo, yang membolehkan berjuta-juta orang mula berinteraksi dengan teknologi.

Google berkata Bard akan menjana jawapan hanya dalam bahasa Inggeris — bukannya kod komputer atau bahasa lain — dan akan menyediakan akses atas dasar siapa cepat dia dapat kepada pengguna yang mendaftar ke senarai tunggunya di AS dan UK.

“Kami mahu mendapatkan maklum balas dan secara beransur-ansur meningkatkan bilangan orang yang mempunyai akses kepada Bard,” kata Zoubin Ghahramani, naib presiden Penyelidikan Google. “Dan sebabnya ialah kami benar-benar mahu dapat menguji dan belajar daripada itu sebelum kami melancarkannya secara meluas.”

Bard dibina di atas teknologi AI Google yang dikenali sebagai LaMDA, atau Model Bahasa untuk Aplikasi Dialog dan telah dilatih mengenai data teks yang diambil dari seluruh web terbuka. Ia juga berasaskan hasil Carian Google, lapisan latihan tambahan yang bermakna ia kurang berkemungkinan bercanggah dengan maklumat yang salah.

Chatbots jawapan adalah antara gelombang pertama produk pengguna yang dibina di atas apa yang dipanggil AI generatif — teknologi yang menggunakan sejumlah besar teks yang dijana manusia untuk menghasilkan respons yang munasabah kepada pertanyaan.

Tetapi Google lambat mengeluarkan AI perbualan berbanding Microsoft pesaingnya, yang pada bulan Januari mengumumkan pelaburan “berjuta-juta dolar” dalam OpenAI. Pengkritik berkata Google dikepung oleh perniagaan cariannya yang sangat menguntungkan, yang tidak menggalakkannya daripada memperkenalkan AI generatif kerana keupayaannya untuk meringkaskan hasil carian menjadi satu jawapan.

Jack Krawczyk, salah seorang peneraju di Bard, berkata syarikat itu mahu orang ramai menganggap chatbot sebagai “percubaan” untuk menjana idea dan strategi, bukannya sebagai pengganti carian.

Beliau berkata ini kerana ia memaparkan batasan yang sama seperti model seperti GPT-4 yang diketahui ada, termasuk halusinasi atau maklumat rekaan dan berat sebelah yang diperoleh daripada data yang mereka latih.

Model-model ini juga tidak dikemas kini sepenuhnya dengan maklumat masa nyata daripada web jadi cenderung untuk ketinggalan daripada masa kini, yang membawa kepada beberapa ketidaktepatan.

Krawczyk berkata jawapan yang dihasilkan oleh Bard tidak akan memberikan petikan kepada bahan sumber, melainkan mereka memetik secara langsung daripada laman web tertentu. Walau bagaimanapun, Bard membenarkan pengguna menggoogle sebarang fakta yang mereka ingin jelaskan secara terus melalui antara muka chatbot, menggunakan butang “Google it”.

Dalam demo langsung, chatbot dapat mencadangkan cara yang berbeza untuk menulis cerita untuk Financial Times mengenai topik tertentu, serta memberikan idea untuk parti hari jadi kanak-kanak.

Keselamatan model telah diuji secara dalaman oleh Google sendiri, dan telah diuji dengan set luaran yang dipanggil Penguji Dipercayai — pengguna yang mendaftar untuk menguji produk dan perkhidmatan Google baharu.

Minggu lepas, Google mengumumkan peningkatan AI pada Google Workspace — yang merangkumi Dokumen Google, Gmail dan Helaian saingan Excel — menunjukkan cara alatannya boleh menulis e-mel berdasarkan beberapa gesaan, menggunakan nada yang berbeza.

resul sgp hari ini

keluaran sidney hari ini

togel sidney hari ini

pengeluaran hongkong

sgp138