site

Google untuk menggunakan AI generatif untuk mencipta kempen iklan yang canggih

Google merancang untuk memperkenalkan kecerdasan buatan generatif ke dalam perniagaan pengiklanannya dalam beberapa bulan akan datang, kerana kumpulan teknologi besar bergegas untuk memasukkan teknologi terobosan ke dalam produk mereka.

Menurut pembentangan dalaman kepada pengiklan yang dilihat oleh Financial Times, syarikat milik Alphabet itu berhasrat untuk mula menggunakan AI untuk mencipta iklan baru berdasarkan bahan yang dihasilkan oleh pemasar manusia.

“AI Generatif membuka kunci dunia kreativiti,” kata syarikat itu dalam pembentangan, bertajuk “Iklan dikuasakan AI 2023”.

Google sudah menggunakan AI dalam perniagaan pengiklanannya untuk membuat gesaan mudah yang menggalakkan pengguna membeli produk. Walau bagaimanapun, penyepaduan AI generatif terbaharunya — yang turut menggerakkan bot sembang Bardnya — bermakna ia akan dapat menghasilkan kempen yang jauh lebih canggih yang menyerupai kempen yang dicipta oleh agensi pemasaran.

Menurut pembentangan, pengiklan boleh membekalkan kandungan “kreatif” seperti imejan, video dan teks yang berkaitan dengan kempen tertentu. AI kemudiannya akan “mencampur semula” bahan ini untuk menjana iklan berdasarkan khalayak yang ingin dicapai, serta matlamat lain seperti sasaran jualan.

Seorang yang biasa dengan pembentangan Google berkata mereka bimbang alat itu boleh menyebarkan maklumat yang salah, kerana teks yang dihasilkan oleh chatbots AI boleh menyatakan kepalsuan dengan yakin.

“Ia dioptimumkan untuk menukar pelanggan baharu dan tidak tahu apa yang sebenarnya,” kata orang itu.

Google memberitahu FT bahawa ia merancang untuk meletakkan pagar yang kukuh untuk mengelakkan ralat sedemikian, yang dikenali sebagai “halusinasi”, apabila ia melancarkan ciri AI generatif baharunya dalam beberapa bulan akan datang.

Pergerakan iklan itu datang ketika syarikat teknologi besar berlumba-lumba untuk memanfaatkan AI generatif, yang telah menjadi terkenal dalam beberapa bulan kebelakangan ini dengan mencipta bahan yang sangat canggih seperti teks dan imej sebagai tindak balas kepada input manusia.

Bulan lepas Google melancarkan Bard dalam usaha untuk mengambil OpenAI’s ChatGPT yang disokong Microsoft, yang boleh menulis jawapan seperti manusia yang meyakinkan kepada soalan dan gesaan.

Syarikat milik Alphabet itu juga baru-baru ini telah menyepadukan AI generatif ke dalam aplikasi produktiviti yang digunakan secara meluas, seperti Ruang Kerja Google, Dokumen Google dan Gmail.

Teknologi baharu ini akan dibenamkan ke dalam Performance Max, sebuah program yang telah ditawarkan oleh Google sejak 2020 yang menggunakan algoritma untuk menentukan tempat iklannya harus disiarkan dan cara belanjawan pemasaran harus dibelanjakan, serta menghasilkan salinan iklan ringkas.

Industri pengiklanan menghadapi masalah yang ketara, kerana perniagaan berusaha untuk mengawal kos dan peningkatan sekatan terhadap penggunaan data peribadi untuk tujuan pemasaran.

Hasil pengiklanan Google merosot 4 peratus pada suku akhir tahun lalu, meninggalkan induknya, Alphabet, dengan pertumbuhan hasil keseluruhan hanya 1 peratus.

Platform media sosial terbesar, yang bergantung pada pengiklanan untuk sebahagian besar pendapatan mereka, berlumba-lumba menggunakan teknologi automasi terkini untuk menarik pelanggan.

Meta, yang memiliki Facebook dan Instagram, melancarkan tawaran serupa kepada Performance Max tahun lepas yang dipanggil Advantage+. Ia juga merancang untuk menggunakan AI generatif dalam sistem iklannya menjelang akhir tahun ini.

keluaran singapura

pengeluaran sidney siang tadi

sidney totobet hari ini

keluar angka hongkong

pengeluaran sgp