site

Gopuff bertukar menjadi saingan Uber untuk bantuan penghantaran pantas

Syarikat penghantaran pantas AS Gopuff telah beralih kepada pesaing Uber dan DoorDash untuk menghantar beberapa pesanannya, kerana ia menjadi kumpulan terbaharu yang dilanda kejatuhan dalam permintaan berikutan lonjakan yang didorong oleh penguncian sektor itu.

Gopuff yang berpangkalan di Philadelphia, yang bernilai $15 bilion pada Julai 2021, telah menggunakan kurier Uber untuk memenuhi sebahagian kecil pesanan yang dibuat pada aplikasinya sejak akhir tahun lepas, mengurangkan jurang dalam tenaga kerja pemandunya sendiri.

Sekurang-kurangnya 4 peratus daripada semua pesanan Gopuff di AS dikendalikan oleh kurier Uber, Gopuff dan Uber mengesahkan.

Jumlah itu boleh meningkat lagi, kata orang yang biasa dengan perjanjian itu, dengan syarikat sedang berbincang untuk meminta Uber menyediakan lebih banyak sokongan penghantaran, dengan menggunakan kurier Uber untuk pesanan Gopuff yang dibuat melalui aplikasi Uber Eats juga.

Langkah itu dibuat apabila pasaran runcit penghantaran cepat yang pernah berkembang pesat, yang bertujuan untuk menghantar barangan runcit dan kedai serbaneka melalui kurier dalam masa seawal 10 minit, telah mengalami tekanan apabila permintaan telah jatuh di tengah-tengah peningkatan inflasi, persaingan dan berakhirnya perintah berkurung- pengembangan yang didorong.

Selepas lebih daripada sedozen apl runcit pantas dilancarkan di AS dan Eropah menjelang pertengahan 2021, hanya segelintir peserta bebas kini kekal. Getir, syarikat pemula runcit dalam talian yang berpangkalan di Istanbul, memperoleh saingan Jermannya, Gorillas tahun lepas, manakala beberapa syarikat yang lebih kecil sama ada telah mengurangkan operasi dengan ketara atau gulung tikar sepenuhnya.

Menurut penyelidikan industri oleh YipitData, jualan Gopuff jatuh 17 peratus pada Januari 2023 berbanding tahun sebelumnya. Pada masa itu, bahagian pasaran syarikat bagi penghantaran pantas AS menyusut sebanyak 7 mata peratusan.

Walaupun permintaan kelihatan berbeza dari segi geografi, tiga pemandu Gopuff yang bercakap kepada Financial Times, serta yang lain menyiarkan di media sosial, telah mengadu tentang terlalu sedikit pesanan yang masuk yang menjadikan menunggu di sekitar kurang berbaloi jika dibandingkan dengan bekerja dengan platform penghantaran lain.

Gopuff menafikan ia mempunyai masalah dengan bekalan pemandu, mengatakan bahawa 80 peratus daripada lokasi gudangnya mempunyai senarai menunggu untuk pemandu.

Model Gopuff komited untuk membayar yuran setiap jam kepada pemandu yang dijadualkan jika komisen yang diperoleh daripada penghantaran tidak mencapai ambang minimum kira-kira $18-$22 sejam, bergantung pada pasaran.

Perkongsian berasingan telah melihat Gopuff menyenaraikan BevMo, peruncit alkohol yang diperolehnya pada tahun 2020, pada aplikasi DoorDash saingannya, dengan pesanan dipenuhi oleh pemandu DoorDash.

Sebelum ini Gopuff telah menangguhkan penyenaraian BevMo di DoorDash, yang, dengan rangkaian gudangnya sendiri yang dikenali sebagai DashMarts, adalah pesaing utama Gopuff di AS.

Ditubuhkan pada 2013, Gopuff dengan cepat menjadi salah satu peneraju dalam pasaran penghantaran barangan runcit yang pantas, serta salah satu yang paling banyak dibiayai.

Kumpulan yang berpangkalan di AS itu dinilai pada Julai 2021 pada $15 bilion selepas pusingan pembiayaan $1 bilion. Tahun lepas, ia menaikkan hutang $1.5bn, menjadikan jumlah pembiayaannya kurang sedikit daripada $5bn, menurut data dari PitchBook. Pelabur telah memasukkan D1 Capital, Guggenheim Investments, SoftBank dan ketua eksekutif Disney Bob Iger.

Gopuff telah lama menggembar-gemburkan kekuatan model perniagaannya, yang melibatkan mempunyai inventori sendiri, membina gudang kecil atau “kedai gelap” di lokasi bandar dan mengupah kurier pekerja gig untuk memenuhi pesanan dengan cepat.

Tetapi pertaruhan berani untuk mengubah tabiat membeli-belah, perjudian bahawa pengguna akan membayar premium untuk penghantaran yang sangat pantas, telah menunjukkan tanda-tanda tekanan sepanjang tahun lalu di tengah-tengah krisis kos sara hidup dan kemelesetan teknologi.

Gopuff telah menangguhkan rancangan untuk tawaran awam permulaan. Julai lalu, ia mengumumkan akan memberhentikan 10 peratus tenaga kerjanya dan menutup 76 gudangnya. Awal bulan ini, syarikat itu berkata ia akan mengurangkan 2 peratus lagi pekerjaan.

result keluaran sgp

peng sdy

keluaran sidney hari ini

pengeluaran hk kemarin

pengeluaran singapore