site

GPT-4 adalah menakjubkan kerana ia menakutkan

Penulis adalah pengasas Diayaktapak yang disokong FT tentang syarikat permulaan Eropah

Teknologi, kata mereka, adalah tentang mengubah yang ajaib menjadi duniawi. Sedekad yang lalu, pembantu digital seperti Siri, Alexa dan Cortana kelihatan seperti ciptaan yang menakjubkan. Pada masa kini, ketua eksekutif Microsoft, Satya Nadella, menolak mereka sebagai “bodoh seperti batu”. Seberapa cepat model AI generatif yang sangat digembar-gemburkan hari ini akan menjadi serupa?

Pada hari Selasa, syarikat penyelidikan OpenAI yang berpangkalan di San Francisco mengeluarkan GPT-4, model penjanaan kandungan terbaharunya, menunjukkan ciri baharu yang menarik, seperti membantu mengira pulangan cukai. Pelancaran OpenAI yang luar biasa munasabahnya — jika benar-benar cacat — ChatGPT chatbot pada bulan November menyebabkan sensasi. Tetapi dalam beberapa cara penting, GPT-4 lebih mengagumkan.

Model baharu lebih tepat dan berkuasa serta mempunyai keupayaan penaakulan yang lebih besar. ChatGPT bergelut untuk menjawab soalan: siapa nama anak perempuan ibu Laura? Tetapi, sebagai ahli falsafah Luciano Floridi ditemui semasa bereksperimenmodel GPT-4 baharu memberikan jawapan yang betul (Laura, sekiranya anda tertanya-tanya) apabila diberitahu soalan itu adalah teka-teki logik.

Selain itu, GPT-4 ialah model multimodal, menggabungkan kedua-dua teks dan imej. Pada acara pelancaran itu, Greg Brockman, pengasas bersama OpenAI, dengan pantas menukar gambar nota tulisan tangan menjadi laman web berfungsi yang mengandungi beberapa jenaka ayah yang mengerikan. “Mengapa saintis tidak mempercayai atom?” GPT-4 bertanya. “Kerana mereka membentuk segala-galanya.”

Aplikasi model AI generatif ini nampaknya tidak terhad, yang menjelaskan mengapa pelabur modal teroka mencurahkan wang ke dalam sektor ini. Model ini juga meresap ke dalam semua jenis perkhidmatan digital sedia ada. Microsoft, pelabur besar dalam OpenAI, telah membenamkan GPT-4 dalam enjin carian Bingnya. Syarikat pembayaran Stripe menggunakannya untuk membantu mengesan penipuan dalam talian. Iceland juga menggunakan GPT-4 untuk menambah baik chatbot bahasa tempatan. Itu sememangnya berbaloi untuk mengekalkan perkataan Iceland yang indah untuk komputer: komputerbermakna nabiah nombor.

Syarikat besar, seperti Microsoft dan Google, akan menjadi yang pertama untuk menggunakan sistem ini pada skala. Tetapi sesetengah syarikat baru melihat peluang dalam mempersenjatai batalion yang lebih kecil. Josh Browder, yang mengendalikan syarikat robolawyer DoNotPay, yang bertanding tiket tempat letak kereta, berkata GPT-4 akan menjadi alat baharu yang berkuasa untuk membantu pengguna menentang sistem automatik. Syarikatnya sedang berusaha untuk membenamkannya ke dalam aplikasi untuk mengeluarkan tindakan undang-undang satu klik terhadap pemanggil robot yang mengganggu. Teknologi ini juga boleh digunakan untuk mencabar bil perubatan atau membatalkan langganan. “Matlamat saya adalah untuk mengembalikan kuasa kepada rakyat,” Browder memberitahu saya.

Di samping penggunaan positif AI generatif, bagaimanapun, terdapat banyak penyalahgunaan yang kurang ketara. Manusia terdedah kepada apa yang dipanggil kesan Eliza, atau secara palsu mengaitkan pemikiran dan emosi manusia kepada sistem komputer. Ini boleh menjadi cara yang berkesan untuk memanipulasi orang, amaran Margaret Mitchell, penyelidik di syarikat Hugging Face AI.

Sistem pembelajaran mesin, yang boleh mensintesis suara dan menjana e-mel diperibadikan palsu, telah menyumbang kepada lonjakan penipuan penyamar di AS. Tahun lalu, Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan merekodkan 36,000 laporan orang yang ditipu oleh penjenayah yang berpura-pura menjadi kawan atau keluarga. Mereka juga boleh digunakan untuk menghasilkan maklumat yang salah. Ia mungkin memberitahu bahawa pengawal selia China telah mengarahkan syarikat teknologi mereka untuk tidak menawarkan perkhidmatan ChatGPT, nampaknya kerana takut kehilangan kawalan ke atas aliran maklumat.

Banyak yang masih misteri tentang model OpenAI. Syarikat menerima bahawa GPT-4 mempamerkan berat sebelah masyarakat dan mengkhayalkan fakta. Tetapi syarikat itu berkata ia menghabiskan enam bulan menguji tekanan GPT-4 untuk keselamatan dan telah memperkenalkan pagar melalui proses yang dikenali sebagai pembelajaran tetulang daripada maklum balas manusia. “Ia tidak sempurna,” kata Brockman pada pelancaran itu. “Tetapi kamu juga tidak.”

Perbalahan marah mengenai latihan model ini nampaknya tidak dapat dielakkan. Seorang penyelidik telah menguji “berat sebelah” ChatGPT secara berkala dengan mendorongnya untuk menjawab soalan berorientasikan politik. Pada mulanya, ChatGPT jatuh di kuadran kiri-libertarian tetapi sejak itu telah bergerak ke arah pusat neutral kerana model itu telah diubah suai. Tetapi, dalam catatan dalam talian, penyelidik AI David Rozado berpendapat sukar untuk menghapuskan berat sebelah masyarakat yang berleluasa dan titik buta yang ditunjukkan di internet. “Kecondongan politik dalam sistem AI terkini tidak akan hilang,” katanya menyimpulkan.

Elon Musk, pengasas OpenAI yang kemudiannya berhenti daripada syarikat itu, telah berulang kali mengkritik “terjaga AI” dan sedang meneroka sama ada untuk melancarkan model yang kurang ketat, menurut The Information. “Apa yang kita perlukan ialah TruthGPT,” tweetnya. Perbalahan berat sebelah sebegini hanyalah gambaran awal pergaduhan yang lebih besar akan datang.

togel result sgp

pengeluaran sidney siang tadi

toto sdy

hasil togeĺ hongkong

singapura totobet net