site

Graphcore berkata £900 juta superkomputer UK harus menggunakan cipnya

Graphcore, salah satu syarikat permulaan teknologi yang paling berharga di UK, menuntut bahagian “bermakna” daripada projek superkomputer baharu kerajaan bernilai £900 juta menggunakan cipnya, kerana ia bertempur dengan pesaing AS seperti Nvidia.

Ketua eksekutif Nigel Toon memberitahu Financial Times bahawa Graphcore sedang menulis surat kepada menteri UK berhubung isu itu, berkata perjanjian adalah penting pada masa pelabur Silicon Valleynya mendesak syarikat yang berpangkalan di Bristol itu untuk mempertimbangkan perpindahan ke Amerika dan mengambil kesempatan daripada AS yang murah hati subsidi semikonduktor.

Komen beliau datang selepas pengumuman canselor UK Jeremy Hunt dalam belanjawan Mac tentang pelaburan £900 juta untuk membina superkomputer “exascale” yang akan menjadi “beberapa kali lebih berkuasa” daripada apa yang kini tersedia di UK. Mesin ini bertujuan untuk memudahkan penyelidikan mengenai perubahan iklim, penemuan dadah dan AI.

Toon berkata bahawa kegagalan untuk memasukkan cip kecerdasan buatan yang direka oleh Graphcore – yang dihujahkannya adalah “satu-satunya syarikat di Eropah yang mempunyai teknologi dan keupayaan ini” – berisiko “menuju ke arah dunia penjajahan teknologi” oleh syarikat AS seperti Nvidia. Beliau menambah ini boleh menyebabkan UK “kehilangan sebahagian daripada kedaulatan teknologi kami”.

Dalam surat yang dilihat oleh FT dan dihantar kepada Hunt, perdana menteri Rishi Sunak dan menteri sains Michelle Donelan, Toon menulis: “Terlalu kerap kita melihat inovasi buatan British memimpin dunia, hanya untuk ditepis atau dibeli oleh saingan luar negara.”

Dia menambah: “Kami bimbang bahawa melainkan sebahagian besar daripada belanjawan diperuntukkan secara jelas untuk pembekal yang berpangkalan di UK, komitmen pembiayaan ini akan segera digunakan oleh gergasi digital seperti pembuat cip yang berpangkalan di AS Nvidia.”

Toon meminta kerajaan untuk menempah “peratusan besar” daripada bajet untuk “syarikat teknologi UK tempatan”, yang juga boleh termasuk Arm, pereka cip yang berpangkalan di Cambridge yang dimiliki oleh SoftBank Jepun. Bagaimanapun, beliau mengakui bahawa terdapat sedikit, jika ada, pembekal cip AI Britain selain Graphcore yang akan mendapat manfaat.

Toon menegaskan bahawa Graphcore “tidak meminta edaran . . . Kami meminta penglibatan komersial”. Syarikat itu telah menawarkan untuk menempah projek exascale UK sehingga 3,000 pemprosesnya yang “dipasang dan sedia untuk digunakan” di pusat data di South Wales.

Cip IPU Graphcore direka khusus untuk aplikasi AI dan telah digunakan oleh pelanggan dan penyelidik dalam sektor kewangan, pembuatan, farmaseutikal dan automotif, serta Makmal Nasional Barat Laut Pasifik kerajaan AS.

Dalam pengumpulan dana terbaharunya pada Disember 2020, Graphcore mengumpul $222 juta pada penilaian $2.5 bilion, menjadikannya salah satu syarikat teknologi swasta paling berharga di UK. Kumpulan itu melaporkan pendapatan tahunan sebanyak $5juta dan kerugian sebelum cukai sebanyak $184.5juta pada tahun hingga 2021, dalam pemfailan terbarunya kepada pendaftaran Rumah Syarikat UK.

Graphcore telah menerima tamparan pada tahun 2020 apabila Microsoft, pelabur awal, memutuskan untuk tidak terus menggunakan IPU Graphcore dalam platform pengkomputeran awan Azurenya. Microsoft bergantung pada cip GPU Nvidia untuk sumber superkomputer yang dibina sebagai sebahagian daripada perjanjiannya dengan pembangun ChatGPT OpenAI.

Graphcore dan syarikat pemula semikonduktor AI lain seperti Cerebras dan Mythic telah bergelut untuk mengurangkan momentum Nvidia, yang mempunyai permodalan pasaran $676bn — lebih lima kali lebih besar daripada Intel, yang diambil alih sebagai pembuat cip AS paling berharga pada 2020 .

Ketika pentadbiran Biden mula menerima permohonan untuk bahagian pembiayaan persekutuan $39bn untuk pembuat semikonduktor di bawah Akta Cip negara, Toon berkata bahawa topik berpindah ke AS “kerap timbul” pada mesyuarat lembaga pengarah Graphcore.

Beliau berkata adalah “sangat jelas” bahawa terdapat “sejumlah besar wang yang tersedia” untuk syarikat teknologi mendalam yang berpindah ke sana. Tetapi Toon menambah bahawa Graphcore “agak menetap” di UK.

“Kami mempunyai kumpulan bakat yang kuat,” kata Toon, sambil menambah: “Kami sangat menyukai bir hangat.”

tgl sgp

pengeluaran sidney sidney

keluaran sydney

result hk

data pengeluaran sgp