site

‘Impak yang memusnahkan’: Kejatuhan SVB menyebabkan syarikat baharu mengalami lubang pembiayaan

Pada akhir 2020, naib presiden Silicon Valley Bank Armando Argueta menawarkan kata-kata berhati-hati kepada mana-mana pengasas permulaan mempertimbangkan pinjaman daripada pemberi pinjaman yang kurang mapan.

“Ramai pemain datang dan pergi dalam pasaran hutang teroka, jadi pastikan sesiapa yang anda bercakap adalah pemain jangka panjang. Apabila bank memutuskan suatu hari nanti bahawa ia tidak lagi berminat untuk meminjamkan hutang usaha niaga, ia boleh mendatangkan malapetaka kepada perniagaan anda,” tulisnya dalam catatan di laman web SVB.

Sejak kejatuhan SVB awal bulan ini, pengasas sedang mempelajari dengan susah payah betapa benarnya perkataan tersebut. Bank itu adalah perintis dan peneraju pasaran hutang teroka yang memberikan sumber pembiayaan alternatif kepada syarikat pemula, tanpa perlu mengorbankan kepentingan ekuiti atau menelan penilaian yang jauh lebih rendah.

Di seluruh AS, SVB bertanggungjawab untuk kira-kira satu persepuluh daripada semua hutang usaha niaga yang dikeluarkan pada tahun setakat ini. Tetapi di kawasan asalnya di California, bank itu berada di belakang lebih 60 peratus daripada semua tawaran tahun ini, menurut data dari Preqin.

Pengasas dan pelabur bimbang bahawa kejatuhan bank kegemaran sektor teknologi itu akan menjejaskan penilaian yang lebih rendah dan mempercepatkan kejatuhan syarikat di tengah-tengah persekitaran pendanaan yang sukar, menurut lebih daripada sedozen yang ditemu bual oleh Financial Times.

Keruntuhan SVB “akan memberi kesan buruk kepada ekosistem,” kata Alessandro Chesser, ketua eksekutif Dynasty permulaan, yang mewujudkan kepercayaan.

“Syarikat-syarikat yang lebih besar bergantung pada hutang usaha niaga menghadapi banyak masalah sekarang. Melainkan keadaan berubah dengan cepat, kita akan melihat banyak syarikat baru yang bernilai tinggi akan gulung tikar” tambah Chesser.

Hutang usaha niaga biasanya dikeluarkan kepada syarikat yang telah meningkatkan ekuiti dalam sekurang-kurangnya dua atau tiga pusingan, dengan sokongan awal pemodal teroka memberikan keyakinan kepada pemberi pinjaman.

Syarikat teknologi swasta telah bergantung pada hutang dalam jumlah yang lebih besar daripada sebelumnya, kerana kadar faedah yang meningkat mengurangkan jumlah pembiayaan ekuiti yang tersedia untuk permulaan.

Laporan yang diterbitkan minggu ini oleh GP Bullhound, firma pelaburan dan penasihat teknologi, mendapati bahawa pengeluaran hutang kepada syarikat teknologi Eropah meningkat dua kali ganda kepada €30.5 bilion tahun lepas berbanding 2021.

Hutang adalah sekitar 30 peratus daripada semua modal teroka yang diperoleh dalam teknologi Eropah pada 2022, menurut angka dari Dealroom, berbanding sekitar 16 peratus dalam enam tahun sebelumnya. Syarikat Cleantech dan fintech adalah antara peminjam terbesar.

Olya Klueppel, ketua kredit di GP Bullhound, berkata peningkatan itu mencerminkan penarikan balik pelabur ekuiti daripada syarikat teknologi serta akuisisi yang ingin mengambil kesempatan daripada kejatuhan penilaian. “Syarat telah berubah dengan ketara memihak kepada pemberi pinjaman,” katanya.

Di AS, pasaran hutang teroka menyediakan talian hayat tahun lepas apabila kumpulan modal teroka yang ada mengecil. Jumlah pengeluaran hutang ialah $32bn, sejajar dengan 2021, walaupun modal teroka jatuh mendadak daripada $345bn pada 2021 kepada $238bn, menurut data dari PitchBook.

Akses kepada hutang teroka juga telah menjadi cara untuk pemula seperti Allie Egan untuk membeli sedikit masa tambahan atau meletakkan wang tunai di bank untuk hari hujan.

“Kami mengambil garis hutang usaha sebagai pilihan tambahan dan kami mahu mengekalkannya kerana nama permainan ini adalah ketidakpastian sekarang. Lebih banyak anda boleh melindungi, lebih baik,” kata Egan, pengasas syarikat kesihatan digital Veracity Selfcare.

Dengan SVB di tangan kerajaan dan sedang dilelong oleh pengawal selia, pengasas bimbang bahawa akses kepada hutang akan kering dan pinjaman sedia ada mungkin mengalami tekanan.

“Pastinya tidak akan ada tahap hutang usaha sama yang tersedia — anda boleh pergi ke [neobank] Mercury dan lain-lain, tetapi syaratnya lebih teruk dan adakah itu lebih selamat?” kata Egan. “Ia menyedihkan – persekitaran akan berubah secara drastik, ia akan menjadikannya lebih sukar untuk berinovasi.”

SVB mendapat sokongan daripada syarikat pemula kerana hubungan rapatnya dengan penyokong modal teroka mereka dan dengan menjadi “sangat kompetitif” pada harga, kata Klueppel dari GP Bullhound.

“Cabutan besar juga untuk banyak syarikat teknologi yang pergi ke SVB adalah kerana mereka menawarkan kemudahan seperti bank di mana mereka boleh menarik wang dalam tempoh yang sangat lama,” tambahnya.

Kini terdapat ketidakpastian bagi syarikat pemula yang mengatur kemudahan tersebut dengan SVB tetapi tidak pernah menggunakan kemudahan tersebut.

“Kami mempunyai pertanyaan daripada syarikat yang memikirkan apa yang akan berlaku dalam beberapa bulan akan datang, sama ada kemudahan tersebut masih tersedia dan jika mungkin untuk membiayai semula kemudahan tersebut,” kata Klueppel. “Lembaga sedang mencari pilihan untuk mempelbagaikan.”

Kebimbangan tersebut wujud di UK, di mana SVB UK telah dijual kepada HSBC, dan di AS, di mana proses penjualan sedang berjalan.

Bagi SVB, yang meminjamkan syarikat permulaan dan penyokong modal teroka mereka, memberi pinjaman kepada pengasas pada kadar yang agak rendah adalah perniagaan yang berdaya maju — apatah lagi kerana ia sering memberi mandat kepada syarikat meletakkan deposit mereka di bank sebagai balasan.

Seorang pemodal teroka memberitahu FT bahawa dia menasihatkan syarikat portfolionya untuk memulakan hubungan perbankan mereka di lebih banyak institusi arus perdana seperti JPMorgan. Dengan cara itu, apabila mereka sampai ke peringkat di mana mereka mahukan hutang teroka, mereka boleh menggunakan janji deposit yang lebih besar untuk menukar syarat yang lebih baik dengan SVB.

Sebagai pertukaran untuk hutang yang dikeluarkan pada kadar yang lebih murah berbanding dengan rakan sebaya, SVB sering mengambil waran yang boleh ditukar kepada saham sebaik sahaja syarikat keluar, dan mendapat manfaat daripada hubungan yang lebih erat dengan pemula dan penyokong teroka mereka.

Tetapi dikurangkan daripada hubungan tersebut, adalah kurang jelas berapa nilai buku pinjaman AS $6.7bn SVB. Kebanyakan pinjaman itu adalah untuk memulakan dengan “aliran tunai sederhana atau negatif dan/atau tiada rekod operasi yang menguntungkan,” menurut laporan tahunan syarikat.

Bank itu memberi pinjaman kepada syarikat yang disokong teroka dan menjangkakan pinjaman akan dibayar balik apabila mereka memperoleh modal baru atau berjaya menyenaraikan secara terbuka. Tetapi tidak ada hasil yang dijamin dalam pasaran semasa.

Buku pinjaman itu masih belum menemui pembeli walaupun Perbadanan Insurans Deposit Persekutuan memperluaskan lelongannya dan meluaskan kumpulan peserta. Walaupun pemeroleh ditemui, beberapa pelanggan SVB di AS atau di Eropah menjangkakan perniagaan akan diteruskan seperti sebelum ini.

Tanpa bekalan hutang, syarikat akan semakin terikat kepada penyokong teroka, kata Maëlle Gavet, ketua eksekutif Techstars, salah satu pelabur terbesar dunia dalam permulaan peringkat awal.

“Anda meminta lebih banyak lagi, dan dalam pasaran yang kami alami sejak lapan bulan lalu, dengan penilaian menurun dan pemodal teroka cukup berhati-hati apabila melibatkan pelaburan mereka, VC akan mempunyai kedudukan yang lebih berkuasa, ” dia memberi amaran.

totobet data sgp

minta pengeluaran sydney hari ini

keluaran sydney hari ini

pengeluaran hk kemarin

togel singapore