site

Industri kotej penipu Cina menyasarkan TikTok

Mo Huabin meraih kemenangan apabila video syarikatnya yang mempromosikan “kopi enzim” menjadi tular di TikTok tahun lepas.

Klip itu memaparkan cawan kopi yang berputar, doktor mengangguk dan tangkapan palsu sebelum dan selepas penurunan berat badan yang luar biasa. Video Mo mendapat berjuta-juta tontonan di TikTok, membantu mencipta limpahan pesanan untuk pelan “3 rawatan” bernilai $124 yang menjanjikan pembeli minuman itu akan turun 30 hingga 60 paun.

“Kopi penurunan berat badan, kopi afrodisiak, ia sebenarnya hanya kopi biasa, tiada yang istimewa,” Mo, yang berpangkalan di Shenzhen, mengakui dalam temu bual dengan Financial Times. “Saya tidak tahu mengapa ia menjadi begitu popular.”

Penggunaan TikTok yang semakin meningkat di seluruh dunia membawa hasil kira-kira $15bn untuk syarikat induk yang berpangkalan di Beijing, ByteDance tahun lepas. Tetapi pangkalan pengguna globalnya yang melebihi 1 bilion telah menarik industri kecil penipu di negara asalnya yang telah menemui jalan untuk mendapat keuntungan daripada jangkauan global kumpulan China yang tidak pernah berlaku sebelum ini.

Mereka telah mendapat manfaat daripada pendekatan lepas tangan TikTok untuk mengawal kandungan dan suapan yang disusun mengikut algoritma apl yang membolehkan mana-mana video mendapat tarikan.

“Saya melakukan TikTok untuk merobek orang,” kata Mo dalam video Januari yang disiarkan kepada Douyin, aplikasi video pendek ByteDance untuk China, di mana dia mencatat taktik TikToknya untuk mendapat pengiktirafan di rumah. “Alat utama saya ialah e-dagang dalam video pendek dan strim langsung untuk Amerika.”

Mo memberitahu FT dia bergurau dalam video itu dan dia tidak menganggap menjual barangan yang meragukan sebagai menipu orang. Selepas FT menghantar permintaan untuk ulasan yang membenderakan akaun Douyin utama Mo, ByteDance mengalih keluarnya. Walau bagaimanapun, dua daripada akaunnya yang lain dengan pemegang yang serupa dan banyak tutorial yang sama kekal dalam talian.

Sesetengah penjual memasarkan barangan mereka kepada orang di luar China di TikTok Shop, platform beli-belah dalam apl tempat ByteDance mengurangkan jualan. Orang lain seperti Mo menggunakan TikTok untuk memasarkan dan mengarahkan pengguna ke tapak pihak ketiga untuk melengkapkan jualan, kadangkala membayar ByteDance untuk memasukkan video produk mereka ke dalam suapan pengguna sebagai iklan.

Video mempromosikan kopi enzim menggunakan imej Dr Dana Brems tanpa kebenarannya © TikTok

Tiga pekerja TikTok berkata membersihkan kandungan penipuan pada aplikasi dan memantau bilangan peniaganya yang semakin meningkat seolah-olah telah jatuh di tepi jalan di tengah-tengah desakan untuk pertumbuhan.

Di pasaran e-dagang TikTok Shop kumpulan untuk UK, FT menemui berbilang akaun yang menjual produk yang melanggar garis panduan ByteDance, termasuk teh dan kopi penurunan berat badan serta ubat preskripsi seperti Tretinoin, ubat jerawat dan Hydroquinone, rawatan pemutihan kulit.

“TikTok mengutamakan keuntungan berbanding pengawalseliaan barangan pada platformnya,” kata seorang eksekutif kanan yang mempunyai pengetahuan tentang membuat keputusan dalam e-dagang di aplikasi video itu.

TikTok berkata ia “mempunyai dasar yang ketat untuk melindungi pengguna daripada kandungan palsu, penipuan atau mengelirukan, termasuk iklan” dan mengalih keluar kandungan yang melanggar garis panduannya termasuk 25 produk yang melanggar atau tidak disokong daripada pasarannya yang dibenderakan oleh FT.

Percubaan ByteDance untuk mengawal platformnya kelihatan berbeza dengan pendekatan berat untuk menapis sebarang kandungan di Douyin yang boleh tidak menyenangkan pegawai China. Kebanyakan kumpulan yang menyasarkan pengguna TikTok menganjurkan di Douyin di mana mereka merekrut penjual baharu dan membincangkan taktik.

“Douyin komited untuk membanteras aktiviti terlarang termasuk percubaan penipuan,” kata ByteDance, sambil menambah ia telah “mengalih keluar lebih seratus video dengan kandungan yang melanggar, dan menggantung sedozen akaun, termasuk yang dibenderakan oleh FT.”

Mo berkata keupayaan untuk menjadi viral di TikTok kerana akaun baharu telah menawarkan peluang kumpulannya tidak tersedia di Instagram dan YouTube. Memahami peraturan platform adalah “agak mudah”, katanya, sambil menambah “jika akaun ditutup, kita kadangkala boleh mengaktifkannya semula atau hanya menyediakan yang baharu”.

Video kumpulannya sering memaparkan klip Dr Dana Brems, pakar penyakit kaki dan pengaruh media sosial yang berpangkalan di Los Angeles, dalam usaha untuk menambah kredibiliti kepada dakwaan bahawa kopi enzim boleh mencetuskan penurunan berat badan.

Brems memberitahu FT bahawa klip itu digunakan tanpa persetujuannya dan dia membenderakan kopi penurunan berat badan dan video peningkatan lelaki melalui fungsi pelaporan dalam apl TikTok setiap minggu, tetapi sistem biasanya mendapati video itu tidak melanggar dasar.

Pasukan pencipta TikTok akan membantu, tambahnya, tetapi ia memerlukan pertukaran e-mel yang panjang untuk mengalih keluar walaupun satu video.

“Ia seperti memukul tahi lalat. . . terdapat ratusan akaun,” katanya. “Kebanyakan orang tidak akan menyukainya tetapi jika akaun dilihat oleh cukup orang, akhirnya sesetengah orang akan membeli.”

Beberapa video penipuan ditandakan sebagai promosi, bermakna orang seperti Mo membayar TikTok untuk menolak klip ke dalam suapan pengguna. Brems telah mengambil untuk memuat naik video TikToknya sendiri yang memberi amaran kepada pengikut tentang masalah itu, tetapi FT masih mendapati ramai pengguna TikTok menyiarkan tentang pembelian kopi yang disyorkan oleh doktor.

Ketika wartawan dan doktor mula menafikan enzim kopi penurunan berat badan dalam artikel dan video tahun lepas, Mo bergerak untuk mencatatkan jualan pesat kumpulannya di Douyin.

“Kami adalah orang pertama yang menggunakan doktor, orang memanggil kami Kumpulan Doktor sekarang, ia lucu,” katanya dalam catatan Douyin Oktober, menunjukkan bagaimana pasukannya memotong bersama-sama klip video di pejabat Shenzhen mereka untuk menyiarkan di bawah pengendalian TikTok seperti @dr.kara0, dr_merlin dan doctor_mccree, antara berpuluh-puluh yang lain.

Memandangkan pengguna TikTok mula mengetahuinya, Mo berkata beliau telah mengalihkan tumpuan pasukannya kepada menjual barangan sah di pasaran e-dagang rasmi ByteDance TikTok Shop yang dibuka di AS.

“Kami melihat puncak gunung yang lebih tinggi di hadapan, peluang yang lebih besar, jadi kami bukan sahaja akan menjana wang dengan menjual barangan, kami akan bertukar menjadi sebuah syarikat dengan operasi mampan, logistik dan pasukan pengaruh,” katanya.

result sgp singapura

pengeluaran angka sdy

hasil togeĺ sdy hari ini 2023

indotogel hk

data hk hari ini