site

Isar menentang kemelesetan teknologi angkasa untuk mengumpulkan $165 juta dalam kiraan detik untuk dilancarkan

Pemula roket yang berpangkalan di Munich, Isar Aerospace telah menentang persekitaran pendanaan yang suram dalam sektor teknologi angkasa untuk mengumpul $165juta daripada pelabur baharu dan sedia ada ketika ia mempercepatkan ke arah pelancaran yang dirancang tahun ini.

Daniel Metzler, pengasas bersama dan ketua eksekutif, berkata dana itu akan membantu meningkatkan pengeluaran roket Spectrumnya dan akan mencukupi untuk membawa Isar melalui beberapa pelancaran sama ada ia berjaya atau tidak.

“Walaupun kami mengalami banyak kegagalan, kami masih tidak perlu mengumpul lebih banyak wang tunai untuk meningkatkan pengeluaran dan operasi roket semasa,” katanya kepada Financial Times. “Ini meletakkan kami dalam kedudukan yang selesa.”

Isar telah mengumpulkan $330 juta secara keseluruhan sejak penubuhannya pada 2018, tetapi telah menggunakan hanya $150 juta, kata Metzler. “Kami boleh menjadi sangat cekap modal.”

Komen Metzler datang ketika Orbit Dara Sir Richard Branson bergelut untuk mencari pelabur yang bersedia menyelamatkan syarikat roketnya.

Virgin Orbit sedang menghadapi krisis tunai, setelah menghabiskan sebahagian besar dananya semasa percubaannya untuk menjadi yang pertama melancarkan satelit dari UK Januari lalu.

Misi itu gagal dan syarikat itu awal bulan ini menggantung operasi selama seminggu sementara ia mencari pembiayaan kecemasan. Branson telah melabur sejumlah lebih daripada $1bn dalam Virgin Orbit.

Syarikat roket lain juga sedang mencari pelabur baharu. Pemilik majoriti Rocket Factory Augsburg OHB telah memberi isyarat bahawa ia sedang berusaha untuk mengurangkan 56.6 peratus pegangan sahamnya dalam syarikat pelancaran mikro itu dengan menjual “pegangan yang besar”.

Namun pelabur tahun lepas berundur daripada sektor teknologi angkasa dengan pelaburan swasta jatuh 58 peratus, menurut Space Capital.

Walau bagaimanapun, pengumpulan dana Isar boleh menandakan permulaan kembalinya selera pelabur.

Daniel Metzler, ketua eksekutif Isar Aerospace, berkata: ‘Walaupun kami mengalami banyak kegagalan, kami masih tidak perlu mengumpul lebih banyak wang untuk meningkatkan pengeluaran dan operasi roket semasa.’ © Christof Stache/AFP/Getty Images

Kumpulan itu telah memilih untuk mengikuti model integrasi menegak Elon Musk, mereka bentuk, mengeluarkan dan menguji sistem pelancaran menegaknya secara dalaman. Ia juga telah menerima pakai proses automotif dalam pembuatan, cuba mengautomasikan sepenuhnya proses pengeluaran.

Ini adalah pusingan pembiayaan keempat sejak Isar diasaskan oleh tiga pelajar lepasan ijazah dari Universiti Teknikal Munich. Metzler enggan mendedahkan penilaian yang dikaitkan dengan syarikat itu melalui pengumpulan dana terbaharu, tetapi berkata ia telah meningkat sejak pusingan terakhir pada Julai 2021. Pada masa itu anggaran meletakkan penilaian pada kira-kira $550 juta.

Kumpulan itu berada di landasan untuk menghantar roket yang mampu membawa satelit ke orbit khusus mereka pada harga kira-kira $10,000 sekilogram, kata Metzler.

Ini masih jauh lebih tinggi daripada perkhidmatan rideshare kos rendah yang ditawarkan oleh SpaceX Musk. Tetapi ketua eksekutif Isar berkata penerbangan sulung roket superjumbo Musk, Starship, bukanlah ancaman asas kepada perkhidmatan syarikatnya yang menghantar satelit ke orbit khusus dan khusus, tidak seperti perkongsian tunggangan.

“Saya pasti berfikir untuk beberapa orbit standard, mereka akan menurunkan harga,” katanya. “Tetapi sebaik sahaja anda menyimpang dari orbit yang sangat, sangat standard, ia mula tidak begitu berkesan. Hanya kos bahan api Starship adalah lebih daripada apa yang sebenarnya kami caj untuk kenderaan penuh kami.”

Agensi Angkasa Eropah menyokong kuat Isar dan syarikat baru pelancaran lain kerana ia menghadapi prospek kehilangan akses ke angkasa lepas tahun ini. Agensi itu telah menghadapi halangan bersiri pada program roket terbaharu Eropah, Vega C dan Ariane 6, dan tidak akan mempunyai keupayaan pelancaran sebaik sahaja roket Ariane 5 bersara tahun ini.

Dua pelabur baharu menyertai pemegang saham Isar sedia ada Porsche, Lombard Odier, dan lain-lain. Mereka ialah 7-Industries Holding, sebuah pejabat keluarga Jerman yang memberi tumpuan kepada syarikat perindustrian, dan Bayern Kapital, cabang usaha niaga negeri Bavaria.

resul sgp

sidney

toto sidney 2023

togel hkg 2021 hari ini keluar

keluaran sgp hari ini