site

Jack Ma kembali ke China ketika Beijing berusaha untuk meningkatkan keyakinan dalam sektor teknologi

Pengasas Alibaba Jack Ma telah kembali ke tanah besar China dalam lawatan awam yang jarang berlaku yang datang ketika Beijing cuba memulihkan keyakinan dalam kelas keusahawanan selepas tindakan keras selama bertahun-tahun terhadap sektor teknologi.

Ma pergi ke kampung halamannya di Hangzhou, di mana Alibaba mempunyai ibu pejabatnya, untuk melawat Sekolah Yungu yang dibiayai Alibaba, menurut sekolah itu, yang kebanyakannya mendidik anak-anak pekerja Alibaba.

Dalam artikel yang disiarkan pada akaun WeChatnya pada hari Isnin, sekolah itu memetik Ma bercakap tentang cabaran kecerdasan buatan terhadap pendidikan. Bekas guru bahasa Inggeris dan dermawan pendidikan itu membincangkan keperluan untuk pembaharuan pendidikan jika kanak-kanak bersaing dengan AI pada masa hadapan.

Beijing berharap publisiti mengenai lawatan jarang Ma ke tanah besar China dapat meningkatkan semula keyakinan usahawan selepas tamatnya tindakan keras pengawalseliaan dan sekatan sifar Covid.

“Untuk perniagaan, kuncinya adalah jika Ma diasingkan diri. Berada di China secara fizikal adalah satu perkara, tetapi adakah kita akan dapat mendengar daripadanya lagi, dan bolehkah dia bercakap tentang apa-apa selain pendidikan luar bandar dan pertanian?” kata Duncan Clark, pengasas perundingan BDA yang berpangkalan di Beijing dan pengarang Alibaba: Rumah Yang Dibina Jack Ma.

Penahanan pengasas China Renaissance Bao Fan dalam beberapa minggu kebelakangan ini menimbulkan kegelisahan dalam dunia perniagaan sama seperti Beijing cuba mempromosikan pelaburan di negara itu.

Billionaire Ma pernah menjadi tokoh berprofil tinggi di China, memberikan temu bual bebas kepada media dan naik ke pentas dengan berpakaian megah dan mempersembahkan muzik rock di galas syarikat.

Hanya beberapa hari sebelum tawaran awam permulaan kumpulan fintech Ant Financial bernilai $37 bilion pada November 2020, Ma memberikan ucapan di mana dia menyerang badan pemerhati kewangan dan bank China. Ucapan itu menyebabkan Presiden Xi Jinping memaksa pengabaian penyenaraian Ant dan mencetuskan tindakan keras terhadap kumpulan teknologi terbesar di negara itu.

Sejak itu, Ma telah menjauhkan diri daripada perhatian media dan semakin banyak menghabiskan masanya di luar China.

Financial Times melaporkan bahawa Ma telah menetap di Tokyo selama hampir enam bulan pada bulan November, melakukan perjalanan tetap ke AS dan Israel. Ma juga telah menghabiskan masa di Hong Kong dalam beberapa bulan kebelakangan ini, bermain golf, menurut orang yang biasa dengan aktivitinya.

Pegawai kerajaan di wilayah Zhejiang, rumah kepada Hangzhou, telah meningkatkan serangan menarik mereka dengan Alibaba, menghantar kader-kader tertinggi parti Komunis tempatan ke ibu pejabat syarikat dan menandatangani perjanjian kerjasama strategik.

Biro Teori Alibaba – yang menyediakan ucapan Ma – diberitahu tentang kemungkinan lawatan Ma ke China hanya minggu lepas, kata sumber di sana. Ma telah keberatan untuk menetapkan masa untuk pulang kerana “kepercayaan dan hubungan antara kerajaan dan usahawan memerlukan lebih banyak masa untuk membina semula”, kata seorang pegawai wilayah dari Zhejiang yang bekerja dengan Alibaba. Ma juga akan bertemu eksekutif di negara itu untuk Forum Pembangunan China, kata pegawai itu. CDF, yang berakhir pada hari Isnin, telah menarik para eksekutif dan pegawai global.

Kepulangan Ma ke tanah besar China datang kerana masa depan Ant Financial masih tidak jelas. Dia melepaskan kawalan Kumpulan Ant pada bulan Januari, dengan ketara mengurangkan pegangannya dalam syarikat itu. Perubahan dalam kawalan boleh membuka jalan untuk penyenaraian di Hong Kong atau Shanghai.

result singapor

pengeluaran sd

sidney hari ini

hongkong yang keluar malam ini

keluaran hk malam ini