site

Jerman mendorong Intel untuk membelanjakan lebih banyak untuk kilang cip €17bn

Kerajaan Jerman mendorong Intel untuk mengembangkan skala pelaburan dalam kilang cip baharu €17 bilion di negara itu, sebagai pertukaran untuk subsidi negeri yang lebih tinggi untuk projek mercu tanda itu.

Kumpulan semikonduktor AS dijangka menerima subsidi €6.8 bilion daripada Berlin untuk membina kilang mega, atau kilang pembuatannya, di bandar timur Magdeburg, pelaburan langsung asing terbesar di Jerman sejak perang dunia kedua.

Orang yang rapat dengan syarikat itu berkata Intel mahu subsidi meningkat kepada sekurang-kurangnya €10 bilion, memetik kos tenaga dan pembinaan yang lebih tinggi. Pegawai Jerman berkata mereka boleh meningkatkan sokongan kewangan, tetapi hanya dengan syarat kumpulan itu melabur lebih banyak.

“Adalah logik jika skala pelaburan ditingkatkan, maka tahap subsidi juga akan meningkat,” kata Sven Schulze, menteri ekonomi negeri timur Saxony-Anhalt, di mana Magdeburg adalah ibu kota.

“Kami memerlukan Intel untuk bertemu kami separuh jalan,” kata seorang pegawai Jerman.

Walau bagaimanapun, sebarang keperluan untuk Intel melabur lebih banyak boleh menambah tekanan kewangan ke atas syarikat pada masa kritikal. Ia baru-baru ini menunjukkan bahawa ia akan menyederhanakan perbelanjaan modal tahun ini selepas kemerosotan yang tidak dijangka dalam jualan memaksanya mengurangkan dividennya untuk menjimatkan wang tunai.

Rundingan antara Intel dan kerajaan Jerman datang pada masa pentadbiran Biden menghujani pembuat cip dengan ratusan bilion dolar dalam subsidi untuk meningkatkan pembuatan di AS. Itu telah menimbulkan tekanan kepada EU untuk memadankan usaha ini atau berisiko melihat pelaburan hanyut ke Amerika.

Pegawai Jerman berkata subsidi untuk projek Intel disediakan di bawah naungan Akta Cip Eropah, yang bertujuan untuk menggerakkan lebih daripada €43bn dalam pelaburan awam dan swasta untuk industri cip blok itu, tetapi masih dirundingkan. Pengesahan masih diperlukan dari Brussels bahawa sokongan kewangan yang ditawarkan mematuhi peraturan bantuan negara EU.

Intel pertama kali mengumumkan ia akan membina fab mega Magdeburg menggunakan teknologi pembuatan cip paling canggih pada Mac tahun lepas.

Kilang itu merupakan sebahagian daripada usaha syarikat untuk kembali ke barisan hadapan industri cip selepas ketinggalan teruk di belakang pesaing Asia seperti Taiwan Semiconductor Manufacturing Company. Ia direka bentuk untuk menjadi pusat pelan pelaburan selama sedekad yang akhirnya boleh menelan kos €80 bilion, tertakluk kepada permintaan dan ketersediaan subsidi masa depan.

Usaha itu juga penting kepada cita-cita EU untuk menggandakan bahagian pasaran semikonduktor global daripada kurang daripada 10 peratus hari ini kepada 20 peratus menjelang 2030. Ia adalah teras kepada strategi Canselor Jerman Olaf Scholz untuk mengurangkan pergantungan Jerman kepada pembekal Asia untuk cip termaju diperlukan dalam segala-galanya daripada telefon pintar kepada kenderaan elektrik.

Sejak Intel mengumumkan ia sedang membina fab mega, kos tenaga di Jerman telah melonjak, akibat daripada keputusan Rusia untuk mengurangkan eksport gas ke Eropah berikutan pencerobohannya ke atas Ukraine. Sementara itu, inflasi yang tinggi turut memberi kesan kepada kos pembinaan, mendorong Intel meminta lebih banyak subsidi.

Kerajaan Jerman berkata rundingan sedang dijalankan mengenai cara menyelesaikan perbalahan mengenai sokongan kewangan untuk kilang itu. Intel enggan mengulas.

Dalam satu kenyataan, syarikat itu berkata ia berkongsi objektif kerajaan Jerman untuk “membina[ing] rantaian bekalan yang lebih berdaya tahan di peringkat global dengan mengukuhkan keupayaan pembuatan semikonduktor Eropah”.

Intel menambah bahawa sejak mengumumkan rancangan untuk fab Magdeburg, “gangguan dalam ekonomi global telah mengakibatkan peningkatan kos, daripada bahan binaan kepada tenaga”. Syarikat itu berkata ia kekal komited terhadap projek itu dan telah menandatangani perjanjian pembelian November lalu untuk membeli tanah untuk tapak itu.

Kementerian ekonomi Jerman enggan menyatakan sama ada Berlin menuntut tahap pelaburan yang lebih tinggi, hanya berkata bahawa perbincangan sedang dijalankan di dalam kerajaan mengenai “menutup jurang kos projek yang dirancang, yang telah meningkat dengan ketara dalam beberapa bulan kebelakangan ini”.

resul singapur

minta pengeluaran sdy

toto bet sdy

angka keluar hongkong mlm ini

keluaran sgp unitogel