site

Kelembapan industri cip akan bertahan lebih lama daripada jangkaan, pengeluar memberi amaran

Syarikat semikonduktor telah memberi isyarat bahawa kelembapan paling ketara dalam industri dalam lebih sedekad adalah bertahan lebih lama daripada yang dijangkakan, kerana permintaan yang lemah untuk komponen automotif menyebabkan kejatuhan jualan komputer peribadi dan telefon pintar.

Syarikat Pembuatan Semikonduktor Taiwan, pengeluar cip terbesar di dunia, minggu ini menolak jangkaannya untuk pemulihan pasaran, memandangkan pemerhati industri itu mengunjurkan penurunan pertama dalam hasil tahunan sejak 2009.

Selepas jualan elektronik meningkat pesat di tengah-tengah kekurangan komponen yang meluas semasa kemuncak pandemik Covid-19, simpanan cip industri telah meningkat sejak musim panas lalu.

“Pelarasan inventori semikonduktor pada separuh pertama 2023 mengambil masa lebih lama daripada jangkaan kami sebelum ini,” CC Wei, ketua eksekutif TSMC, memberitahu pelabur pada panggilan pendapatan suku tahunan Khamis. “Ia mungkin berlanjutan ke suku ketiga [of] tahun ini sebelum mengimbangi semula ke tahap yang lebih sihat.”

Selepas meningkatkan hasil bersih sebanyak 43 peratus tahun lepas, TSMC kini menjangkakan jualan menurun dalam angka rendah hingga pertengahan tunggal untuk 2023.

Tinjauan suram TSMC mengikuti angka daripada Persatuan Industri Semikonduktor awal bulan ini, yang menunjukkan jualan industri global jatuh 20.7 peratus pada Februari 2023 berbanding bulan yang sama tahun lepas, penurunan bulan keenam berturut-turut.

“Kami sedang melihat . . . situasi kemelesetan biasa dalam industri semikonduktor, yang sebenarnya tidak berlaku untuk beberapa tahun yang besar, di mana bekalan hanya melebihi permintaan,” kata Peter Wennink, ketua eksekutif ASML, pembekal peralatan pembuatan cip termaju Belanda, dalam sebuah hubungi pelabur minggu ini.

Walau bagaimanapun, kali ini, apa yang Wennink gambarkan sebagai “kitaran turun semikonduktor klasik” sedang dimainkan di peringkat yang lebih besar.

“Tidak pernah ada lebih banyak industri di mana separuh masa adalah penting untuk perniagaan mereka,” kata Ben Bajarin, penganalisis di Creative Strategies, perundingan berasaskan Silicon Valley. Ini bermakna turun naik industri cip jauh lebih besar hari ini berbanding semasa kemelesetan terakhir 2008-09.

Industri PC telah terjejas terutamanya oleh kelembapan dalam perbelanjaan pengguna dan korporat, dengan penyelidik pasaran di IDC menganggarkan penurunan 29 peratus pada suku pertama tahun ini berbanding dengan 2022. “Ia adalah tahun PC paling teruk dalam rekod, ” Kata Bajarin.

Telefon pintar mengalami kemerosotan suku kelima berturut-turut, dengan penyelidik di Canalys menganggarkan penurunan 12 peratus tahun ke tahun, kerana perbelanjaan pengguna disepit oleh inflasi.

Bulan depan, Apple dijangka melaporkan penurunan 5 peratus dalam pendapatan suku tahunan, kerana permintaan iPhone yang lebih lemah ditambah pula dengan unjuran penurunan 25 peratus dalam jualan Mac, menurut jangkaan konsensus penganalisis.

Di tengah-tengah kelebihan komponen untuk elektronik peribadi, industri automotif terus mengalami kekurangan dalam beberapa bulan pertama tahun ini, menjadikannya tempat yang agak terang bagi pembuat cip. Walau bagaimanapun, walaupun pasaran itu “menunjukkan tanda-tanda melembutkan ke [the] separuh kedua 2023”, kata Wei TSMC.

Komen tersebut, di samping pemotongan harga Tesla, menghantar saham dalam Infineon dan STMicroelectronics, antara syarikat semikonduktor terbesar yang membekalkan sektor auto, turun kira-kira 5 peratus pada hari Khamis.

“Sesetengah pelabur merasakan kitaran turun ini sedang dibina di atas kitaran naik yang agak panjang,” kata Amit Harchandani, penganalisis semikonduktor di Citi. “Oleh kerana tunggakan telah meningkat dengan begitu banyak, mereka khuatir penurunan itu mungkin sama curam. Agak gementar di luar sana.”

Sesetengah syarikat cip merasakan kekuatan penuh kejatuhan itu. Apabila ia mengeluarkan angka suku tahunan terbaharunya minggu depan, Intel dijangka melaporkan penurunan hasil larasan sebanyak 39 peratus tahun ke tahun, penurunan yang lebih curam daripada yang dilaporkan selepas krisis kewangan 2008.

Walau bagaimanapun, eksekutif di TSMC dan ASML menegaskan penurunan itu akan berakhir pada tahun ini. “Semua platform [say] prestasi mereka, permintaan mereka akan meningkat pada separuh masa kedua,” kata Wei. “Kami percaya kami sedang melalui bahagian bawah kitaran perniagaan TSMC pada suku kedua.”

Satu cabaran bagi industri semikonduktor ialah ia tidak dapat meningkatkan pengeluaran cip paling canggihnya dengan cukup pantas untuk mengambil kesempatan daripada lonjakan besar dalam permintaan daripada syarikat kecerdasan buatan. Itu telah membawa kepada perlumbaan di kalangan syarikat Big Tech dan syarikat baru untuk pemproses berkuasa seperti Nvidia’s H100.

Wei berkata TSMC, pembekal kepada Nvidia, “baru-baru ini memerhatikan peningkatan dalam permintaan berkaitan AI, yang membantu pencernaan inventori yang sedang berjalan”. Dia menunjuk kepada panggilan daripada pelanggan dalam “dua hari terakhir” meminta “peningkatan besar” dalam kapasiti. “Kami masih menilai perkara itu,” katanya.

“Tiada siapa yang melihat apa yang akan datang dengan ChatGPT pada bulan November,” kata Bajarin dari Strategi Kreatif. “Anda memerlukan 18 bulan lebih awal untuk merancang permintaan itu sebaik sahaja anda melihatnya.”

Jangka panjang, Wennink dari ASML berkata beliau menjangkakan “satu lagi tahun pertumbuhan kukuh”, kerana pengeluar cip mengekalkan pelan hala tuju jangka panjang dan rancangan perbelanjaan modal mereka walaupun menghadapi cabaran jangka pendek.

“Sekarang persoalan besar ialah dengan kelajuan berapa, pada cerun manakah pemulihan ini? Nah, saya tidak tahu. Tetapi apa yang saya tahu ialah tiada siapa yang memikirkan tentang kemelesetan besar ini,” katanya. “Kami hanya berada dalam tempoh ini untuk satu atau dua suku lagi.”

Pelaporan tambahan oleh Anna Gross

result sgp malam ini

pengeluaran sidny

toto sdy

data pengeluaran hongkong malam ini

totobet singapur