site

Ketaksuban Tech terhadap pengasas-CEO masih belum berakhir

Pengasas-CEO ialah kelas tinggi dalam sektor teknologi Amerika. Mereka dipuji bukan sahaja sebagai inovator yang berbakat semula jadi, tetapi juga sebagai jenius perniagaan. Ledakan teknologi sebahagiannya dibina atas idea yang memabukkan bahawa sesetengah orang boleh melihat masa depan dan membengkokkan kita yang lain mengikut kehendak mereka.

Sekarang orang-orang itu pergi. Netflix baru sahaja membentangkan set pertama pendapatannya tanpa pengasas bersama Reed Hastings, lelaki yang menjadikan syarikat penyewaan DVD menjadi salah satu kuasa paling berkuasa dalam hiburan. Dia mengikuti Jeff Bezos, yang meletak jawatan sebagai ketua eksekutif Amazon pada 2021, tahun yang sama Jack Dorsey meletak jawatan daripada Twitter. Microsoft, Apple dan Alphabet telah dikendalikan oleh bukan pengasas selama bertahun-tahun.

Tinggal beberapa orang yang tersepit. Mark Zuckerberg masih ketua eksekutif Meta, Brian Chesky mengetuai Airbnb, Michael Dell ialah ketua eksekutif di pembuat komputer Dell Technologies dan Evan Spiegel mengendalikan syarikat media sosial Snap. Marc Benioff mungkin cuba menguruskan penggantiannya di Salesforce dengan melantik CEO bersama, tetapi mereka terus pergi, bermakna jawatannya diteruskan.

Prestasi pasaran menunjukkan pemergian pengasas-CEO tidak selalu menyebabkan keputusasaan. Namun, langkah terbaru menandakan peralihan budaya. Kebimbangan adalah apabila pengasas pergi, teknokrat akan melangkah masuk dan kreativiti membina dunia akan digantikan dengan pengurusan yang membosankan dan mematuhi peraturan. Ini mungkin sebab Elon Musk masih belum melantik CEO baharu di syarikatnya, termasuk SpaceX, Tesla dan Twitter.

Idea bahawa syarikat diuruskan dengan terbaik oleh orang yang berada di garaj atau bilik asrama tempat mereka dicipta adalah amat popular di kalangan pemodal teroka Silicon Valley. Ben Horowitz, pengasas bersama firma VC yang terkenal Andreessen Horowitz, pernah menulis bahawa firma itu memilih CEO pengasas kerana mereka adalah kunci kepada kreativiti. “Inovasi hampir gila mengikut definisi,” tulisnya, sambil menambah, “Kebanyakan orang melihat mana-mana idea yang benar-benar inovatif sebagai bodoh, kerana jika ia idea yang baik, seseorang pasti sudah melakukannya.”

Dalam mitologi dunia teknologi, kembalinya pengasas seperti Steve Jobs kepada Apple dan Steve Huffman kepada Reddit sering dipuji sebagai detik apabila visi syarikat dipulihkan.

Beberapa keajaiban telah hilang dengan kegagalan hebat pengasas seperti Adam Neumann dari WeWork dan Sam Bankman-Fried dari FTX. Tetapi saya telah menghadiri makan malam yang dihoskan oleh VC yang mencukupi untuk mengetahui bahawa idea pengasas sebagai baka masih popular. Sesungguhnya, salah seorang daripada mereka menggunakan frasa tepat itu kepada saya. Lagipun, Andreessen Horowitz menyaksikan letupan WeWork dan masih memilih untuk menyokong usaha perniagaan terbaru Neumann.

Pengawasan terhad boleh membenarkan tingkah laku buruk di pihak pemimpin perniagaan yang cerdik. Ia juga boleh menyebabkan ketidakseimbangan kuasa yang liar, walaupun dalam syarikat awam. Tetapi sukar untuk berhujah terhadap persediaan yang telah mencipta saham trilion dolar dan melancarkan idea seperti pengkomputeran awan, penstriman dan AI.

Penghormatan pengasas menjadikan teknologi menghiburkan dan cenderung untuk menguatkan keistimewaan. Ketua eksekutif baru Amazon, Andy Jassy, ​​adalah peminat sukan yang telah meletakkan wang ke dalam hoki ais. Itu tidak lain daripada pelaburan yang dibuat oleh pendahulunya, yang termasuk permulaan anti-penuaan, perjalanan angkasa dan jam yang akan memberitahu masa untuk 10,000 tahun akan datang.

Walau bagaimanapun, sebahagian besarnya, penggantian pengasas-CEO tidak perlu dibimbangkan. Syarikat teknologi yang ditubuhkan boleh meneruskan kejayaan yang lebih besar. Penyelidikan oleh ahli akademik di University of North Carolina di Chapel Hill dan University of California, Irvine, yang diterbitkan dalam Harvard Business Review, mendapati bahawa syarikat dengan pengasas-CEO mempunyai penilaian yang lebih tinggi apabila mereka disenaraikan. Tetapi nilai tambahan ini tidak kekal. Dalam jangka panjang, mereka kurang berprestasi.

Titik manis, menurut para penyelidik, adalah CEO berpengalaman yang dipilih oleh pengasas. Apple dan Alphabet mencadangkan ini adalah benar. Kedua-duanya dikendalikan oleh pemimpin yang membuktikan kesetiaan mereka kepada syarikat dan dilantik dengan mengambil kira kesinambungan. Tim Cook menyertai Apple pada tahun 1998. Sundar Pichai tiba di Google pada tahun 2004.

Ini memberi petanda baik untuk Jassy, ​​yang telah berada di Amazon sejak 1997 dan mengatakan dia masih bercakap dengan Bezos setiap minggu. Tetapi dia mempunyai permulaan yang tidak selesa untuk pekerjaan itu. Sejak beliau mengambil alih, harga saham Amazon turun sekitar 40 peratus.

Caranya mungkin dengan mencontohi keyakinan yang mengganggu yang dikenali oleh pengasas. Dalam surat kepada pemegang saham baru-baru ini, Jassy mengisytiharkan bahawa hari-hari terbaik Amazon akan datang. Dia juga berjaya membuat sebuah syarikat trilion dolar terdengar seperti orang yang kurang dihormati dengan menunjukkan bahawa 80 peratus daripada jualan runcit global masih berada di kedai fizikal. Pelabur membelinya. Sejak surat Jassy diterbitkan, saham Amazon meningkat.

elaine.moore@ft.com

ke sgp

pengeluaran sidney sidney

togel hari ini

keluaran hk pools

pengeluaran singapore