site

Langkah data Gisaid meningkatkan harapan untuk mewujudkan asal usul Covid-19

Data genomik yang berkaitan dengan Covid-19 telah tersedia sepenuhnya semula, membantu penilaian bebas tentang kaitan haiwan yang berpotensi dengan wabak koronavirus di China pada akhir 2019.

Repositori genomik global Gisaid membuat data itu, yang pertama kali tersedia pada Januari ini oleh penyelidik yang bergabung dengan Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit China, boleh diakses semula pada hari Selasa. Analisis data mendapati bukti molekul bahawa haiwan termasuk anjing rakun yang dijual pada akhir 2019 di pasar Wuhan terdedah untuk dijangkiti Sars-Cov-2, virus yang menyebabkan Covid-19.

“Kami gembira melihat data ini tersedia semula kepada semua pengguna Gisaid yang berdaftar melalui platform,” kata Gisaid kepada Financial Times. “Ini diharapkan akan menamatkan spekulasi malang tentang perkara yang mungkin atau tidak boleh diperoleh daripada menganalisis data ini.”

Data itu telah dikaburkan buat sementara waktu sementara menunggu apa yang dikatakan Gisaid sebagai “data yang lebih baharu dan tambahan sebagai sebahagian daripada manuskrip yang sedang disemak” oleh penyelidik CDC China. Tetapi pemulihan akses akan membantu para saintis di seluruh dunia membezakan sama ada penemuan pada pautan zoonosis yang berpotensi, yang pertama kali dilaporkan di The Atlantic, menawarkan teori yang boleh dipercayai mengenai asal-usul wabak itu.

Tiga tahun selepas pandemik, tidak ada konsensus atau kepastian mengenai asal usul Covid, dengan dua teori paling menonjol melibatkan kebocoran makmal secara tidak sengaja atau penularan virus daripada perumah haiwan perantaraan. Perdebatan yang pecah-pecah telah melagakan Washington dengan Beijing dan memecahbelahkan komuniti saintifik.

Sesetengah agensi perisikan AS percaya virus itu berpunca daripada kebocoran makmal yang tidak disengajakan, walaupun keyakinan mereka terhadap penilaian itu tidak tinggi, manakala misi Pertubuhan Kesihatan Sedunia ke China pada 2021 menyimpulkan bahawa ini “sangat tidak mungkin”. Bagaimanapun, badan kesihatan global itu telah berulang kali menegaskan bahawa semua pilihan kekal di atas meja dan bahawa China belum cukup bersedia untuk berkongsi data mentah mengenai fasa awal wabak itu.

Wuhan, tempat virus itu dianggap berasal, menganjurkan makmal yang dipanggil Institut Virologi Wuhan yang diketahui telah menjalankan eksperimen virus termasuk ujian keuntungan fungsi yang melibatkan memanipulasi patogen untuk membantu memahami bagaimana virus berkelakuan. Bandar China tengah dengan 12 juta penduduk juga menjadi tuan rumah pasar basah Huanan, yang dikaitkan dengan kes-kes awal penyakit itu pada akhir 2019.

Walaupun ia telah dituduh oleh beberapa saintis memadamkan data, Gisaid berkata ia “tidak memadamkan rekod”.

WHO berkata sejurus selepas penerbitan pautan haiwan berpotensi bahawa data itu sepatutnya tersedia tiga tahun lalu, dan ia masih jauh dari muktamad dalam menentukan asal usul Covid.

WHO, yang dituduh pada peringkat awal pandemik terlalu berlembut terhadap China dan terlalu lambat untuk memberi amaran tentang bahaya Covid, semakin mengkritik Beijing, sehingga menuduhnya kurang mewakili kematian Covid pada kemuncaknya. wabak berskala luas terkini akhir tahun lepas.

jam keluaran sgp

pengeluaran sidney hari ini

totobagus sydney

result hk hari initogel hari ini hongkong yang keluar 2021info hk

pengluaran sgp