site

Ledakan teknologi baharu semakin hampir

Kebijaksanaan konvensional memberitahu kita ledakan teknologi telah berakhir. Kejatuhan Silicon Valley Bank telah menimbulkan keresahan dalam komuniti pelaburan, dan sektor teknologi telah menyaksikan pembetulan apabila kadar faedah telah meningkat. Tetapi saya berpendapat kita mungkin akan memasuki zaman keemasan baru inovasi teknologi dan pelaburan. Bezanya kali ini, ia bukan tentang pengguna, tetapi industri.

Tiga perempat daripada $100tn dalam keluaran dalam negara kasar dunia terdiri daripada industri warisan tradisional — seperti pembuatan, pengangkutan, logistik dan penjagaan kesihatan — yang masih belum diubah secara mendalam oleh teknologi. Itu kini berubah, sebagai sebahagian daripada kapitalis teroka Greg Reichow, rakan kongsi di Eclipse Ventures, firma Palo Alto yang mempunyai $3.8 bilion yang dilaburkan dalam transformasi digital industri fizikal, yang dipanggil “evolusi industri”.

Dua minggu lalu, saya melawat salah satu daripada 70 syarikat portfolio Eclipse di luar Boston. VulcanForms, firma pembuatan aditif, mengambil model kilang River Rouge Henry Ford, di mana keluli masuk ke satu hujung barisan pengeluaran dan kereta siap keluar yang lain, dan mereplikasinya merentasi pelbagai industri dengan percetakan 3D dengan logam untuk mencipta bahagian.

VulcanForms boleh menghasilkan puluhan ribu bahagian untuk enjin jet satu hari, kemudian beralih kepada melakukan implan perubatan atau komponen elektronik pengguna dalam masa beberapa jam. “Pengetahuan tentang cara menjadikan bahagian itu hidup dalam perisian,” kata Reichow. Ini membolehkan pengeluar digital seperti VulcanForms menjadi River Rouge untuk pelbagai industri. Pelanggan industri yang besar boleh menumpukan pada R&D teras mereka, jualan dan pemasaran, bukannya pengeluaran, yang secara teorinya kini boleh disalurkan bukan kepada ratusan pembekal di berpuluh-puluh negara, tetapi kepada kilang individu yang terletak di mana-mana pelanggan berada.

Ia satu anjakan besar, dan pembuatan hanyalah sebahagian daripadanya. Hasrat kebanyakan syarikat untuk meningkatkan daya tahan dalam rantaian bekalan mereka, ditambah pula dengan pendigitalan industri, telah meningkatkan kapasiti pengeluaran tempatan dalam sektor strategik. Dorongan perundangan untuk menangani perubahan iklim mungkin mewujudkan ledakan teknologi baharu dalam sektor perindustrian. Banyak dana pelaburan sedang dikumpul untuk menyokong pertumbuhan syarikat permulaan berteknologi tinggi dalam pembuatan termaju, mobiliti, tenaga dan bidang lain yang berkaitan dengan perindustrian semula.

“Semua yang kita lihat di sekeliling kita, kecuali diri kita sendiri dan makanan yang kita tanam, dihasilkan,” kata Profesor MIT John Hart, pengasas bersama VulcanForms. “Sekarang, selepas wabak, beberapa pasukan sedang menjajarkan untuk membentuk semula cara kami membuat sesuatu. Kami memahami keperluan untuk rantaian bekalan yang tangkas. Kami menyedari betapa pentingnya pengeluaran untuk keselamatan ekonomi dan negara kita. Dan ketiga, kita perlu menyahkarbon, yang memerlukan pertumbuhan sistem pembuatan baharu secara berskala.”

Memandangkan kawasan seperti industri, kuasa dan pengangkutan bertanggungjawab untuk 70 peratus daripada pelepasan karbon, mengubah cara kita membuat sesuatu akan menjadi penting untuk mencapai matlamat perubahan iklim. Mencetak lapisan logam, sebagai contoh, memerlukan sebahagian kecil daripada tenaga dan beban karbon bahagian pemotongan daripada blok bahan pepejal.

Pelabur teknologi melihat peluang besar dalam peralihan. Bekas penasihat dasar rantaian bekalan Rumah Putih Elizabeth Reynolds – yang menghabiskan sebahagian besar daripada dua tahun lalu untuk menyusun sandaran pelabuhan dan kekurangan formula makanan bayi – telah meninggalkan pentadbiran Biden untuk menyertai Kecuali, sebuah dana pelaburan yang merancang untuk membajak sehingga $100 juta setahun menjadi syarikat permulaan yang memberi tumpuan kepada transformasi industri. Ini termasuk perkara seperti pembuatan bahan tambahan dan sains bahan, tetapi juga penderia, robotik, AI dan perisian yang akan membantu mendigitalkan sejumlah besar syarikat perindustrian kecil dan sederhana Amerika.

Pada masa ini, firma tersebut cenderung sangat terpencil. Tetapi di dunia yang dibayangkan oleh orang seperti Hart, Reynolds dan Reichow, mereka akan dihubungkan sama seperti pengguna berada di Internet, dapat berkongsi sumber dan maklumat dengan lancar dalam grid pintar perindustrian baharu. Peluang produktiviti dan pertumbuhan adalah jelas. “Ini bukan mengenai penapis yang membolehkan anda menukar kucing menjadi anjing,” kata Reynolds. “Inovasi teknologi di sekitar perindustrian semula sangat berbeza, dan kami berada di puncak revolusi sebenar di kawasan itu.”

Malah, saya fikir kita mungkin berada di titik pangsi seperti tahun 2007. Pada masa itu, pengenalan iPhone membawa kepada pertumbuhan besar dalam teknologi pengguna. “App-economy” berkembang dan mengubah keseluruhan cara kita berkomunikasi, bekerja, bermain dan membeli-belah. Perniagaan akan melalui sesuatu yang serupa, peralihan yang telah lama dijangkakan dipercepatkan oleh penyahgandingan, wabak dan peperangan di Ukraine. Ia adalah satu transformasi yang akan mengubah sifat ekonomi kita. Ia juga merupakan sebab besar saya masih panjang di Nasdaq, walaupun mungkin masih ada pembetulan jangka pendek yang lebih besar.

Satu persoalan yang tidak dapat diselesaikan ialah sama ada revolusi perindustrian baru akan menjadi pengangguran. Bakat teknologi mula berhijrah daripada perisian pengguna dan ke industri. Tetapi AI, bersama-sama dengan keperluan buruh manusia yang berkurangan secara mendadak bagi kilang berteknologi tinggi, telah mengurangkan bilangan orang yang diperlukan untuk melakukan kerja ini. Namun, perlu diingat bahawa ekonomi aplikasi mencipta kategori pekerjaan yang tidak wujud sebelum ini. Jika kita bernasib baik, revolusi perindustrian baharu akan melakukan perkara yang sama dengan cara yang belum dapat dibayangkan.

rana.foroohar@ft.com

totobet sgp hari ini

keluaran sdy

togel.sidney

tgl hk malm ini

pengeluaŕan hk