site

Logistik beralih kepada teknologi untuk memenuhi permintaan baharu

Pada kursus: teknologi baharu membantu merancang laluan penghantaran © CFOTO/Penerbitan Masa Depan melalui Getty Images

Sektor logistik Asia sedang berkembang pesat. Dan teknologi – sama ada digunakan untuk memetakan laluan perkapalan global atau merancang penghantaran pelanggan – yang membantu memacu pertumbuhan di syarikat besar dan kecil.

Daripada kumpulan penghantaran kepada pemilik gudang, perniagaan logistik selalunya lambat menerima pendigitalan. Tetapi gangguan rantaian bekalan global pada awal pandemik memaksa pemikiran semula apabila syarikat beralih kepada penyelesaian berasaskan teknologi untuk mencari dan membantu mengangkut barang.

Tiada tempat yang lebih jelas daripada di Asia, di mana jualan e-dagang yang melonjak dan kegelisahan barat di sekitar pembekal China memberi tekanan kepada kumpulan logistik.

Jualan dalam talian di Asia mencecah hampir $3tn pada 2021, menurut kumpulan penyelidikan Insider Intelligence. China setakat ini merupakan pasaran terbesar, tetapi jualan berkembang pesat di negara-negara di seluruh rantau dan syarikat permulaan logistik bermunculan untuk membantu memenuhi permintaan.

uParcel permulaan Singapura dilancarkan pada 2015 dengan model penyumberan ramai untuk pemandu, menggunakan AI untuk memadankan mereka dengan lokasi dan penghantaran. Dengan kadar pertumbuhan hasil tahunan kompaun sebanyak 64 peratus antara 2018 dan 2021, ia termasuk dalam ranking FT/Statista tahun ini bagi syarikat pertumbuhan tinggi di Asia-Pasifik.

Pengasas bersama dan ketua pegawai operasi Wee Leong Ng berkata permintaan tinggi untuk penghantaran dalam talian bermakna syarikatnya bergelut untuk memenuhi pesanan dalam tempoh puncak. Banyak kali, dia tidak dapat mendapatkan pemandu dan terpaksa menghantar bungkusan itu sendiri – “tetapi berbuat demikian membuatkan saya mahu membina teknologi yang lebih baik”, katanya.

Permulaan itu, yang memfokuskan pada penghantaran pada hari yang sama untuk barangan — daripada barangan runcit kepada ubat-ubatan — telah berkembang ke Malaysia dan merancang untuk dilancarkan di India tahun ini, kata Leong Ng.

Pertumbuhan dalam industri logistik wilayah yang lebih luas telah didorong oleh teknologi baharu untuk merancang laluan perkapalan, menjejak barangan, mengendalikan robot gudang dan mengurus armada pemanduan, menurut penganalisis.

Pasaran logistik kontrak Asia bernilai $231.2 bilion dijangka mencapai pertumbuhan tahunan kompaun sebanyak 5 peratus antara 2019 dan 2028, menurut penyedia data logistik Mordor Intelligence.

“Semua syarikat logistik besar mendedikasikan jumlah yang besar [of cash] kepada pendigitalan,” kata Viki Keckarovska, pengurus penyelidikan di perunding logistik yang berpangkalan di UK, Transport Intelligence, “kerana permintaan untuk keterlihatan [of company operations] telah meningkat, memberikan banyak tekanan kepada syarikat logistik untuk melabur dalam keterlihatan masa nyata.”

Sektor automotif adalah salah satu pengguna utama teknologi logistik © Tang Ke/VCG melalui Getty Images

Penjejakan penghantaran dan operasi adalah penting untuk sektor automotif, salah satu pengguna terbesar kumpulan logistik, di seluruh dunia.

Aliran industri termasuk peralihan kepada kenderaan elektrik dan peningkatan eksport dari China bermakna, apabila permintaan pengeluaran berubah, operasi logistik mesti menyesuaikan diri.

“Semua rantaian bekalan yang telah disediakan dan dikonfigurasikan dengan cara tertentu – semua perkhidmatan logistik tersebut – kini perlu memikirkan semula dan mengkonfigurasi semula,” kata Tim Foster, penasihat utama logistik di Cushman & Wakefield.

Steve Saxon, rakan kongsi di pejabat McKinsey di Shenzhen, berkata syarikat logistik perlu cukup fleksibel untuk menyambungkan komponen baharu kepada pengeluar di lokasi baharu, kerana alat ganti kini datang dari seluruh rantau. “Jepun mempunyai banyak komponen berteknologi tinggi dalam kereta dan tayarnya datang dari Asia Tenggara, atau sekurang-kurangnya getahnya,” katanya. “Orang yang terlibat dalam rantaian bekalan automotif berjalan lancar.”

Di bahagian lain dalam pembuatan, penganalisis menjangkakan kumpulan logistik mendapat manfaat apabila syarikat barat mendapatkan lebih banyak pembekal di luar China di tengah-tengah ketegangan antara Beijing dan Washington.

Rantaian bekalan semakin memintas China, kata Keckarovska, dan “ia akan menjadi Asia Tenggara dan India yang akan menjadi destinasi pengeluaran dan sumber yang lebih menarik”.

Syarikat “mempelbagaikan kerana mereka perlu”, kata Saxon. “Risiko bergantung hanya pada pembuatan di China adalah terlalu tinggi.” Tetapi syarikat logistik, tambahnya, “sedikit di belakang pengeluar, bermain mengejar”, dan memberi tumpuan kepada pertumbuhan di India, Indonesia, Pakistan, Bangladesh dan Vietnam.

Saxon juga memberi amaran bahawa beberapa pertumbuhan hasil logistik mungkin terbukti “sementara”, disebabkan oleh kenaikan kadar pengangkutan kontena dalam wabak itu, kerana kapasiti terhad menaikkan harga.

Syarikat yang mempunyai “aset yang terhad seperti kapal kontena dan pesawat” memperoleh hasil yang besar dan peningkatan keuntungan dalam tempoh itu tetapi ini tidak mampan, katanya.

Bagaimanapun, peluang kekal untuk kumpulan logistik kerana peningkatan e-dagang, kata Keckarovska – tetapi syarikat perlu “mendedikasikan lebih banyak sumber” kepada teknologi untuk mengekalkan pertumbuhan.

resultssgp

minta pengeluaran sidney

totobet sydney hari ini

hasil togeĺ hongkong

www.totobet.com singapore