site

Michael Dell berkata pelanggan menuntut kurang pergantungan pada China

Michael Dell, jutawan pengasas dan ketua eksekutif salah satu kumpulan pengkomputeran terbesar di dunia, “memberi tumpuan” untuk membeli komponen dari luar China kerana kebimbangan yang semakin meningkat terhadap gangguan rantaian bekalan.

Bercakap kepada Financial Times, Dell berkata pelanggan syarikat eponimnya memintanya untuk mempelbagaikan sumber komponen. Dorongan itu datang pada masa ketegangan yang meningkat antara Washington dan Beijing dan selepas pandemik Covid-19 mendedahkan kelemahan kepada gangguan dalam pengeluaran semikonduktor.

“Kami mahu memastikan ketersediaan produk yang berterusan dan oleh itu mempunyai rantaian bekalan yang lebih berdaya tahan adalah sangat penting memandangkan sifat dunia yang kita diami hari ini,” kata Dell.

Walau bagaimanapun, beliau tidak akan tertarik pada kuantiti bahagian yang sedang dibeli oleh Dell dari China, mahupun laporan terbaru bahawa syarikat itu sedang berusaha untuk berhenti menggunakan cip buatan China menjelang 2024.

Rantaian bekalan Dell masih sangat bergantung kepada China. Banyak komponennya, termasuk papan litar cetak dan selongsong, dikeluarkan di negara ini dan sebahagian besar pemasangan produk komputernya berlaku di sana. Syarikat itu juga merupakan salah satu daripada tiga vendor komputer terbesar di China, bersama Lenovo dan HP.

Sepanjang beberapa dekad yang lalu, kumpulan teknologi membangunkan rantaian bekalan yang kompleks, terjalin dan global. Tetapi syarikat barat semakin berusaha untuk merungkai dan mengkonfigurasi semula hubungan komersial di China di bawah tekanan daripada kerajaan AS.

Pada 2019, Samsung mula mengalihkan pengeluaran televisyen dan telefon pintarnya dari China dan ke Vietnam. Google dan Microsoft juga telah memindahkan sebahagian daripada pengeluaran mereka ke negara jiran, manakala Apple telah mencuba dan bergelut untuk mengembangkan pembuatan iPhonenya ke India.

Dell, yang mengasaskan syarikat ITnya pada 1984 berumur 19 tahun, menyatakan bahawa mempelbagaikan rantaian bekalan syarikatnya telah menjadi keutamaan “sejak sekian lama”. Kumpulan PC dan pelayan mempunyai pos pengeluaran di Amerika Syarikat dan China, serta Malaysia, Brazil, India, Poland dan Ireland.

Ahli perniagaan berusia 58 tahun itu berkata kini “agak lebih mungkin” untuk mendapatkan alat ganti dari luar China kerana pelaburan dibuat di Eropah dan AS ke dalam pengeluaran kerepek dan komponen penting lain. “Sudah tentu itu adalah sesuatu yang kami fokuskan kerana ada pelanggan yang memintanya,” katanya.

Selepas ledakan permintaan untuk komputer semasa pandemik, jualan PC telah menurun sejak 18 bulan lalu, menjejaskan perniagaan teras Dell dan pengeluar komputer saingan. Penganalisis industri IDC mendapati penghantaran komputer jatuh hampir 30 peratus pada suku terakhir 2022 ke paras yang tidak dilihat sejak 2018.

“Ekonomi di seluruh dunia menjadi sederhana dan goyah,” kata Dell, walaupun beliau menambah bahawa terdapat tanda-tanda awal bahawa permintaan akan mula meningkat semula pada separuh kedua tahun ini apabila syarikat melabur dalam peningkatan teknologi, sebahagian besarnya untuk menarik dan mengekalkan bakat.

Beliau menyatakan bahawa salah satu pemacu pertumbuhan terbesar dalam bahagian infrastruktur Dell – yang menyumbang hampir 40 peratus daripada jualan – meningkatkan beban kerja untuk pembelajaran mesin dan kecerdasan buatan.

“Jika anda sebuah perusahaan atau organisasi yang mempunyai banyak data dan anda tidak menggunakan AI dengan data anda, anda sudah melakukan perkara yang salah,” katanya.

Ditanya mengenai kebimbangan komuniti teknologi dan saintifik mengenai kelajuan pantas sistem AI dibangunkan, beliau berkata beliau “lebih optimis”.

Elon Musk dan lebih daripada 1,000 penyelidik dan eksekutif teknologi telah menulis surat terbuka bulan lalu yang menyeru supaya berhenti seketika dalam pembangunan sistem kecerdasan buatan yang canggih seperti ChatGPT OpenAI untuk menghentikan apa yang mereka panggil perlumbaan senjata “berbahaya”.

“Kita perlu meletakkan perlindungan, tetapi selagi manusia ada, cerita telah diberitahu tentang kuasa yang tidak diketahui yang akan menimbulkan pelbagai malapetaka,” kata Dell.

“Sebahagian besar perkara itu tidak benar-benar berlaku dan itu kerana manusia cukup mahir dalam membetulkan kursus. Saya rasa itulah yang akan kita lakukan dalam hal ini juga.”

resil sgp

totobet sdy hari ini

sdy togel

tgl hk malm ini