site

Microsoft merancang kedai permainan mudah alih untuk menyaingi Apple dan Google

Microsoft sedang bersedia untuk melancarkan kedai aplikasi baharu untuk permainan pada iPhone dan telefon pintar Android sejurus tahun depan jika pemerolehan Activision Blizzard bernilai $75 bilion diselesaikan oleh pengawal selia, menurut ketua perniagaan Xboxnya.

Peraturan baharu yang memerlukan Apple dan Google membuka platform mudah alih mereka kepada gedung aplikasi yang dimiliki dan dikendalikan oleh syarikat lain dijangka berkuat kuasa mulai Mac 2024 di bawah Akta Pasaran Digital EU.

“Kami mahu berada dalam kedudukan untuk menawarkan Xbox dan kandungan daripada kami dan rakan kongsi pihak ketiga kami di mana-mana skrin di mana seseorang mahu bermain,” kata Phil Spencer, ketua eksekutif Microsoft Gaming, dalam temu bual menjelang minggu ini Persidangan Pembangun Permainan tahunan di San Francisco.

“Hari ini, kami tidak boleh melakukannya pada peranti mudah alih tetapi kami mahu membina ke arah dunia yang kami fikir akan datang di mana peranti itu dibuka.”

Microsoft sedang bergelut dengan pengawal selia di AS, Eropah dan UK, yang kesemuanya telah menimbulkan kebimbangan tentang potensi kesan terhadap persaingan daripada pemilik konsol Xbox yang membeli pembangun Panggilan Tugas, salah satu francais permainan paling popular di dunia. Pembuat PlayStation Sony telah menjadi penentang yang lantang terhadap perjanjian itu.

Walau bagaimanapun, Spencer berhujah perjanjian itu boleh meningkatkan persaingan dalam apa yang disebutnya sebagai “platform terbesar yang dimainkan oleh orang ramai” – telefon pintar – di mana Apple dan Google pada masa ini mengendalikan apa yang dipanggil oleh beberapa pihak berkuasa antitrust sebagai “duopoli” ke atas pengedaran permainan dan aplikasi lain.

“Akta Pasaran Digital yang akan datang — itu adalah jenis perkara yang kami rancangkan,” katanya. “Saya rasa ia satu peluang besar.”

Di bawah DMA, EU dijangka menetapkan Apple dan Google sebagai “penjaga pintu”, memerlukan mereka menukar peraturan yang mengawal cara apl diedarkan pada iPhone dan peranti Android. Walau bagaimanapun, syarikat Big Tech boleh merayu penetapan itu, menangguhkan penguatkuasaan melebihi tarikh akhir Mac depan.

Walaupun mengakui sukar untuk meramalkan dengan tepat bila Microsoft akan dapat melancarkan kedainya sendiri, Spencer berkata ia akan menjadi “agak remeh” untuk Microsoft menyesuaikan aplikasi Xbox dan Game Passnya untuk menjual permainan dan langganan pada peranti mudah alih. Kekurangan permainan mudah alih Microsoft semasa adalah “lubang yang jelas dalam keupayaan kami” yang memerlukan Activision Blizzard untuk diisi, tambahnya.

Tajuk hit seperti Call of Duty Mobile, Diablo Immortal dan Candy Crush Sagadan juga yang sedang dalam pembangunan, akan menjadi “sangat penting” dalam menarik pemain keluar dari pasaran Apple dan Google ke kedai mudah alih Xbox, katanya.

Microsoft dan Apple telah bergelut selama bertahun-tahun tentang bagaimana perkhidmatan permainan berasaskan awan gergasi perisian itu, yang merupakan sebahagian daripada Xbox Game Pass, beroperasi pada iPhone.

Microsoft telah berhujah peraturan App Store Apple menyekat keupayaannya untuk menawarkan permainan awan melalui aplikasi tunggal yang berjalan secara asli pada iPhone, memaksa pengguna untuk mengakses perkhidmatan melalui pelayar web, mengakibatkan prestasi yang lebih rendah.

Apple telah menafikan ia menyekat aplikasi permainan awan, tetapi peraturan App Store memerlukan penyedia untuk menyenaraikan setiap permainan di App Store secara individu. Sama seperti sekatan pada apl ereader Kindle Amazon, Apple tidak membenarkan permainan individu dibeli dari etalase dalam apl asli.

Pihak Berkuasa Persaingan dan Pasaran UK mengumumkan pada bulan November bahawa ia sedang menyiasat pendirian Apple terhadap permainan awan, berikutan Kajian Pasaran Ekosistem Mudah Alihnya.

Tetapi CMA juga membuktikan halangan yang ketara kepada Microsoft menyelesaikan pengambilalihan Activision Blizzard, selepas agensi itu bulan lepas berkata perjanjian itu menimbulkan pelbagai kebimbangan persaingan yang hanya boleh diselesaikan dengan spin-off daripada filem blockbusternya. Panggilan Tugas francais.

Microsoft telah berhujah bahawa pelupusan Panggilan Tugas akan menjejaskan rasionalnya untuk perjanjian itu, yang pertama kali diumumkan pada Januari tahun lalu. Ia cuba memujuk CMA yang mencadangkan remedi tingkah laku, seperti komitmen terhadap lesen Panggilan Tugas kepada konsol saingan dan perkhidmatan awan, seperti tawaran terbarunya dengan Nintendo dan Nvidia, akan memuaskan kebimbangannya.

Di Brussels, Microsoft telah membuat “komitmen yang mengikat” kepada Suruhanjaya Eropah untuk menjadikan kandungan Activision Blizzard tersedia kepada penyedia permainan awan saingan, sebagai sebahagian daripada perjanjian untuk meredakan kebimbangan persaingan dengan pengawal selia EU, kata orang yang mempunyai pengetahuan langsung tentang perbincangan itu.

Konsesi itu adalah petanda bahawa pengawal selia di Brussels telah menggugurkan kebimbangan utama untuk mengecilkan penyiasatan mereka mengenai permainan awan, kata orang-orang ini.

Laporan tambahan oleh Javier Espinoza di Brussels

sgp resul

pengeluaran sydney hari ini

info keluaran sydney

info togel hongkonģ hari ini

result sgp